Thoresta Herrgård Panorama april 20
Gällöfsta Toppbanner grillkvällar april 20
Förstasidan Tisdagen den 26 maj 2020 - klockan 11:02 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Frivilliga Resursgruppen startas i Upplands-Bro


Karin Sidén 2014-09-22

Vid stora olyckor, bränder, förorenat dricksvatten eller andra extraordinära händelser finns det alltid människor som vill hjälpa till. Frivilliga Resursgruppen är ett sätt att organisera människor som vill hjälpa till och nu har uppbyggnaden av en sådan grupp i Upplands-Bro påbörjats. FRG söker fler medlemmar.  På torsdag, den 6 november, träffas gruppen i Brobiblioteket och då är alla intresserade välkomna.


Om du besökte Kulturhusets invigning kan du ha stött på FRGs ledningsgrupp. De fanns på plats där för att hjälpa till samtidigt som de fick chansen att visa upp sig och berätta om FRG för nyfikna Upplands-Brobor.
Bild:Karin Sidén
Om du besökte Kulturhusets invigning kan du ha stött på FRGs ledningsgrupp. De fanns på plats där för att hjälpa till samtidigt som de fick chansen att visa upp sig och berätta om FRG för nyfikna Upplands-Brobor.

Frivilliga Resursgruppen (FRG) är på inget sätt en ny företeelse i Sverige, men i Upplands-Bro är det nu i dagarna gruppen ska börja ta form med ett första möte i morgon, den 23 september. I våras sökte man efter frivilliga som kunde tänka sig att ta en ledande roll i formandet av FRG i Upplands-Bro och den gruppen består nu av fyra personer. Det är Civilförsvarsförbundet som utbildar ledare och medlemmar i FRG, men gruppen verkar lokalt, på kommunnivå, och är i vårt fall ett samarbete mellan kommunen, de frivilliga och Civilförsvarsförbundet.

-Vi vet att det finns många människor som gärna vill göra en insats när det händer något i kommunen där de bor, Frivilliga Resursgruppen är ett sätt att organisera dem så att kommunen vet vilka människorna är och hur de kan hjälpa till på bästa sätt, säger Mats Kjellberg, säkerhetssamordnare på kommunen.

Danne Carlsson är en av de fyra som fått i uppdrag att forma FRG i Upplands-Bro. Till vardags är han lärare på Broskolan och är även med som stödperson i kommunens kristeam, kallat POSOM (kommunens grupp för Psykiskt Och Socialt OMhäntertagande som består av psykosocialt utbildad personal från bland annat Kyrkan, Socialtjänsten, utbildningskontoret och liknande).

-Frivilliga ResursGruppen
är ju just vad det heter, frivilligt, men vet man med sig att man med stor sannolikhet är en sådan person som kommer att stå där och fråga "-Vad kan jag hjälpa till med?" när det hänt något kan man ju lika gärna göra det med lite utbildning i botten. Dessutom med vetskapen att man samtidigt är försäkrad och får en viss ersättning för de timmar man arbetar när FRG kallats in av kommunen, förklarar Danne.

Danne Carlsson är en av fyra som fått i uppdrag att starta FRG i Upplands-Bro.
Bild:Karin Sidén
Danne Carlsson är en av fyra som fått i uppdrag att starta FRG i Upplands-Bro.

Han berättar också att tisdagkvällens möte (den 23 klockan 19) hålls i Dagcentralen i Kungsängen. Det finns redan ett antal intresserade som anmält sig till mötet, men det går bra att bara komma också. Senare i höst blir det även ett möte i Bro. Nu i inledningsfasen handlar mycket om att bygga upp en organisation, men på sikt vill Danne och hans med-frivilliga att FRG i Upplands-Bro blir en förening som lägger tid på familjesamkväm och mycket utbildning för dem som vill.

-Det ska vara kul att engagera sig! menar gruppen.

Uppgiften är att finnas till hands för kommunen när de ordinarie resurserna behöver förstärkas i utsatta lägen. Frivilliga Resursgruppen kan kallas in när något extraordinärt hänt, som till exempel radhusbranden i Brunna i vintras, vid en större skogsbrand likt Sala-branden, eller vid någon annan större händelse som påverkar många, för att till exempel hjälpa till med evakueringar, information, administration och andra praktiska uppgifter. Även medmänskligt stöd till drabbade är en viktig arbetsuppgift för en FRG-medlem.

-
Vi har ett ansvar att hantera de extraordinära händelser som inträffar men samtidigt upprätthålla den ordinarie verksamheten. Vi vet att det finns ett behov av extra resurser i kommunen vid olika tillfällen och därför ser vi nu till att starta Frivilliga Resursgruppen här, kommenterar Karl-Erik Lindholm, kommundirektör i Upplands-Bro.


Citaten från Mats Kjellberg och Karl-Erik Lindholm är hämtade från kommunens hemsida.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 30/5
INSTÄLLT! Bussutflykt med Hembygdsföreningen i Bro
INSTÄLLT! Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 6/6
INSTÄLLT Nationaldagsfirande i Bro C
Lördag 13/6
Röda Korset Second Hand i Bro
Söndag 14/6
De vilda blommornas dag, Kalholmen vid Broängarna
avståndsannons

Sparbanken Finansiell rådgivare 2020

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal

Toppbanner UBRO
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen