Thoresta Herrgård Panorama april 20
Gällöfsta Toppbanner grillkvällar april 20
Förstasidan Söndagen den 31 maj 2020 - klockan 22:38 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Dragonernas hästar släpps vid Lövsta


Karin Sidén 2019-06-12

Man behöver inte vara hästälskare för att uppskatta hästsläppet! Det är en fantastisk syn och en höjdare för de allra flesta. Arkivbild från ett tidigare släpp vid Lövsta.
Bild:Karin Sidén
Man behöver inte vara hästälskare för att uppskatta hästsläppet! Det är en fantastisk syn och en höjdare för de allra flesta. Arkivbild från ett tidigare släpp vid Lövsta.

Sugen på en liten trevlig utflykt så här i sommarlovets allra första andetag? Åk till Lövsta i Håbo Tibble! På lördag släpps nämligen beridna högvaktens vackra hästar ut på grönbete vid Lövsta Gård. Ystra, glada och springsugna hästar som ska fira sommarlov tillsammans i den stora hagen. 

Några av hästarna är redan på plats vid Lövsta så det blir bara två "släpp" den här gången. Första släppet sker redan vid nio-tiden och det andra är beräknat till 11-tiden på förmiddagen. Det finns som alltid en viss reservation för hålltiderna då det är djurtransport det handlar om, så var gärna på plats, parkerade och klara cirka en halvtimme innan för att ha marginal.


Semesterglädje!
Bild:Karin Sidén
Semesterglädje!

Hästsläppet vid Lövsta Gård är numera en väl inarbetad tradition med många återkommande besökare. Fullt förståeligt då det brukar vara en ståtlig upplevelse och imponerande syn när så många hästar ystert springer fram över vidderna, lekfullt rullar runt i höggräset och stojar med varandra!

I år blir det dock en liten förändring i programmet: de första hästarna är redan på plats vid Lövsta sedan några dagar och kommer att agera välkomstkommitté där i hagen. Det innebär att det blir två transporter, i stället för tre, och att hela hästsläppet beräknas vara avklarat under förmiddagen.

Paula Levänen som är kommunikationschef på Livgardet berättar:

-Hästarna transporteras från stallarna på Kavallerikasern i Stockholm ut till Lövsta i två omgångar. Vi har preliminära ankomsttider för de två transporterna, klockan 09 och 11, men min rekommendation är att vara på plats vid Lövsta cirka en halvtimme innan utsatta tiderna - eftersom det är djur och transport vi har att göra med är hålltiderna bara ungefärliga. Flyter allt på, både hanteringen av hästarna och trafiken, kan det gå fortare för transporten att ta sig ut till Lövsta än beräknat. Och tvärt om. 

Sommarbetet på Lövsta är en mångårig tradition för Dragonernas hästar. Hästarna kommer att tillbringa en månad där innan det bär tillbaka in till Stockholm för fortsatt tjänstgöring vid militären.

Mycket spring i benen!
Bild:Karin Sidén
Mycket spring i benen!Ta sig till Lövsta:


Besökare till Lövsta som kommer med bil hänvisas att åka via E18, avfart BRO, mot Håbo-Tibble. Ta höger in på Håbo-Tibblevägen (vid Brukshundklubben) och sedan höger på Tranbyggevägen, ut mot Livgardets övningsfält, där passage av övningsfältets gräns är tillåten för besökare till Lövsta gård. Observera och respektera att det inte är tillåtet att åka från Brunna-hållet!

Parkering sker vid Lövsta gård för alla besökare! P-skyltad plats finns.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 6/6
INSTÄLLT Nationaldagsfirande i Bro C
Lördag 13/6
Röda Korset Second Hand i Bro
Söndag 14/6
De vilda blommornas dag, Kalholmen vid Broängarna
avståndsannons

Sparbanken Finansiell rådgivare 2020

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal

Toppbanner UBRO
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen