UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 19 januari 2021 - klockan 00:36 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

På söndag är det Höstmarknad på Säbyholm


Karin Sidén 2019-10-10

Bilder från Säbyholmsmarknaden 2018.
Bild:Karin Sidén
Bilder från Säbyholmsmarknaden 2018.

Söndagen den 13 oktober är det dags för höstmarknaden på Säbyholm i Bro, där arrangörerna bjuder in till en traditionell höstmarknad i härlig miljö med försäljning av produkter från ett flertal lokala producenter och företag. 

-På Säbyholmsmarknaden hyllar vi det närproducerade! Det kommer att finnas kött, honung, mjöl, rotfrukter, grönsaker och mathantverk av olika slag. Men vi har inte bara ätbart till försäljning, det finns även hantverk och lokala företag som säljer sina produkter. Nytt för i år är häst & vagn-turer och för de yngsta besökarna erbjuder vi ponnyridning. Även i år finns möjligheten att musta medhavda äpplen.

Nu håller vi bara tummarna att vädret är med oss!

En av höstens höjdpunkter infaller i helgen: höstmarknaden på Säbyholm. Marknaden är en mångårig tradition som efter några års paus hade ny-premiär 2017.

-Säbyholm är en fantastisk plats med härlig atmosfär i en unik miljö, vilket formar och påverkar höstmarknaden och bidrar till själva upplevelsen. Men jag tror också att en annan bidragande orsak till att Säbyholmsmarknaden är så populär är att besökarna uppskattar det lokala, att det som säljs är närproducerat och/eller har en lokal återförsäljare, säger Karina Tomtlund, Ålbrunna Gård, som är en av arrangörerna. Karina fortsätter: 

-Det är ett fleratal lokala odlare och företagare som återkommer för att sälja lokalproducerat och närodlat, vilket besökarna värdesätter. Bland annat kommer Kvarnnibble att var på plats med delar av sitt sortiment, Norrboda Gård kommer att sälja sitt vetemjöl och själva säljer vi honung, pumpor och lammskinn. Men det är också flera andra lokala aktörer som kommer.

Bild från Säbyholmsmarknaden 2018.
Bild:Karin Sidén
Bild från Säbyholmsmarknaden 2018.

Ett nyöppnat finsnickeri, Säbyholms Snickeri Ab, som håller till på området kommer att hålla öppet under marknaden för att visa upp verksamheten. Björn Damgren driver företaget och är även medarrangör till årets Höstmarknad. 

För den som önskar kommer det att finnas möjlighet att musta sina egna, medhavda äpplen i Krohns mobila musteri som finns på plats också i år. Nytt för i år är att besökarna kommer att kunna åka häst och vagn. Klockan 12-15 står fjordingen Totte redo med sin vagn.

-Häst och vagn är nytt för i år, men vi kommer så klart erbjuda den traditionella ponnyridningen också. Mellan klockan 13 och 14 kommer Celine och Cocktail, ponnyhästar från Stora Ekeby, på besök. Då kan våra yngsta marknadsbesökare prova på att rida, berättar Karina. 

Blir man lite sugen att fylla på energidepåerna under besöket på höstmarknaden finns ett par alternativ. Grynnsta gård kommer att tillaga enklare förtäring på plats och det kommer även att finnas fikaförsäljning som Källskolans elever håller i. I år är det Systerskap i Bro som ansvarar för parkeringen som kostar 20 kronor/bil. 

Den populära höstmarknaden på Säbyholm lades i malpåse 2012. Anledningen var knappast brist på besökare - höstmarknaden var enormt uppskattad redan då och lockade alltid mycket folk - men när Naturbruksgymnasiet lämnade Säbyholm försvann samtidigt grundstommen i hela arrangemanget.

-Inte i våra vildaste dagdrömmar hade vi kunnat förutse den tillströmningen av besökare som höstmarknaden fick 2017. Vi bestämde oss för att köra bara ett par tre veckor innan marknadsdagen så vi visste inte riktigt vad vi kunde hoppas på. Och 2018 blev ännu bättre, så förväntningarna är så klart stora inför årets upplaga. Samtidigt, med stort besökarantal ställs ju en del praktiska frågor på sin spets; parkering, kö-längder, toa-möjligheter och så vidare. Så nu har vi nästan lite ågren över logistiken - kommer parkeringsplatserna att räcka? Finns det tillräckligt med mat och fika? Det är ju ett positivt bekymmer så klart, men för helhetsupplevelsen är det viktigt.

Något annat som är viktigt för upplevelsen är vädret, men där får arrangörerna nöja sig med att hysa förhoppningar. Förra årets fantastiska britt-sommarväder får gärna komma i repris! 

Höstmarknaden på Säbyholm pågår mellan klockan 11.00 och 15.00 söndagen den 13 oktober.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

Världens Barn 20 sb3

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen