UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 29 september 2020 - klockan 13:00 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Halloweenfirande utan stabil traditionsgrund väcker irritation


Karin Sidén 2017-11-07

Åsikterna om den relativt nyimporterade traditionen Halloween med sitt "Bus eller Godis?" går isär. Kul tycker många, men allt fler ventilerar frustrerade och rent av irriterade åsikter om den unga traditionen som i vissa bostadsområden firas inte bara en dag, inte heller två dagar utan tre, fyra och till och med fler dagar än så. En som tycker att traditionen skulle behöva stramas upp är Bro-bon Synöve Dufva som skriver i ett FaceBook-inlägg:

-"Tydligen ska "svenska folket" vara redo med den där godispåsen i 9 dagar, eftersom alla har sin egen uppfattning när "Bus eller godis" ska ske. Sista oktober, 31/10, är datumet - ÄVEN om den dagen ligger mitt i veckan."

Halloween är en tradition med många år på nacken i de engelsktalande länderna. Här i Sverige har vi ganska nyligen kopierat konceptet och försökt göra det även till en svensk tradition. För 20 år sedan var Halloween fortfarande en exotisk nymodighet i Sverige som knappt uppmärksammades alls. Under årens lopp har det, ivrigt påhejat av handeln, vuxit fram en tradition som från år till år verkar bli allt starkare. Men helt okontroversiellt är det inte.

Allt fler irriterade röster hörs och ses i krönikor och i inlägg på sociala medier. Det är inte Halloween som firande man opponerar sig emot. Inte heller "Bus eller godis"-tiggandet vid dörren även om en del konstaterar att det är en konstig sed att lära barnen hota sig till snask. Nej, den gemensamma nämnaren för frustrationen är den totala bristen på samordning och koordination i firandet. Här i Sverige är det lite hipp som happ med vilken dag man tigger godis. Man tar helt enkelt en dag som passar bra i den egna kalendern. Jaha, träning på onsdag och körsång på torsdag, ja men då får ni gå på fredag då. Jaså, vill ni gå med kusinerna också? Ja, men gå på lördag också då!

En som reagerat på detta är Synöve Dufva i Bro som också skrev ett FaceBook-inlägg om det hela:

I "Hallowenhelgernas" spår hänger det nu långa remsor med toalettpapper i grannens träd. Små barn ringde på dörren och fick tyvärr inget godis (eftersom Halloween var över med flera dagars marginal ...) Någon medföljande vuxen alternativt ett storasyskon kastade, i skydd av mörkret, toapapper högt upp i trädet. Som ett bus liksom. Ja, eller som straff för att inget godis fanns att få fyra dagar efter den 31/10. Ni vet, den dagen Halloween is supposed to happen.

Tydligen ska "svenska folket" vara redo med den där godispåsen i 9 dagar, eftersom alla har sin egen uppfattning när "Bus eller godis" ska ske. Sista oktober, 31/10, är datumet - ÄVEN om den dagen ligger mitt i veckan. Men framför allt - skippa buset när du och dina barn traskar runt på FEL DAG! Och till er som kastade dasspappret; kom gärna och hjälp till med att försöka få bort skiten. Glöm inte ta med egen stege. 

Visste du att den tända pumpan är en signal som välkomnar Bus-eller-godis-påhälsning?
Bild:Karin Sidén
Visste du att den tända pumpan är en signal som välkomnar Bus-eller-godis-påhälsning?

-Jag har absolut inget emot att man går runt på "Bus eller godis-runda", men jag tycker verkligen att man ska hålla sig till den riktiga dagen. Som det är nu kan man få besök vilken dag som helst under Allhelgonahelgen, ja faktiskt hela höstlovet och det är ju inte så Halloween firas. Det är ett bestämt datum. Alltid den sista oktober och inte individuellt anpassat efter var och ens tycke och smak. Dessutom kan man gärna vara lite hänsynsfull också och bara plinga på de hus som har en urkarvad pumpa utanför dörren. Enligt traditionen signalerar den tända pumpan att här tar vi gärna emot besök, säger Synöve.

Att kopiera en tradition för att sedan göra den till sin egen är i sig inte ovanligt. Så har vi gjort sedan urminnes tider och det räcker bara att titta bakåt i tiden, rent historiskt, på julfirandet för att se hur kopian har förvanskats och förvandlats, helt enkelt utvecklats, under årens lopp utan att för den skull nödvändigtvis väcka irritation. Dels för att det tagit lång tid och dels för att förändringarna många gånger till en början skett inom familjekretsen. "Friktion" och irritation uppstår när traditionen rör sig utanför den närmaste kretsen och påverkar omgivningen så som Bus eller Godis gör när man går runt i grannskapet och knackar dörr. 

Sett till hela befolkningen är det fortfarande en ganska liten skara som firar Halloween och så länge den unga traditionen vilar på en ytterst instabil och rent av förvirrad grund där man gör på sitt eget lilla vis kommer det säkerligen att fortsätta skrivas irriterade inlägg på sociala medier. Fortsättning lär följa!

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 22/10
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
Tisdag 1/12
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
avståndsannons

U-BHus Bro C sep 20

Barncancerfonden pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen