UBRO Panorama gif-fil
A3 toppbanner
Förstasidan Söndagen den 16 juni 2019 - klockan 22:37 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Färgsprakande Upplands-Brokonstnär - Lars Eriksson ställer ut i Konsthallen


Karin Sidén 2018-10-02

För Lars Eriksson, Årets Upplands-Brokonstnär 2018, är konst \
Bild:Karin Sidén
För Lars Eriksson, Årets Upplands-Brokonstnär 2018, är konst "en lyckad kombination av form och färg".

-Bilden behöver absolut inte vara föreställande. Ofta söker jag skapa tredimensionella bilder med tekniska mönster, förklarar han.


Just nu pågår konstutställningen Årets Upplands-Brokonstnär i Kulturhusets utställningslokal. Det är Lars Eriksson som i våras röstades fram till Årets Upplands-Brokonstnär av besökarna till årets Vårsalong som stället ut sina alster. Förutom äran och diplomet får publikens Vårsalong-favorit också möjlighet till en separat-utställning i Konsthallen.

-Det är en stor ära att bli framröstad som Årets Upplands-Brokonstnär och något jag kommer att glädjas länge, länge över. Även om jag ställt ut många gånger genom åren, både här i Sverige och utomlands, är det här första gången jag har en konsthall helt för mig själv vilket är fantastiskt roligt. Jag kan ta ut svängarna lite mer samtidigt som jag kunnat ge tavlorna det utrymme och de "grannar" de framhävs mest av, något som inte alltid är möjligt i en utställning med flera konstnärer. 


Lars tankar om sin konst:<br />Det är inte alltid nödvändigt att klart behöva se vad en tavla föreställer. &Ouml;ppna helt enkelt sinnet och ta in färg, form och dimension förbehållslöst. Låt dessa verka samman. Ibland kan du då se något du inte ens visste fanns. Ibland bara under en kort sekund. <br /><br />Du kan aldrig vara helt säker på hur din hjärna reagerar.
Bild:Karin Sidén

Lars tankar om sin konst:
Det är inte alltid nödvändigt att klart behöva se vad en tavla föreställer. Öppna helt enkelt sinnet och ta in färg, form och dimension förbehållslöst. Låt dessa verka samman. Ibland kan du då se något du inte ens visste fanns. Ibland bara under en kort sekund.


Du kan aldrig vara helt säker på hur din hjärna reagerar.Årets Upplands-Brokonstnär heter Lars Eriksson. Han målar med precision, oavsett om det är optiska illusioner med 3D-effekt, kubistiska verk eller föreställande miniatyrtavlor. Färg, form och exakthet - och ett tålamod för detaljer utöver det vanliga - ger honom ett unikt anslag.

Att Lars i sitt förra liv - innan han blev heltidskonstnär - arbetade ungefär 40 år som ingenjör och med design och formgivning går nästan att gissa bara av att titta på många av de 47 alster som hänger i Konsthallen.

-Jag tycker mycket om att jobba med det optiskaI och i många av mina tavlor försöker jag skapa 3D-effekter. Det är inga svulstigt stora, svepande drag utan exakt precision. Precision som ju finns i överflöd i arbetet som ingenjör. Att skapa mönster är bland det roligaste jag vet inom måleriet, säger han och fortsätter:

Bild:Karin Sidén

-Det är oerhört tidskrävande att jobba fram skisserna och att med blyerts dra upp grunden till de optiska tavlorna jag älskar att jobba med. Många tror att jag har ett datorprogram när jag jobbar fram skissen, men det är i stället ett matematiskt och exakt hantverk och tankearbete med former och vinklar som ligger bakom. Det är så spännande att se hur tavlan växer fram och får sitt djup och sin lyster tack vare perspektivförändringarna samt nyanser och graderingar i färger. 

Lars Eriksson är Hälsingesonen som med några Malmö- och Åtvidabergsår i bagaget för drygt 40 år sedan landade i Kungsängen. Han är en numera pensionerad ingenjör och har de senaste 10 åren kunnat ägna sig helhjärtat åt konsten.

Bild:Karin Sidén

-Jag började måla redan på 1970-talet men barn, familjeliv och arbete gjorde att intresset endast fick sporadiskt utlopp. När jag gick i pension 2008 blev det plötsligt möjligt att få fullt utlopp för intresset och sedan dess kan jag nog kalla mig heltidskonstnär. Det har blivit nära 400 tavlor och ett sjuttiotal utställningar och jag njuter i fulla drag. Sedan 2009 har jag varit med i Konstrundan varje år, men jag har också ställt ut på en rad andra platser, runt om i Sverige och även utomlands. Roligaste utställningen var nog nere i katakomberna under en kyrka i London. Det var mycket speciellt!

Onsdagen den 3 oktober håller Lars två öppna visningar i Konsthallen, en lunchvisning klockan 12.30-13 och en kvällsvisning klockan 18-18.30.


Länk till Lars hemsida där det finns ett galleri med ett flertal alster att titta på och förundras över.

Lars berättar om symboliken i de fyra tavlorna som han målade inför en London-utställning på The Crypt Gallery 2014. Galleriet finns nere i katakomberna under St Pancras Church där 557 människor murats in i väggarna (för hundratals år sedan). Varje prick på kvartetten tavlor representerade en själ - 557 prickar sammanlagt. Galleristen blev stormförtjust så Lars tavla fick hedersplatsen!
Bild:Karin Sidén
Lars berättar om symboliken i de fyra tavlorna som han målade inför en London-utställning på The Crypt Gallery 2014. Galleriet finns nere i katakomberna under St Pancras Church där 557 människor murats in i väggarna (för hundratals år sedan). Varje prick på kvartetten tavlor representerade en själ - 557 prickar sammanlagt. Galleristen blev stormförtjust så Lars tavla fick hedersplatsen!

Olika uttryck. Samma konstnär.
Bild:Karin Sidén
Olika uttryck. Samma konstnär.

Kommunens sex kyrkor i miniatyrformat, 10*10 cm. <br />&Ouml;vre raden: Kungsängen, Bro, Västra Ryd.<br />Nedre raden: Håbo-Tibble, Låssa, Håtuna.
Bild:Lars Eriksson
Kommunens sex kyrkor i miniatyrformat, 10*10 cm.
Övre raden: Kungsängen, Bro, Västra Ryd.

Nedre raden: Håbo-Tibble, Låssa, Håtuna.Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 16/6
De vilda blommornas dag, Granhammarsparken
Lördag 6/7
Bakluckeloppis på Kvarnnibble Gård
Lördag 20/7
Bakluckeloppis i Bro
Lördag 17/8
Bakluckeloppis i Bro
Lördag 21/9
Bakluckeloppis i Bro
Lördag 19/10
Bakluckeloppis i Bro
avståndsannons

UBH Matmarknad och försommarfest i Bro C 19

Bro IK Midsommar 19

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UNICEF plugg

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Toppbanner UBRO

Woody feb 19 monterat
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen