UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 14 augusti 2020 - klockan 07:31 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Imponerande växtprakt hos Torsten och Runa i Kungsängen


Karin Sidén 2013-07-21

Torsten och Runa Walderö (i röda t-shirts) bjöd på söndagen in allmänheten till sin fantastiska trädgård i Kungsängen. Imponerande, inspirerande och inte så lite avundsvärd växtprakt mötte besökarna.
Bild:Tommy Sidén
Torsten och Runa Walderö (i röda t-shirts) bjöd på söndagen in allmänheten till sin fantastiska trädgård i Kungsängen. Imponerande, inspirerande och inte så lite avundsvärd växtprakt mötte besökarna.

För nionde eller tionde året i rad (Torsten har tappat räkningen) deltog Torsten och Runa Walderö på söndagen i tidningen Lands inspirationsdag Öppen trädgård. Deras kuperade trädgård lockar varje år hundratalet nyfikna trädgårdsentusiaster men aldrig har så många besökare kommit som idag. Med stillsam glädje kunde Torsten redan innan klockan 13 konstatera att det tveklöst var rekordmånga besökare som beundrande vandrade runt längs gångarna i trädgården.


Bild:Tommy Sidén

På söndagen öppnade Torsten och Runa Walderö upp sin trädgård och välkomnade allmänheten till att inspireras och imponeras av deras livsverk. Den prydliga och välskötta lilla gräsmattan, fontänen och de välvårdade rabatterna på framsidan skvallrar förvisso förbipasserande om att trädgården är omsorgsfullt omhändertagen av sina ägare, men inte förrän man gått runt hörnet på huset och klivit in i Medelhavsrummet anar man att det är en trädgård långt utanför det vanliga man befinner sig i.

Artrikedomen bland växter och träd är fantastisk. Torsten och Runa berättar att de har över 600 växt- och trädarter representerade i trädgården. Under många, många år har trädgården vuxit fram, omsorgsfullt planerad utifrån de yttre förutsättningarna. Slingrande grusgångar binder samman de olika rummen som utgör trädgården och bakom varje krök dyker något nytt upp som fångar blicken. En vacker växt, en liten staty, ett vattenfall eller en egendesignad runsten till exempel.

Bild:Tommy Sidén

Sedan åtminstone nio år tillbaka i tiden deltar paret i tidningen Lands inspirationsdag Öppen trädgård. Flera gånger per år tar de dessutom emot busslaster med trädgårdsentusiaster från trädgårdsföreningar runt om i Sverige och våra grannländer. I gästboken som låg framlagd i Medelhavsrummet kunde man läsa sig till att dagens gäster kommit från både när och fjärran. Täby, Åkersberga, Bålsta, Sigtuna och Norge var några av de angivna bostadsorterna. Med många ååhh, aaahh och oj vad fint strosade beundrarskarorna runt i trädgårdsprakten och inspirerades, imponerades och beundrade Torsten och Runas skapelse.

Bild:Tommy Sidén

Numera kan de ägna trädgården många timmars uppmärksamhet per dag. Vattna, plocka sniglar, rensa ogräs, planera någon förändring eller flytta på någon växt som inte riktigt hamnat rätt än tillhör de dagliga arbetsuppgifterna. Båda två tycker att det är spännande att följa förändringen som sker under året. Varje dag händer något nytt och ibland också oväntat i växtligheten och det kan vara svårt att hålla sig borta. Varje säsong har sin tjusning. Vårens blomsterexplosion, sommarens lite lugnare skönhet, höstens färgpakt och vinterns sobra renhet har alla sina förtjänster tycker Torsten och Runa.

-November är väl ganska ocharmigt, kan Torsten sträcka sig till när han funderar på säsongernas skiftningar. Då är det lättare att slita sig från trädgården konstaterar han. Med blygsam stolthet tar paret emot lovorden från besökarna. Även de får sin beskärda del av uppmärksamheten en sådan här dag och det syns att de trivs när de får prata om sitt livsverk. Uppskattningen och de beundrande orden blir förhoppningsvis till ny energi att använda sig av när höstvindarna och mörkret sänker sig över Bergvägen här framöver.

För fler bilder och beskrivningar kan man gärna gå in på Walderös hemsida.

Bild:Tommy Sidén


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 16/8
Sommarcafé och kulturutflykt
Söndag 23/8
Sommarcafé och kulturutflykt
Söndag 30/8
Sommarcafé och kulturutflykt
avståndsannons

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen