UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 13 juli 2020 - klockan 20:42 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Bro kyrka mögelsaneras och renoveras


Karin Sidén 2017-12-15

Nu under december månad påbörjas mögelsaneringen av Bro kyrka. Under hela hösten har det förberedande planeringsarbetet och den noggranna granskningen av inventarierna pågått för att kartlägga problemen och nu står man redo att dra igång.

-Fuktskador och mögel är nödvändigtvis inte så svårsanerat i en vanlig byggnad, men i en medeltida kyrka är det ett avancerat antikvariskt arbete vilket gör att det tar mycket längre tid än vid en vanlig sanering, berättar Bosse Cederholm, fastighetschef i Bro Församling.

Bro församling stoltserar med inte mindre än fyra fantastiskt vackra medeltidskyrkor. Bro kyrka, Låssa kyrka, Håtuna kyrka och Håbo-Tibble kyrka.

I våras noterade en av prästerna i Bro Församling att luftrören irriterades och att rösten inte riktigt betedde sig som vanligt när han förrättade gudstjänst i Bro kyrka. Tidigt började man misstänka att det var något som inte stod rätt till med luften i kyrkan och man bjöd därför in en firma med specialkompetens inom fukt och mögel.

-En kyrkobyggnad är mycket speciell och kräver kunskaper som inte en vanlig mögelsaneringsfirma besitter. När de kom hit tog det inte lång tid att konstatera att kyrkan är fuktskadad och att hela det fantastiska altarskåpet är mögelangripet. Tack och lov såg man att angreppen är ytliga och att altarskåpet är oskadat. Fuktproblemen är med andra ord ganska nya vilket vi så klart är väldigt glada för. Inte roligt alls att kyrkan inte mår bra, men en enorm lättnad att det inte var på värsta viset, säger Bosse Cederholm som är fastighetschef i Bro församling.

Efter konstaterandet om fuktproblemen beslöt man att omgående stänga kyrkan och påbörja saneringsarbetet. Ett digert arbete med att undersöka byggnaden och inventarierna har pågått sedan dess för att kartlägga problemen och förbereda saneringsarbetet.

-Fuktskador och mögel är nödvändigtvis inte så svårsanerat i en vanlig byggnad, men i en medeltida kyrka är det ett avancerat antikvariskt arbete vilket gör att det tar mycket längre tid än vid en vanlig sanering. Ta till exempel altarskåpet som kommer behöva plockas isär, rengöras och sedan sättas ihop igen. Eller väggarna med sina målningar. Det är flera månaders saneringsarbete som väntar.

Om allt följer planen räknar Bosse Cederholm med att Bro kyrka kan tas i bruk igen lagom till påsk. Oförutsedda händelser kan komma att göra att planen måste omvärderas.

-Vi måste se till att inte skynda på det delikata arbetet, utan låta det ta den tid det tar. Vi måste säkerställa att problemen inte återkommer, så tillsammans med experterna ska vi lägga upp en plan för hur vi ska hålla koll på luften i Bro kyrka. I Håbo-Tibble och Låssa kyrkor har vi installerat anläggningar som kontrollerar luftfuktigheten och det är en naturlig åtgärd även här. Men också andra åtgärder kan bli aktuella.

Förutom det viktiga saneringsarbetet pågår ett flertal andra spännande renoverings- och utbyggnadsprojekt i församlingen. Bosse Cederholm berättar att man inom kort kommer att lämna in en bygglovsansökan om att bygga om och bygga till Kyrkstugan i Håbo-Tibble samt en byggnad vid Bro Kyrka med bisättningsrum, ett större kylrum och med handikappanpassade toaletter för att öka tillgängligheten för besökarna.

-Hittills i år har vi förrättat fler begravningar i församlingen än vad vi brukar. Det har aktualiserat frågan om kylrummets storlek. Vi har begränsad kapacitet här i församlingen, fyra platser i kylrummet, och med tanke på att Bro och kommunen växer måste vi öka vår kapacitet. Större befolkning innebär fler dödsfall och då måste vi kunna möta behoven. I byggnaden kommer vi också att ha ett bisättningsrum, ett visningsrum där anhöriga kan ta ett sista farväl. Och för att öka tillgängligheten till kyrkan kommer det att bli ytterligare ett tillskott i den nya byggnaden, en handikapptoalett. En bygglovsansökan för nybygget vid Bro kyrka är på väg in. Den bör landa på kommunen vid årsskiftet och har vi lyckats sätta ihop en korrekt ansökan så att den inte behöver kompletteras hoppas vi kunna sätta byggstarten till senvåren eller tidig sommar.

Det finns en detaljerad underhållsplan som församlingen följer. Underhållsplanen är helt enkelt en prioriteringslista på det regelbundna underhållsarbetet som byggnader måste genomgå. Till exempel har fönstren till Bro och Låssa kyrkor målats under 2017. Under 2018 ska taken på alla fyra kyrkor tjäras och 2019 planerar man att renovera fasaden på Håbo-Tibble kyrka. Mögelsaneringen av Bro kyrka fanns inte med i planerna men fick av naturliga skäl prio ett när problemet uppdagades.

-Mögelsaneringen ligger egentligen utanför vår underhållsplan. Den kommer vi i största möjliga mån att utföra parallellt med de andra inplanerade renoveringsprojekten och bör inte utgöra något hinder för att följa underhållsplanen. På sikt har vi ju också ett annat stort projekt som kommer att betyda mycket för församlingen. Ett församlingshem i Bro. Församlingshemmet har felaktigt omskrivits som en ny kyrka i centrum, vilket är en missuppfattning. Vi har redan fyra fantastiska kyrkor i Bro församling och har inget behov av en femte. Däremot har vi ett stort behov av ett församlingshem, en plats att mötas på, en plats för gemenskap.

Bosse Cederholm förklarar att församlingshemmet skulle vara en plats där alla känner sig välkomna, oavsett religion eller bakgrund. Lokalen skulle ha en större samlingssal där man till exempel kan ha dopfika eller begravningskaffe, men också andra sammankomster som kanske inte har sitt ursprung inom Svenska Kyrkans verksamhet.

-Det finns inte så många alternativ i Bro församling. Skolmatsalar, biblioteket eller Florasalen är vad som finns att tillgå. Hur mysigt är det att ha dopfikat på någon av de platserna? Eller minnesgudstjänsten för den som inte är medlem i Svenska Kyrkan och vill ha en borgerlig begravning? I församlingshemmet ska alla känna sig välkomna och bekväma. Där ska gemenskapen vara det centrala.Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Socialdemokraternas sommarhälsning 20

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen