Thoresta Herrgård Panorama april 20
Gällöfsta Toppbanner grillkvällar april 20
Förstasidan Söndagen den 31 maj 2020 - klockan 17:51 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Kommunens Frivilliga Resursgrupp diskuterades i Almedalen
Nyhet från Upplands-Bro kommun


Nyhet från Upplands-Bro kommun 2016-07-08

Mats Kjellberg är Säkerhetschef i Upplands-Bro. Danne Carlsson är till vardags lärare på Broskolan, men var också med och startade upp FRG i Upplands-Bro.
Bild:Ulf Rask / Upplands-Bro kommun
Mats Kjellberg är Säkerhetschef i Upplands-Bro. Danne Carlsson är till vardags lärare på Broskolan, men var också med och startade upp FRG i Upplands-Bro.

Under onsdagen genomförde kommunen sitt andra seminarium i Almedalen, om att använda Frivilliga Resursgruppen (FRG) i den kommunala krisberedskapen. Seminariet, med namnet De frivilliga – en alltför avgörande resurs i den svenska krisberedskapen?, var fullsatt och med Upplands-Bro kommuns arbete med FRG som utgångspunkt diskuterades frågan ur ett nationellt perspektiv.

Camilla Janson (S), Kommunstyrelsens ordförande, inledde seminariet med att berätta varför höstens samarbete med FRG var så viktigt.

-Upplands-Bro har en vision, kommunen som ger plats, och under höstens situation ville vi öppna upp och ge plats åt människor på flykt. FRG hjälpte oss och stöttade oss så att vi kunde göra det på ett värdigt sätt, sa hon. 

En film med lokala FRG-medlemmar visades för att förklara vad FRG är. Klicka här!

För att åhörarna skulle få en bild av kommunens samarbete med FRG berättade därefter Mats Kjellberg, säkerhetschef på kommunen, om hur det hela börjat för två år sedan när han kontaktade Civilförsvarsförbundet för att starta en Frivillig Resursgrupp i kommunen.

-I risk- och sårbarhetsanalysen är ofta en stor sårbarhet personal när det händer något. Alla kriser händer i en kommun och som kommun måste vi hantera dem. Det var en av anledningarna till att jag ville starta FRG hos oss.

Efter annonsering antogs fyra kommuninvånare till utbildning att bli FRG-ansvariga. En av dem var Dan Carlsson, uppväxt och bosatt i Bro, lärare på Broskolan, trebarnsfar, egen företagare och dessutom stödperson i kommunens Posom-grupp, alltså en grupp för psykiskt- och socialt omhändertagande. Ändå var det självklart för honom att bli FRG-ansvarig.

Till en början var det trögt för de fyra att rekrytera människor till gruppen men under hösten tog det fart. I oktober öppnade Migrationsverket ett asylboende på en campingplats i kommunen och i december öppnade kommunen ett evakueringsboende i en fotbollshall. FRG aktiverades för att samordna de frivilliga insatserna och för att bemanna evakueringsboendet.


– Invånarna ville ju samla in saker till de boende och vart ringer de då, jo till kommunen. Jag fick nys om att vi hade två mobiliseringsförråd som stod tomma och FRG fick sköta insamling vid förrådet och utdelning till de boende, berättade Mats Kjellberg.

-De boende har ju flyttat vidare till andra platser efter det här men jag har förstått att de längtar tillbaka? frågade Katarina Gentzel Sandberg.

-Ja, de vill inte tillbaka till campingen men de vill tillbaka till oss i Upplands-Bro. Vi etablerade ju en relation med dem, vi lärde oss namnet på dem och de på oss. Vi har fortfarande kontakt med flera familjer som flyttat ifrån Upplands-Bro, berättade Dan Carlsson.

Under våren har FRG inte aktiverats i Upplands-Bro och Dan Carlsson menar att det är en utmaning att hålla engagemanget vid liv. Speciellt som de lyckats attrahera en målgrupp som har fullt upp med annat i livet.

-Medlemmarna utbildas så att de är redo att rycka in när det smäller till men det handlar om att öva mycket, ha kringarrangemang och att bjuda in en bra föreläsare då och då.


Panelen bestod av Paula Holmqvist, ledamot Försvarsutskottet, Ida Texell, andre vice ordförande Civilförsvarsförbundet, Maria Johansson, kommundirektör Upplands-Bro kommun, Svante Werger, kommunikationsdirektör MSB, och Fredrik Lindgren, analytiker FOI.
Bild:Ulf Rask / Upplands-Bro kommun
Panelen bestod av Paula Holmqvist, ledamot Försvarsutskottet, Ida Texell, andre vice ordförande Civilförsvarsförbundet, Maria Johansson, kommundirektör Upplands-Bro kommun, Svante Werger, kommunikationsdirektör MSB, och Fredrik Lindgren, analytiker FOI.

Efter den lokala bilden släppte moderatorn upp en panel för att diskutera frågan ur ett mer nationellt perspektiv. Panelen bestod av Paula Holmqvist, ledamot Försvarsutskottet, Ida Texell, andre vice ordförande Civilförsvarsförbundet, Maria Johansson, kommundirektör Upplands-Bro kommun, Svante Werger, kommunikationsdirektör MSB, och Fredrik Lindgren, analytiker FOI. Diskussionen som följde handlade om de frivilligas roll i krisberedskapen, hur det offentliga ska samverka med frivilliga krafter och om kommuner utan FRG:er är sämre rustade.

-Vi ser lite olika förhållningssätt från olika kommuner för hur man ska man hantera frivilliga, är de frivilliga en resurs eller i första hand ett problem? Att kommuner själva berättar om goda exempel, det är det starkaste sättet att driva på frågan. För det är självklart att man måste se de frivilliga som en resurs, kommenterade Svante Werger.

-Jag tror att Upplands-Bro är lite speciellt, jag tror att det är något alldeles extra, men jag tror också att Upplands-Bro visar på en jätteviktig sak, nämligen en ny trend på hur människor vill engagera sig, sa Ida Texell.

Fredrik Lindgren lyfte att det är avgörande för människors frivilligengagemang att de blir sedda och bekräftade för sitt engagemang.

-De måste engageras före, inte enbart vid en kris, sa han och fick medhåll av Paula Holmqvist som tryckte på vikten av att det finns en långsiktighet i engagemanget.

Som avslutning på diskussionen fick Maria Johansson frågan om hur det kommer att kännas nästa gång det händer en stor händelse i kommunen.

-Tryggt, vi har en bra FRG-organisation i ryggen, konstaterade hon.


Länk till kommunens hemsida där man via länk kan se seminariet i sin helhet.

Nyfiken och vill läsa mer om FRG? UBRO har ett antal artiklar att välja bland! Klicka här!


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 6/6
INSTÄLLT Nationaldagsfirande i Bro C
Lördag 13/6
Röda Korset Second Hand i Bro
Söndag 14/6
De vilda blommornas dag, Kalholmen vid Broängarna
avståndsannons

Sparbanken Finansiell rådgivare 2020

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal

Toppbanner UBRO
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen