Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 21:57 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Allhelgonadagen och Alla helgons dag


Karin Sidén 2014-10-29

Arkivbild. Bro kyrka nov 2012.
Bild:Karin Sidén
Arkivbild. Bro kyrka nov 2012.

Allhelgonadagen och Alla helgons dag är två skilda högtider. Lite förvillande kan tyckas eftersom namnen är så snarlika och högtiderna faktiskt vissa år infaller på samma veckodag; när lördagen som i år är den första november.

1953 bestämde Sveriges riksdag att lördagen som infaller mellan den 31 oktober och 6 november ska heta Alla helgons dag och att den ska vara en helgdag. Samtidigt bytte man namn på den första november till Allhelgonadagen. Att man gjorde lördagen till en helgdag berodde på att man ville ha en helgdag även på hösten. Dåförtiden var lördagen en arbetsdag eftersom arbetsveckan var måndag till lördag.

Ursprunget till de båda högtiderna är detsamma. Tidigt i historien började kristna fira helgon och martyrer på specifika dagar. De viktigaste förärades med egna dagar men ganska snart valde man att klumpa ihop firandet av mindre betydande helgon och martyrer till en samlingsdag, en Alla (övriga) helgons dag. Allhelgonadagen infaller alltid den första november och har så gjort sedan 700-800-talet någon gång.

I och med reformationen då vi blev protestanter här i Sverige övergick Allhelgonafirandet till att bli en högtid för att minnas de döda mer än en högtid för helgon och martyrer (som tillhör katolicismen). Seden att tända ljus och smycka gravarna har sitt ursprung i keltiska traditioner där man trodde att de döda återvände "hem" till sina gravar om hösten och då behövde ljus och eldar för att hitta.

Runt om i Sverige vallfärdar man till kyrkogårdarna för att besöka sina döda just den här helgen. Gravljus och lyktor lyser upp i höstmörkret och sprider en stillsam frid längs gångarna. I kyrkorna hålls ofta minnesgudstjänster över de församlingsbor som avlidit under året. Även om man inte har någon grav att besöka här i kommunen är det ett fint sätt att högtidlighålla och minnas sina döda. I minneslunden kan man sätta ljus även för de döda som inte är begravda här.

Vill du veta mer om vad som händer under helgen i någon av kommunens kyrkor finns ytterligare information på församlingarnas hemsidor.
Länkar: Kungsängen-Västra Ryd och Bro-Låssa-Håtuna-Håbo-Tibble

Arkivbild. Minneslunden vid Kungsängens kyrka nov 2013.
Bild:Tommy Sidén
Arkivbild. Minneslunden vid Kungsängens kyrka nov 2013.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen