UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 28 november 2021 - klockan 01:14 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Så håller du isär Allhelgonadagen, Alla helgons dag och Halloween


Karin Sidén 2021-10-29

Bild:Hanna Sidén

Allhelgonadagen och Alla helgons dag är två skilda högtider. Allhelgonadagen är alltid den 1 november, medan Alla Helgons dag alltid är en lördag och därför har olika datum.

Lite förvillande kan tyckas eftersom namnen är så snarlika och högtiderna faktiskt vissa år infaller på samma veckodag; som det till exempel gjorde 2014 då lördagen var den första november.

Alla Helgons dag firas i år lördagen den 6 november.

Och för att ytterligare skapa osäkerhet och förvirring har vi sedan 20 år eller så med Handelns goda minne "adopterat" en nymodighet: Halloween, en högtid hämtad från den engelsktalande delen av världen och som i över tusen år alltid firats den 31 oktober (så ta ordet nymodighet med en stor näve salt!).

Här i Sverige har vi valt att "adoptera" högtiden, men inte att kopiera den rakt av. Här har själva firandet blivit överordnat datumet - som vi av någon outgrundlig anledning valt att individanpassa för att lyckas klämma in firandet i den egna kalendern.

 

Minneslunden vid Kungsängens kyrka i Allhelgonatid.
Bild:Karin Sidén
Minneslunden vid Kungsängens kyrka i Allhelgonatid.

Alla Helgons dag

1953 bestämde Sveriges riksdag att lördagen som infaller mellan den 31 oktober och 6 november ska heta Alla helgons dag och att den ska vara en helgdag. Samtidigt bytte man namn på den första november till Allhelgonadagen.

Att man gjorde lördagen till en helgdag berodde på att man ville ha en helgdag även på hösten. Dåförtiden var lördagen en arbetsdag eftersom arbetsveckan var måndag till lördag.

Ursprunget till de båda högtiderna är detsamma. Tidigt i historien började kristna fira helgon och martyrer på specifika dagar. De viktigaste förärades med egna dagar men ganska snart valde man att klumpa ihop firandet av mindre betydande helgon och martyrer till en samlingsdag, en Alla (övriga) helgons dag.

Minneslunden vid Bro kyrka i Allhelgonatid.
Bild:Karin Sidén
Minneslunden vid Bro kyrka i Allhelgonatid.

Allhelgonadagen

Allhelgonadagen infaller alltid den första november och har så gjort sedan 700-800-talet någon gång.

I och med reformationen på 1500-talet, då Gustav Vasa bröt alla svenska förbindelser med påven och vi blev protestanter här i Sverige, övergick Allhelgonafirandet till att bli en högtid för att minnas de döda mer än en högtid för helgon och martyrer (som tillhör katolicismen). 

Seden att tända ljus och smycka gravarna har sitt ursprung i keltiska traditioner där man trodde att de döda återvände "hem" till sina gravar om hösten och då behövde ljus och eldar för att hitta.

Runt om i Sverige vallfärdar man till kyrkogårdarna för att besöka sina döda just den här helgen. Gravljus och lyktor lyser upp i höstmörkret och sprider en stillsam frid längs gångarna. I kyrkorna hålls ofta minnesgudstjänster över de församlingsbor som avlidit under året. 

Bild:Karin Sidén

Även om man inte har någon grav att besöka här i kommunen är det ett fint sätt att högtidlighålla och minnas sina döda. I minneslunden kan man sätta ljus även för de döda som inte är begravda här.


Vill du veta mer om vad som händer under helgen i någon av kommunens kyrkor finns ytterligare information på församlingarnas hemsidor. 

Kungsängen - Västra Ryds församling

Bro - Låssa - Håtuna - Håbo-Tibble församling


Halloween


Halloween, eller döda själars afton som namnet på firandet ursprungligen kommer ur, började firas på Irland för långt mer än tusen år sedan. Ursprunget är inte helt bevisat då man saknar bevisbara källor men man vet att det är en tradition med många år på nacken i de engelsktalande länderna, som spreds från Irland och England vidare till USA. 

Den 31 oktober är datumet som högtiden firas och det datumet har varit detsamma sedan 700-talet åtminstone.

Bild:Hanna Sidén

Här i Sverige har vi ganska nyligen kopierat konceptet med Halloween och försökt göra det också till en svensk tradition. Vid millenieskiftet var Halloween fortfarande en "exotisk" nymodighet i Sverige som knappt uppmärksammades alls.

Under årens lopp har det, ivrigt påhejat av handeln, vuxit fram en tradition som från år till år verkar bli allt starkare. Men helt okontroversiellt är det inte.

Från år till år så tycks allt fler irriterade röster höjas kring högtiden och framföras i krönikor och i inlägg på sociala medier. Det är dock i huvudsak inte Halloween som festlig högtid man opponerar sig emot. Inte heller "Bus eller godis"-tiggandet vid dörren - även om en del konstaterar att det är en konstig sed att lära barnen hota sig till snask... 

Nej, istället är den gemensamma nämnaren för frustrationen den totala bristen på samordning och koordination i firandet. Här är det lite hipp som happ med vilken dag man tigger godis och den 31 oktober som är det historiskt korrekta datumet har inte alls anammats här.

I de anglosaxiska länderna har man dessutom traditionen att den urkarvade, tända pumpan signalerar att här tar vi gärna emot besök, vilket förhoppningsvis fler och fler lär sig även här!

Här i Sverige verkar det snarare som att man helt enkelt tar en dag som passar bra i den egna kalendern. Jaha, träning på onsdag och körsång på torsdag, ja men då får ni gå på fredag. Jaså, vill ni gå med kusinerna också? Ja, men gå på lördag också då! 

Just "historielösheten" och bristen på "ramverk" kring när och hur bus-eller-godis-dörrknackandet ska göras skapar helt enkelt friktion. Och det är kanske inte så konstigt, för det är en väldig skillnad att, som det blivit här, förväntas ha godisskålen full-laddad i snart när en veckas tid, eller som i högtidens ursprungsländer vara beredd med skålen en specifik kväll!Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 4/12
Julmarknad i Bro Församlingshem
Julmarknad på hembygdsgården Klint i Bro
Julmarknad på Ladan Öråker
Musik i adventstid - välgörehetskonsert i Håtuna kyrka
Torsdag 9/12
Julerian i Bro C
Söndag 12/12
Julmarknad på Stationshuset i Bro
Lördag 18/12
Julmarknad på Ladan Öråker
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen