Woody nov 19 allt för proffsen
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 18 januari 2020 - klockan 15:43 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Den vandrande spelmannen Stiko passerar Kungsängen


Karin Sidén 2015-06-02

UBRO mötte upp Stiko, eller Per Larsson som han egentligen heter, och gick med en kilometer eller så på den ungefär 100 mil långa vandringen. Vad kunde väl passa bättre än att ta en fotopaus vid Dalkarlsbacken med en vandrande Dalmas?
Bild:Karin Sidén
UBRO mötte upp Stiko, eller Per Larsson som han egentligen heter, och gick med en kilometer eller så på den ungefär 100 mil långa vandringen. Vad kunde väl passa bättre än att ta en fotopaus vid Dalkarlsbacken med en vandrande Dalmas?

I tisdags var Kungsängen anhalt och spelplats för den vandrande spelmannen Stiko. I sann "luffaranda" har han sedan 2007 vandrat på Sveriges vägar och spelat för mat och husrum. Stiko och hans vänner gör många stopp längs vägen. Stopp med gratiskonserter för att samla pengar till välgörande ändamål. De senaste årens vandringsturnéer har tillägnats SOS Barnbyar. Vandringarna 2012, 2013 och 2014 genererade sammanlagt drygt 425 000 kronor till utsatta barn och deras familjer. I tisdags spelade Stiko på restaurang Golden Cave i Kungsängen.

I tisdags eftermiddag fick Kungsängen storfrämmande. Musikern och äventyrsmannen Stiko kom på besök - eller snarare genomresa. Han är ute på sin åttonde vandringsturné. Årets vandring startade i Göteborg för en månad sedan. Längs vägen har han hittills gjort 31 stopp. Han vandrar några mil om dagen och stannar till på kvällen för en konsert.

Stiko, eller Per Larsson som han egentligen heter, är verkligen en vandrande spelman. Sedan starten 2007 har det tillryggalagts drygt 560 mil på vägar och stigar i Sverige, Norge och Danmark. (Via länken kan du se var vandringarna gått tidigare år) Med gitarren på ryggen, ofta i glatt sällskap, vandrar han längs vägarna och bjuder in till gratiskonserter var helst han stannar. Med sig finns även en följebil för ljudutrustning och annat som kan behövas på den en och en halv månad långa vandringsfärden.

2015 års vandring startade som sagt i Göteborg den 2 maj, och har via bland annat Ljungskile, Dals-Långed, Grums, Säffle, Nora och Strängnäs nått Stockholm och nu Kungsängen. I morgon bär det av till Bålsta för vidare vandring hela vägen till Leksand. Cirka 100 mil kommer Stiko med vänner att ha tillryggalagt när man når målet, Leksand.

De första årens vandringsturnéer bjöd på idel spontana konserter på ibland lite märkliga spelplatser, men numera liknar vandringsturnén en mer traditionell turné med inplanerade och förbokade stopp varje kväll. Det är bara det att turnébussen är ersatt av rediga promenadskor... Spelplatserna varierar mellan församlingshem, restauranger, hotell, idrottsplatser och en hel del andra mer eller mindre ovanliga konsertanläggningar.


Tisdagens konsert på Golden Cave var gratis, men som publik fick man gärna lämna valfritt belopp till Stikos insamling till förmån för SOS Barnbyar. Hittills i år har han samlat in 140 000 kronor längs sin vandring.


Via länken till SOS Barnbyar ser du hur mycket vandringarna genererat.

Via länken till Stikos hemsida ser du turnéplanen och annan intressant information.

Medan jag och Stiko stod och pratade så kom Johan och sonen Oliver förbi.<br />-Så det är här du är! Vi har hållit koll på dig på RunKeeper och hoppades hitta dig nu när du närmar dig Kungsängen, sa Johan glatt när de kom fram till oss.
Bild:Karin Sidén
Medan jag och Stiko stod och pratade så kom Johan och sonen Oliver förbi.
-Så det är här du är! Vi har hållit koll på dig på RunKeeper och hoppades hitta dig nu när du närmar dig Kungsängen, sa Johan glatt när de kom fram till oss.Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 25/1
Prova på KONSTÅKNING
Söndag 9/2
Medlemsmöte/Öppet hus Föreningen Villa Skogas Vänner
avståndsannons

UBG Öppet hus jan 20

Sjöräddningen

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde

Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen