Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 2 december 2023 - klockan 16:34 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Irina lär barnen att måla med sand, vatten och ljus


Karin Sidén 2022-08-25

Irina vid ljusbordet.
Bild:Privat
Irina vid ljusbordet.

Tack vare kulturpengen som infördes för några år sedan har Kulturskolan i Upplands-Bro och många andra kommuner kunnat utöka sitt kursutbud eftersom checken möjliggjort för konstnärer, musiker och andra kulturutövare att frilansa.

För alla nyfikna och kreativa barn och unga bosatta i Upplands-Bro finns många spännande kurser i Kulturskolans utbud. En av de lite mer udda och annorlunda kurserna är "Måla i sand, vatten och ljus" som leds av konstnären Irina Jonsson. 


- Jag kommer ursprungligen från Ukraina och där är den här konstformen vanlig, men här i Sverige är det många som aldrig kommit i kontakt med den. Jag älskar det förgängliga och föränderliga i att skapa med sand, ljus och vatten och jag märker att barnen som är med i mina kurser också gör det. Det finns liksom inget resultat som ska presteras utan det är själva skapandet och känslan som är det viktiga och man utvecklar koncentration, lugn, motorik och visualisering.

- För mig har kulturchecken gjort att jag vågat satsa på min konst. Nu har jag kurser för barn i tre olika kommuner, däribland Upplands-Bro och det är jätteroligt att få den möjligheten.

Nu är skolstarten avklarad och höstterminen igång. Vardagsrutinerna börjar sätta sig och många kalendrar fylls med fritidsaktiviter av olika slag. Kanske har du ett barn i din närhet som ännu inte hittat "sin grej" och som är nyfiken på att prova något lite annorlunda och nytt!? Då finns massor av spännande aktiviteter att välja i Kulturskolans varierade utbud, bland annat kursen "Måla i sand, vatten och ljus" i samarbete med konstnären Irina Jonsson.

Du som tittade på Talang på TV4 i början av året kanske känner igen Irina därifrån? Hon deltog nämligen i årets Talang, som en av de tävlande, och fick stående ovationer av såväl juryn som av publiken. En och annan tår syntes dessutom i jurymedlemmarnas ögon eftersom Irinas bidrag var en stark hyllning till sin mamma. (Länk till ett kort klipp därifrån)

Bild:Privat

Irina är född och uppvuxen i Ukraina men är sedan många år bosatt i Sverige. Konsten har alltid varit närvarande i hennes liv och det konstnärliga uttrycket tog sig tidigt många former. Bland annat så lärde hon sig skapa med sand och i vatten, samt med ljus. När hon sedan kom till Sverige förstod hon att dessa "konstmaterial" inte var självklara uttrycksmedel för kreativitet i hela världen och definitivt inte vanliga här i Sverige. Bokstavligen en kulturkrock!

- Det tog ett tag att vänja sig vid den svenska konsten, som är så mycket mer abstrakt än vad den är i den del av världen jag kommer ifrån, och faktiskt en stor del av övriga världen också. Det har varit en resa i sig, inne i den stora resan det innebär att byta land.

Irina driver sedan några år företaget AquaSand Art där hon ger kurser och håller workshops både med vuxna och barn. Förra läsåret var första gången hon samarbetade med Kulturskolan i Upplands-Bro och det samarbetet fortsätter även i år. Hembygdsgården i Kungsängen är lokal för kursen.

När man målar med sand har man en ljuslåda som underlag.
Bild:Privat
När man målar med sand har man en ljuslåda som underlag.

Bild:Privat

Måla med ljus
Bild:Privat
Måla med ljus

- För mig har det varit en drivkraft att dela med mig av mitt skapande och min konstform, och väldigt inspirerande. Att få jobba med barn och konst är verkligen roligt! Och att få göra det med den här typen av skapande, där känslan i stunden är verktyget, är stimulerande, säger Irina.

- Jag har två grupper i Kungsängen nu i höst. En för lite yngre barn och en för något äldre. Om man är nybörjare eller har gått en termin spelar ingen roll. Mina konstelever får lära sig utifrån sina egen förutsättningar med individuella övningar och uppgifter. Hittills har jag vänt mig till 7-13-åringar, men i framtiden skulle det vara roligt att även ha en kurs för lite äldre ungdomar. Kulturskolan vänder sig ju till alla mellan 4 och 19 år, så finns bara intresset så vore det roligt med en grupp till, med ungdomar upp till 19 år.

Förra läsåret hade Irina grupper i Upplands-Bro och i Sigtuna, och inför den här terminen har hon även startat upp verksamhet i Nacka.

Hon har också fått frågan om att starta en grupp i Bro, men i år är det inte aktuellt - kanske nästa år. Men självklart, påpekar hon, kan barn från Bro också söka till kurserna i Kungsängen. Alla barn som är bosatta i Upplands-Bro kan söka till Kulturskolans verksamhet. 

Irina förklarar att det finns 12 platser i varje grupp, och att det än så länge finns det några platser här i Upplands-Bro som inte är fyllda.

- Det är bara att gå in på Kulturskolans hemsida och anmäla sig. Skulle grupperna bli fulla så kan man alltid skicka ett meddelande till mig och göra en intresseanmälan, för är det tillräckligt många som är intresserade så kan man planera för det och skapa en ny grupp nästa termin.

Vattenkonst / aqua art är en gammal orientalisk teknik som heter Ebru.<br />Porträttet av Astrid Lindgren har Irina gjort i sand.
Bild:Privat
Vattenkonst / aqua art är en gammal orientalisk teknik som heter Ebru.
Porträttet av Astrid Lindgren har Irina gjort i sand.


På FaceBook har Irina en sida för sin konst. Där finns både bilder och korta filmsnuttar att kika på.  


Här hittar du Irinas galleri där det finns många exempel på hennes skapande.

I videogalleriet kan du se hur skapandet med sand och vatten kan gå till.

Irina gör en del föreställningar också, både i konsertform där musiken \
Bild:Privat
Irina gör en del föreställningar också, både i konsertform där musiken "förstärks" med hennes sandkonst, och solo. Bland annat på historiska muséet och på en del galor. 


Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen