UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 12 juni 2021 - klockan 14:23 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Lägesrapport från vårt vattenskadade Kulturhus


Karin Sidén 2019-01-22

Arbetet med att reparera vattenskadorna som drabbade Kulturhuset i Kungsängen i slutet av november pågår för fullt. Skadorna uppstod i samband med att en toalett översvämmades på våningsplan 5, där barn- och ungdomsbiblioteket huserar. 

Värst drabbat var av naturliga skäl plan 5, men även plan 4 drabbades, vilket har medfört att all biblioteksverksamhet påverkats. Magnus Carlberg, enhetschef, berättar:
 
-Det har så klart varit en utmanande period med en oförutsedd händelse som haft mycket stor påverkan på vår verksamhet. Sakta, sakta går arbetet framåt och nu går vi in i nästa fas. Under nästa vecka ska man påbörja arbetet med plan 5. Vi vet egentligen inte så mycket mer än att det är svårt att beräkna hur lång tid arbetet tar. Torktid är svårberäknelig och man har sagt oss att det kan ta allt från 6 till 16 veckor beroende på hur det fortlöper. 

Det var natten mot den 27 november förra året som den omfattande vattenläckan i Kulturhuset inträffade. Sedan dess har delar av verksamheten i Kulturhuset varit kraftigt påverkad medan andra delar pågått som vanligt.
 
-Vattenläckan uppstod på plan 5, men skador uppstod även nedåt i byggnaden, så som brukar vara fallet vid vattenskador. Vårt fokus har varit att upprätthålla verksamhet och service på bästa sätt jämte arbetet med att först lokalisera och sedan åtgärda skadorna men självklart har våra besökare liksom verksamheten drabbats. Störst påverkan har biblioteksverksamheten haft. Vuxenavdelningen på plan 4 har kunnat vara öppen som vanligt även om vissa ytor varit avstängda, medan barn- och ungdomsavdelningen på plan 5 varit helt stängd, berättar Magnus Carlberg, enhetschef på Kulturhuset, och fortsätter:
 
-Vi har kunnat ha full verksamhet på Stora Scenen och även kunnat hålla de flesta workshops och kurser vi bokat in, även om vi fått hålla dem i andra utrymmen än vad vi hade planerat. Plan 3, med Café Chris och Konsthallen, påverkades så till vida att Konsthallen snabbt fick byta skepnad till ett provisoriskt Barn- och ungdomsbibliotek, men annars var det "business as usual". 
 
Nästa vecka ska reparationerna på plan 5 påbörjas. Magnus Carlberg förklarar:
 
-Vi vet i nuläget inte så mycket om hur lång tid arbetet kommer att ta. Vi räknar inte med att kunna vara tillbaka till 100%ig verksamhet i biblioteken under våren utan är inställda på att vi kommer att påverkas ett bra tag framöver. Vi har fått förklarat för oss att det, i och med att det är omfattande vattenskador både i parketten och i vissa av väggarna, är svårt att säga hur lång tid arbetet tar. Torktid är svårberäknelig och man har sagt oss att det kan ta allt från 6 till 16 veckor beroende på hur det fortlöper. Det vi vet med säkerhet är att parketten ska läggas om och att flera av väggarna ska öppnas upp 40 centimeter från golvytan räknat och sedan sättas igen när all fukt är borta.
 
Barn- och ungdomsbiblioteket hade som sagt en provisorisk lösning i Konsthallen under december och jullovet, men nu är Konsthallen åter en Konsthall och inget annat. Redan om en dryg vecka, den 2 februari, är det vernissage för årets första utställning, Lennart Mossberg.
 
-Vi ser verkligen fram emot Lennart Mossbergs utställning och det "Artist talk" han ska hålla på Stora Scenen den 12 februari. Det blir också en Konstverkstad för barn inspirerad av hans måleri den 16e, med vår duktiga konstpedagog Ella Heikell. Vår scenverksamhet är opåverkad så där ser vi fram emot en härlig vinter och vår med späckat program. Där vill jag särskilt lyfta fram författarbesöket med Clara Henry den 14 februari samt konserten med sångerskorna och multimusikerna Maja Långbacka och Matilda Bådagård den 8 mars.


Länk till Kulturkalendern där evenemang i Brohuset och Kulturhuset finns listade.
 

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 20/6
Kulturbojens café
Söndag 11/7
Kulturbojens café
Söndag 1/8
Kulturbojens café
avståndsannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde

UNGDOMSNYTT artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen