Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 02:13 Tipsa redaktionen

Trist förlust mot topplaget Bele Barkarby

Karin Sidén 2014-11-26

KIFen i blått kämpade för att ta poäng mot serieledande Bele Barkarby.
Bild:Karin Sidén

INNEBANDY   Det blev ett tufft, trist och tungt toppmöte när Kungsängens damer tog emot serieledaren Bele Barkarby hemma i Ekhammarhallen. Redan från matchstart smällde det på ordentligt, något som tyvärr inte stävjades av domarparet. Matchen präglades av dåligt humör och lystes bara fläckvis upp av vackert spel. Matchen slutade 3-5, vilket inte var helt rättvisande siffror. Bele Barkarbys målvakt storspelade och gav sitt lag en större vinstmarginal än de egentligen förtjänade.

Att möta ett topplag är aldrig en lätt uppgift, men söndagens möte mellan Kungsängens innebandydamer och Bele Barkarby blev tuffare än nödvändigt på grund av att spelare och ledare (och publik) frustrerades av domarnas ojämna och inte alltid logiska insats. Till exempel fick hemmalaget ett mål bortdömt för hög klubba (i och för sig en korrekt, men hård, bedömning), medan Bele Barkarby inte ens två minuter senare fick ett mål godkänt där målskytten vevade runt med klubban över sitt och försvararens huvud i samband med att hon sköt mål. Att skylla på domarna enbart är varken rättvist eller särskilt ok, men de hade inte en bra dag på jobbet i söndags och påverkade troligtvis matchutgången, vilket inte heller är ok.

Redan från start var det hetsigt, irriterat spel och brottar-innebandy som gällde. Bägge lagen bjöd upp till kampen och var lika goda/onda krigare. Skaderisken var överhängande och det var nog både en och två föräldrar på läktaren som satt med hjärtat i halsgropen medan de tittade på matchen. Här hade en tydlig markering från domarparet varit på sin plats, men den uteblev.

I det höga tempot hann inget av lagen riktigt etablera något ordentligt spel, men Bele Barkarby hade det större bollinnehavet och satte på så vis viss press på hemmalaget. I den fjärde minuten kom 0-1, men trots chans på fler mål för gästerna höll Kungsängen ihop laget väl framför egen kasse och lät inte de riktigt farliga chanserna få utrymme.

I slutminuten av första halvlek gjorde en Bele Barkarbyspelare en galet ful hockeytackling mot en hemmaspelare mitt ute på plan och det hade kunnat gå riktigt illa. Även då var domarna flata och tog tyvärr inte tag i matchen som de borde ha gjort.

Andra halvlek inleddes med ett snabbt kvitteringsmål och Kungsängen fick ett större utrymme att skapa eget spel. Matchen vägde fram och tillbaka, men när en Bele Barkarbyspelare oturligt skadade sig efter att i full fart och i kamp om bollen råkat kliva på en Kungsängenklubba, vägde det till viss del tillbaka i gästernas favör. Domarna fick trots att det var en olyckshändelse en ordentlig avhyvling av gästernas ledare och efter det vägde även de över i gästernas favör. Där de tidigare varit ojämna och ologiska blev de efter skadan dessutom ojämna i bedömningen mellan lagen, vilket skapade viss uppförsbacke för KIF.

I den femtonde minuten gjorde hemmalaget 2-1. Målet dömdes bort, vilket var en helt korrekt bedömning, om än hård då klubban bara var marginellt för hög. Inte ens två minuter senare gjorde i stället Bele Barkarby 1-2. Målgörarens klubba var långt över både det egna och försvararens huvud precis innan skottet, men målet godkändes ändå. KIFen radade upp chanser i slutminuterna av den andra perioden men lyckades inte överlista en storspelande Bele Barkarby-målvakt.

Den tredje perioden inleddes med en kalldusch. Bele Barkarby gjorde ett snabbt 1-3 mål varpå en hemmaspelare gav målgöraren ett fult rapp i besvikelsen. Hon hade osannolik tur att det inte blev mer än två minuters utvisning för det var verkligen så långt från sportsligt beteende man kan komma och domarna hade mycket väl kunnat utdöma ett hårdare straff.

Kungsängen fortsatte att kämpa. Det syntes att segern var önskad, för man gav verkligen allt. Samtidigt var det en sådan där match där man inte fick någonting gratis. Kunde bollen studsa till snett på ett osynligt dammkorn så gjorde den det, kunde bollen rulla av bladet i skottögonblicket så gjorde den det... När dessutom Bele Barkarbys målvakt så gott som spikade igen så blev motståndet övermäktigt. KIFen reducerade till 2-3 i den tionde minuten, men närmare än så kom de inte. 2-4 kom i den sextonde minuten och 2-5 i tom bur i slutminuten. KIFens 3-5-reducering gjordes i matchens sista sekund.

Oavgjort hade varit ett mer "rättvist" resultat med tanke på hur matchen förlöpte. Nu är ju idrott sällan rättvist så det är bara för tjejerna att borsta av sig besvikelsen och komma igen med nya starka tag i nästa match då man möter Värmdö på söndag.

I slutet av andra och tredje perioden bjöds det på många fina målchanser och nästan lika många räddningar...