Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 19 april 2024 - klockan 08:15 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Genuina smaker på Indian Gate
Sommarläsning


Karin Sidén 2013-10-02

I början av augusti 2013 fick Upplands-Bro ett välkommet tillskott i restaurangutbudet och en ordentlig utvidgning av smakpaletten när den indiska restaurangen Indian Gate öppnade i Bro. Restaurangägaren Daisy Nasima och hennes duktiga kockar har höga ambitioner.

-Det ska vara speciellt att äta här på Indian Gate. Lite godare, lite bättre än man är van vid. Vi jobbar hårt för att utveckla smakerna och ser till att importera de bästa kryddorna direkt från Indien. Har man ätit Tikka Masala på restaurang i Sverige förut så märker man skillnaden, berättar Daisy.

När Daisy skulle till att byta inriktning på sitt liv och samtidigt uppfylla en dröm om en egen indisk restaurang såg hon sig omkring ett tag innan hon valde platsen. Hon jämförde utbud, lokalkostnader och läge och hittade till slut till en liten lokal på Köpmanvägen i närheten av pendeltågsstationen i Bro. Hon såg potentialen och slog till, trots viss skepsis från släkt och vänner.

-Min bror har en indisk restaurang i Sundbyberg och han har under flera år haft återkommande kunder från Upplands-Bro och Järfälla, så jag visste ju att det fanns en efterfrågan. Redan nu har jag kunder som kommer hela vägen från Enköping eftersom det finns så få genuint indiska restauranger i Storstockholm, förklarar Daisy och ger sig sedan in på en lång beskrivning av de olika köken och kryddblandningarna i det indiska köket. Hon berättar också att det krävs mångårig erfarenhet för att få till den riktiga hemlagade indiska smaken hon eftersträvar och att det är ett absolut måste att ha flera kockar.

-Det finns inte en "indisk kock" på det sättet. För att laga äkta tandoori krävs mångårig erfarenhet. En tandoorikock är expert på tandoori och nan, men troligtvis bara bra på annan indisk mat. Kockar från andra regioner är experter på sina regioner men kan inte mästra en genuin tandooriugn. Det är en kompromiss många indiska restauranger i Sverige gör, vilket också märks i smakerna. Det blir en "restaurangsmak" som inte är äkta.

Tandooriugnen är mycket speciell. Från början var det en jordgrop man eldade i. Numera finns det modernare varianter med gas och kol, men principen är densamma. Ugnen är formad som en stor grop. Nan-brödet gräddas på \
Bild:Karin Sidén
Tandooriugnen är mycket speciell. Från början var det en jordgrop man eldade i. Numera finns det modernare varianter med gas och kol, men principen är densamma. Ugnen är formad som en stor grop. Nan-brödet gräddas på "gropens" vägg. Sizlar-rätterna tillagas även de i tandooriugnen. Daisy har köpt hem serveringskärl från Indien för att få den genuina känslan.

Det märks att Daisy brinner för det genuina indiska köket. Smakerna ska vara perfekta. Tillsammans med kockarna försöker hon hela tiden utveckla recepten så att det blir ännu lite bättre. Just utveckling är något hon återkommer till i sitt berättande om verksamheten. Att hon i många år jobbat som tekniker på Eriksson och som produktutvecklare inom ICD (invärtes hjärtstartare, eller Inside Cardio Defibrillator) kan möjligen förklara den egenheten.

Matintresset har alltid funnits där, berättar Daisy. Både familjemedlemmar och vänner har restauranger så när hela utvecklingsavdelningen för ICD flyttade till Malaysia förra året var steget att starta egen restaurang inte oväntat. Snarare föll det sig naturligt. Med hjälp och uppmuntran från nära och kära och två mycket duktiga kockar har starten gått bra tycker Daisy. Indian Gate har redan fått stamgäster och en varm, familjär stämning, trots att lokalen ännu inte är så som hon tänkt sig.

-Men är maten god kommer gästerna i alla fall, konstaterar hon glatt. Jag har satsat på det viktigaste först och det är kvaliteten på maten och smakerna. En riktig tandooriugn har jag importerat och vilken dag som helst kommer den nya spisen jag har beställt. Är köket bra blir maten bra, och då blir kunderna glada. Färgen på väggarna får vi ta sedan.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen