Woody feb 19 monterat
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 21 augusti 2019 - klockan 03:20 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Åbergs utställning "Art's Fun" bjuder på underfundiga och kluriga fniss


Karin Sidén 2018-10-22

Lasse Åberg visade sin egen utställning och berättade om sitt skapande. Visuella hyss och grafiska spratt är hans signum.
Bild:Karin Sidén
Lasse Åberg visade sin egen utställning och berättade om sitt skapande. Visuella hyss och grafiska spratt är hans signum.

I lördags invigdes Lasse Åbergs utställning Art's Fun i Kulturhusets Konsthall. Konstnären själv bjöd på en personlig visning och publikskaran var alldeles lagom stor för att alla skulle kunna se och höra bra. Art's Fun kommer att pågå till och med den 9 december och bjuder förutom på själva konstutställningen även på en jazzkonsert, workshop samt lunchvisningar.

Mångsysslare och allkonstnär är bara förnamnen när det gäller den folkkäre Lasse Åberg. Det är få förunnat att kunna titulera sig musiker, skådespelare, grafiker, museiägare, konstsamlare, regissör, manusskapare, designer och mycket mycket mer utan att överdriva - men för Lasse Åberg är det möjligt. Han är ett unikum inom svensk kultur med stora talanger, och framgångar, inom så vitt skilda uttryck som musik, konst och film. 

Naser Vukovic invigningstalade när Lasse Åbergs utställning Art's Fun invigdes i Kulturhusets Konsthall i lördags.
Bild:Karin Sidén
Naser Vukovic invigningstalade när Lasse Åbergs utställning Art's Fun invigdes i Kulturhusets Konsthall i lördags.

Sedan i lördags har vi Upplands-Bro-bor en fantastisk möjlighet att på nära håll ta del av hans skapande tack vare utställningen Art's Fun i Konsthallen i Kulturhuset, Kungsängens centrum.

Lördagens vernissage invigdes av Kultur och Fritidsnämndens förste vice ordförande Naser Vukovic som i sitt invigningstal konstaterade att han och Lasse Åberg känner varandra sedan många, många år. Men att de träffats först nu, där i Konsthallen, och att relationen varit ytterst enkelriktad. 

För så känns det nog för de allra flesta av oss - att vi känner Lasse Åberg, har en relation med honom som en granne, kollega eller äldre släkting. Stig Helmer och Sällskapsresanfilmerna och filmen Repmånad är sedan länge svenska klassiker som de flesta sett någon gång. Många har samlat på ölglas med Lasses karaktäristiska Musse Piggfigurer medan andra älskade Trazan och Banarne när de växte upp. Många är vi som minns uttrycket Filmtajm med värme och många är de som besökt hans museum i Bålsta eller diggat loss till hans jazz med underfundiga texter.

Anna Sjunnesson, Kulturintendent och Naser Vukovic, förste vice ordförande i Kultur och Fritidsnämnden, öppnade vernissaget genom att knyta upp bandet medan Lasse Åberg övervakade proceduren.
Bild:Karin Sidén
Anna Sjunnesson, Kulturintendent och Naser Vukovic, förste vice ordförande i Kultur och Fritidsnämnden, öppnade vernissaget genom att knyta upp bandet medan Lasse Åberg övervakade proceduren.

-Lasse Åberg har ett djup som få besitter, sa Naser Vukovic. I sina texter och i sina detaljrika bilder.

Efter invigningstal och banduppknytning blev det en stund för egen tittning innan Lasse Åberg himself tog till orda och berättade lite om sin konstnärliga bana. Han berättade att han började teckna redan som barn och att han sedan dess nog inte haft en dag i livet utan papper och penna. Talangen i att teckan och måla gav honom en plats på Konstfack och sedemera utställningar på många platser, både i Sverige och utomlands.

Lasse berättade också att det i de allra flesta fall finns något klurigt i motiven, en komisk twist, eller som han själv kallar det, grafiska spratt och visuella hyss.

-Det kan vara en ordvits eller en ursprunglig idé som jag driver med. Något som kanske kräver lite eftertanke och att man stannar upp för en stund i betraktelse för att upptäcka. När jag får en idé kan jag bli helt uppslukad i en bild i många timmar. Om jag sedan kan fnissa åt den så går jag och visar Inger, min fru. Om hon också fnissar åt den - vilket hon så gott som alltid gör - så vet jag att idén och bilden är värd att jobba vidare med.

Anna Sjunnesson som är kulturintendent i kommunen och ansvarar för Konsthallen berättar att Lasse Åberg-utställningen är mycket mer än själva konstutställningen.

Boksignering.
Bild:Karin Sidén
Boksignering.

-I utställningslokalens lilla svarta rum visas en film där jazzmusikern Lasse Åberg och bandet Swingville Seven samt sångerskan Liza Larson visar smakprov på sin repertoar. Den 16 november, en fredag, har de konsert här i Kulturhuset. Bilettförsäljningen är i full gång så vill man vara säker på att få se och höra Swingville Seven är det säkrast att inte vänta för länge!

-Ett extra slag vill jag självklart slå för de lunchvisningar vi kommer att ha. Det är Anita Edman, pensionerad barn- och ungdomsbibliotekarie, som kommer att visa utställningen vissa onsdagar och under höstlovet för ungdomarna. Men Art's Fun är mer än så! Det blir en grafikworkshop för vuxna helgen den 10-11 november med konstnärerna Karin Södergren och Maya Jönsson, och vid två tillfällen, den 17 november samt 8 december, är det barnens tur. Då leder konstpedagogen Ella Heickell konstverkstad i teckning och grafik i Verkstan på plan 5 i Kulturhuset. Det blir även ett föredrag av Lasse Åberg själv den 7 november, om Disney och konsten.


Länk till Kulturportalen där all viktig information om de olika evenemangen inom tema Art's Fun med Lasse Åberg finns listade.

Det var många som tog sig tid att besöka Konsthallen under lördagens vernissage.
Bild:Karin Sidén
Det var många som tog sig tid att besöka Konsthallen under lördagens vernissage.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 24/8
Motorflygets Dag - Frölunda flygfält
Klädbytardag - S i B
Vernissage inför Konstrundan 2019
Söndag 25/8
Dans på Rösaring
Lördag 31/8
Konstrundan 2019
Söndag 1/9
Konstrundan 2019
Onsdag 4/9
Slöjdsalong
Onsdag 11/9
Prova på MINDFULLNESS
Torsdag 12/9
Föreläsning: Bli biodlare eller hjälp ett solitärbi
avståndsannons

Sparbanken öppettider aug 19

Röda Korset Medmänniska

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UNICEF plugg

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen