Woody nov 19 allt för proffsen
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 4 april 2020 - klockan 18:26 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

-Ingen skit hit!


Karin Sidén 2014-03-23

säger en majoritet av Håbo-Tibble-borna. Den arbetsgrupp som boende i Håbo-Tibble tillsatte för att få ett stopp på det mellanlager av rötslam som Käppalaförbundet planerar att bygga på Håbo Häradsallmänning har starkt stöd i bygden. Erik Karlsson är en av arbetsgruppens medlemmar och starkt kritisk till Käppalaförbundets planer.

-Om Köpenhamn kan ta hand om sitt avloppsslam utan att förgifta landsbygden måste väl Käppala kunna göra det de också?!? menar Erik Karlsson.

Trots att Upplands-Bro kommun, Naturvårdsverket och de boende sagt nej till Käppalaförbundets ansökan om att anlägga ett mellanlager för avloppsslam i Upplands-Bro godkände Länsstyrelsen förbundets ansökan. Både Upplands-Bro kommun och de boende överklagade Länsstyrelsens beslut i december 2013 (se artikel från 3 jan '14)och sedan dess har den byråkratiska processen malt på.

Håbo-Tibbleborna startade ett par arbetsgrupper för att göra gemensam sak och hjälpas åt att stoppa vad de anser är ett osunt och potentiellt skadligt mellanlager i en känslig miljö. En majoritet av Håbo-Tibbleborna har ställt sig bakom kraven på att Käppalaförbundets planer ska stoppas.

-Vi är helt beroende av ett friskt grundvatten i våra brunnar. Samtidigt är det inte bara så att det är vi med egna brunnar som riskerar att få vårt dricksvatten kontaminerat. Avvattningen av slamlagret ska ske ut i Sigtunaviken, till Mälaren som är Sveriges största dricksvattentäkt, förklarar Erik Karlsson.

Andra hot arbetsgruppen identifierat är de tunga transporter som kommer att ske till och från mellanlagret samt de lokala transporter av rötslam som ska göras till de bönder som sprider slammet på sina åkrar. När man bearbetar slammet, till exempel när man sprider ut det på en åker, luktar det mycket illa. Vissa dagar så illa att det knappt går att vistas utomhus. De boende befarar att spridningen av stanken från  mellanlagret kommer att bli än värre än det man upplevt hittills när ett fåtal bönder spridit ut slam på sina åkrar. En viss risk för spridning av luftburna, sjukdomsalstrande bakterier befaras också.

-På Lidingö bygger Käppala in all hantering av rötslammet för att lukter och andra olägenheter inte skall störa de boende. Det ska man inte göra i Upplands-Bro. Det är tydligen skillnad på en Lidingönäsa och en Håbo-Tibblenäsa! konstaterar Erik.

-I forskarrapport efter forskarrapport kan vi ta del av att den nuvarande hanteringen av avloppsslam och rötslam från våra reningsverk är förkastlig. Så sent som i januari i år kom en rapport från Chalmers där det framgår att Sverige är sämst i Europa på att på ett säkert sätt ta tillvara på slammet från våra avloppsreningsverk. Professor Göran Petersson kräver i denna rapport bland annat att Sverige skall förbränna sitt avloppsslam som de redan gör på avloppsreningsverket Lynetten i Köpenhamn.

Mer information kan man hitta på hemsidan http://håbo-tibble.se/
Debatt finns också på Facebook-sidorna Håbo-Tibble och Ingen skit hit


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 4/4
INSTÄLLT! Röda Korset Second Hand i Bro Påskmarknad
Tisdag 7/4
INSTÄLLT Filmvisning på Klint
Lördag 18/4
INSTÄLLT! Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 25/4
INSTÄLLT! Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 2/5
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 9/5
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 16/5
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 23/5
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 30/5
INSTÄLLT! Bussutflykt med Hembygdsföreningen i Bro
avståndsannons

U-B kommun Hjälp i Coronatid mars 20

U-B kommun Hållbarhet feb 20

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

Facebook

RSS-flöde

Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen