Gällöfsta panorama jul 2020
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 5 december 2020 - klockan 13:08 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Homa och Moslim driver stöd- och matchningsföretaget Guldjobbet i Bro C


Karin Sidén 2019-11-07

Homa Khosrawi och Moslim Akill Ali utanför Guldjobbet-kontoret i Bro C där de just startat ett stöd- och matchningsföretag.
Bild:Karin Sidén
Homa Khosrawi och Moslim Akill Ali utanför Guldjobbet-kontoret i Bro C där de just startat ett stöd- och matchningsföretag.

Att matcha och stötta individer som står långt från arbetsmarknaden är inget nytt för Homa Khosrawi och Moslim Akill Ali. I deras "förra liv", som integrationsstödjare i kommunen, var det just vad de gjorde. Nu har de tagit ett stort kliv i sina egna arbetsliv, lämnat tryggheten med en anställning för att i stället stå på egna ben, som egenföretagare. Att det är inom just stöd och matchning är ingen slump.

-Vi har lärt oss mycket under de här åren och känner att det finns en enorm potential i branschen. Arbetsförmedlingen är under en historisk "make-over" och i takt med att de minskar sin egen verksamhet utökas utrymmet och behovet av privata aktörer. När det gäller personer som står långt från ett arbete så behövs stöd och matchning, och det gäller absolut inte bara nyanlända. Med rätt hjälp kan de flesta människor faktiskt komma ut i arbete, och där tror vi att vi har en hel del att bidra med, säger Moslim Akill Ali. 

I en av de tomma butikslokalerna i Bro centrum har det hänt grejer de senaste veckorna. På dörren har det kommit upp ett företagsnamn, och inne i lokalen har möbler och datorer kommit på plats. På dörren står det "Guldjobbet", och många är så klart nyfikna på vad det är för verksamhet som flyttat in.

Homa Khosrawi och Moslim Akill Ali är det som startat upp verksamheten. Två namn som för UBRO-läsare kan tyckas klinga bekant.

Homa och Moslim har nämligen arbetat som integrationsstödjare i Upplands-Bro kommun och deras namn har förekommit i ett flertal artiklar genom åren. Nu har de klivit utanför komfortzonen det innebär att ha en anställning för att istället ge sig in i egenföretagandet. Homa och Moslim har startat ett Stöd- och matchningskontor.

-Det stämmer att vi har startat upp ett Stöd- och matchningskontor i Bro centrum. Där vill vi hjälpa personer som står mer eller mindre långt ifrån arbetsmarknaden ut i arbete eller studier. Vårt eget bolag, New Future Consulting Northwest, fungerar som ett franchise-kontor till Guldjobbet som är ett etablerat Stöd och matchningsföretag med flera kontor runtom i Sverige. Vi kommer att rikta in oss på arbetssökande i kommunen där vi inledningsvis kommer arbeta på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Det är som väl de flesta är medvetna om stora förändringar på gång inom Arbetsförmedlingen, så på sikt kommer vi säkerligen att bredda vår verksamhet, förklarar Homa.

-Vår bakgrund som tjänstemän i Upplands-Bro kommun, där vi anställdes som integrationsutvecklare i maj 2016 och efter några år gick vidare till Arbetsmarknadsenheten där vi specifikt jobbade med arbetsmarknadsfrågor och att få människor i arbete har gett oss värdefulla kunskaper och kontakter. Vi kände dock att vi ville ha nya utmaningar och såg att det fanns betydligt mer att göra inom arbetsmarknadsfrågor här i Upplands-Bro utöver det som redan fanns på plats och det som gjordes - och faktiskt var möjligt att göra inom kommunens regi. Eftersom behovet av stöd och matchning är stort samtidigt som Arbetsförmedlingens roll stöps om kände vi att vi har en viktig funktion att fylla och vi valde därför att starta eget, fyller Moslim i.

Homa och Moslim var med och byggde upp kommunens integrationsenhet från grunden och arbetade där brett med integration i form av olika integrationsstärkande projekt, stöd och rådgivning till nyanlända och språksvaga i kommunen. De var med och etablerade Nyfiket i BroHuset, ett arbetsmarknads- och integrationsprojekt där nyanlända kvinnor fick och får möjligheten att ta första klivet ut i den svenska arbetsmarknaden. Homa förklarar:

-Vi har genom åren etablerat ett väldigt bra kontaktnät i kommunen med företag och föreningar. Genom detta såg vi en möjlighet att arbeta särskilt med arbetsmarknadsfrågor och att få ut nyanlända i arbete. Vi blev som ett komplement till både arbetsmarknadsenheten på kommunen men även Arbetsförmedlingen. Det arbete vi och våra kollegor genomförde bidrog till att Upplands-Bro på riksplan kunde stå ut som en av Sveriges bästa kommuner när det kommer till att få nyanlända ut i sysselsättning.

Att Homa och Moslim brinner för sysselsättningsfrågan går inte att ta miste på. Ivrigt berättar de om insikter de fått genom åren och poängterar gång på gång hur viktigt det är för en person att komma i arbete. Att få ett värde. Inte bara för individen utan för familjen och för samhället. Ekonomiskt, absolut, men inte bara.

-Samhällsekonomiskt så är vinningen att få människor i arbete lättare att räkna i kronor och ören, men det finns också andra värden som är svårare att ta på. Självkänslan växer, det blir ringar på vattnet. Man bidrar. Kort och gott så får man ett värde också i sina egna ögon vilket är enormt viktigt för hälsan. att kunna vara med och bidra till att människor kommer ut i arbete känns som ett privilegium! Vi ser fram emot att kunna vara till nytta för både individen och kommunen, samt även till företagare i kommunen som är på jakt efter arbetskraft. Vi vill bli den självklara länken mellan arbetssökande och arbetsplatser som söker arbetskraft!

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Bageri Mazarin jul 20 sb3

Uniquebyus nov 20

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

Världens Barn 20 sb3

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen