Woody nov 19 allt för proffsen
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 25 februari 2020 - klockan 16:40 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Kommunpoliser med rätt att samverka


Karin Sidén 2015-11-21

Magnus Nilsson och Frida Törnvall är våra kommunpoliser. Båda har mångårig erfarenhet av polisyrket. Magnus har arbetat här i Upplands-Bro i många år och är säkerligen ett bekant ansikt för många medan Frida är relativt ny här.
Bild:Karin Sidén
Magnus Nilsson och Frida Törnvall är våra kommunpoliser. Båda har mångårig erfarenhet av polisyrket. Magnus har arbetat här i Upplands-Bro i många år och är säkerligen ett bekant ansikt för många medan Frida är relativt ny här.

Omorganisationen inom Polismyndigheten som påbörjades i januari i år är ett mastodontprojekt som ännu pågår. Sakta men säkert håller bitarna på att falla på plats och även om mycket återstår innan allt är på plats så kan vi ändå glädja oss åt att vårt polisområde fått dedikerade kommunpoliser med uppgift att ansvara för Polisens samarbete med övriga samhället. Magnus Nilsson och Frida Törnvall heter Järfälla och Upplands-Bros nytillsatta kommunpoliser.

-Det här är en ny tjänst, med ett nytt sätt att arbeta som polis och det känns verkligen spännande. Som kommunpoliser kommer vi att ha stort fokus på samverkan. Samverkan är verkligen A och O i vår roll eftersom vi kommer att ha kontakt med alla olika aktörer som finns i samhället, med allt från andra myndigheter, medborgare, föreningar och företag, till hyresvärdar, bostadsrättsföreningar och förvaltningar. Vår uppgift är att ha en helhetsbild, ett örnperspektiv helt enkelt, så att rätt insatser kan göras på rätt ställen, säger Frida Törnvall.

Samarbete, samverkan, helhetssyn och trygghet är ord som Magnus Nilsson och Frida Törnvall ofta återkommer till när de berättar om sina nya uppdrag som kommunpoliser. Rollen som kommunpolis är nyss sjösatt och därför finns stora möjligheter att utforma den efter de tänkta kriterierna, men med de lokala förutsättningarna i fokus. Tillsammans med områdespoliser, också det ny titel och till viss del ny roll, kommer kommunpoliserna att arbeta närmare medborgarna är tanken.

-Vår uppgift blir att ha god lokalkännedom och en övergripande kunskap om vilka behov som finns i olika delar av vårt polisområde. Sedan ska vi förmedla den kunskapen till våra kollegor som får sköta den mer individuella kontakten. Låt säga att vi sitter med på ett företagarmöte där vi kanske får reda på att många företagare i ett område har problem med skadegörelse på företagens bilar, då kan vi förmedla det vidare så att någon av våra områdespoliser kan åka ut till området som har det specifika problemet och träffa företagarna på plats, förklarar Magnus.

Än så länge finns dock inga områdespoliser. Tjänsterna har helt enkelt inte tillsatts än, så Magnus och Frida har det övergripande ansvaret även där i avvaktan på att de bitarna i den nya organisationen faller på plats.

-Vi tror mycket på slutprodukten av den här omorganisationen. Som det varit förr om åren så har Polisen varit en enorm myndighet centralt, inne i Stockholm och i Sollentuna, medan det varit ganska tomt "ute i fält". Med den här nya organisationen ser vi att det finns helt nya förutsättningar att finnas ute där vi behövs. Det är långt kvar dit, jobbigt är det ibland och tid tar det för allt att sätta sig, men vi tror verkligen att det här blir riktigt bra. Det här är inte en omorganisation som pappersprodukt utan den kommer att gynna alla. Polisens uppdrag har alltid varit att samarbeta ute i kommunerna, men det har varit lite si och så med det samarbetet, säger Magnus.

Kommunpoliserna kommer att jobba både kortsiktigt och långsiktigt. Fördelen med lokalkännedomen är att man snabbt kan plocka upp signalerna om ett nytt uppblossande problem och ta tag i det. Ungdomsfylla i Brunna i våras och smällarna i Bro nu i höst är två exempel på snabbt uppblossande lokala problem som skapat både oro och bekymmer med skadegörelse där polisen kopplats in. Tillsammans med fritidsgårdarna har polisen hållit möten med föräldrar och andra vuxna för att involvera fler i arbetet att få bukt på problemen. Vuxenvandringar har startats upp i Brunna och nu på fredag, den 20 november sker första vuxenvandringen i Bro.

-Vårt uppdrag handlar i grund och botten om att öka tryggheten och minska brottsligheten. Det brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbetet sker bäst vid ett gott samarbete mellan polis-samhälle-medborgare där alla har en del av ansvaret. Det krävs ett långsiktigt arbete, ett förebyggande arbete som ibland avbryts av "brandkårsutryckningar" för att släcka hastigt uppblossande situationer. Utan långsiktigheten så blir det bara en faslig massa brandkårsutryckningar och då blir tryggheten lidande. En central del i vårt arbete kommer därför att vara Medborgardialoger som kommer att mynna ut i medborgarlöften, berättar Frida.

Hon förklarar att medborgardialogen kan handla om särskilda medborgarmöten i stora forum, eller att man finns på plats vid Fest i byn, KungsKalaset och liknande för att träffa och prata med enskilda medborgare, men också sociala medier. Medborgardialogen är i planeringsstadiet och ska komma igång efter årsskiftet. De medborgarlöften som dialogen sedan ska utmynna i ska vara mätbara och konkreta och ska i princip vara ett eller flera fokusområde/n polisen och kommunen ska samarbeta kring under kommande period. Senast den 31 december 2016 ska man ha skrivit de första medborgarlöftena.

Arbetet kring narkotikarelaterad brottslighet kommer att säkerligen att prioriteras menar Frida och Magnus. Butiksrån, personrån, stölder, inbrott, våld är brott som ofta sker inom ramen av narkotikahandeln vilket kostar samhället enorma summor varje år. Ovanpå det kommer ett stort lidande för alla drabbade och eventuella vårdkostnader dessutom.

Eftersom olika kommundelar i polisområdet har olika problembilder kommer medborgarlöftena att kunna variera. På landsbygden i Bro ser polisens arbete inte helt oväntat inte likadant ut som i centrala Jakobsberg.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 25/2
Fettisdagen
Lördag 29/2
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 7/3
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 14/3
Röda Korset Second Hand i Bro
Tisdag 17/3
Årsmöre i Bro-Lossa Hembygdsförening
Lördag 21/3
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 28/3
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 4/4
Röda Korset Second Hand i Bro Påskmarknad
Tisdag 7/4
Filmvisning på Klint
avståndsannons

U-B kommun Hållbarhet feb 20

Sparbanken Stipendier 2020

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

Facebook

RSS-flöde

Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen