UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 27 mars 2023 - klockan 21:24 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Samtidskonst i spännande projekt


Karin Sidén 2019-08-20

Mitt i centrum låg lokalen som konstprojektet Min Historia utgick från. Konstnärerna besökte bland annat Finnstaskolans fritids under projektveckan.
Bild:Karin Sidén / Felice Hapetzeder
Mitt i centrum låg lokalen som konstprojektet Min Historia utgick från. Konstnärerna besökte bland annat Finnstaskolans fritids under projektveckan.

Samtidskonstprojektet Min Historia pågick i Bro centrum under förra veckan. Projektet vände sig i första hand till barn och unga, 7-15 år, men alla var välkomna. Bro-konstnären Felice Hapetzeder var projektledare och är mycket glad och stolt över vad veckan bar med sig. Han berättar:

-Vi har haft en fantastisk vecka med spännande möten och lustfyllt skapande. Tillsammans har vi målat, filmat, skrivit och byggt. Samtidskonst är på många sätt prestigelöst, hur själva slutprodukten ser ut är liksom inte det viktiga. Det är resan dit som är det värdefulla. Konst för många betyder per automatik att det ska bli en tavla, en skulptur eller en melodi. Man har liksom förbestämt innan att nu ska vi måla en tavla. Men vår tanke är att öppna upp konst-begreppet, att vi ger oss ut på en resa som inte nödvändigtvis har ett förbestämt slutmål. Spännande och utmanande!

För er som besökte Bro centrum under förra veckan är det mycket möjligt att ni klev rakt in i, och blev en del utav, konstprojektet Min Historia. Samtidskonst handlar ofta mer om själva processen och mötet människor emellan och mindre om en färdig slutprodukt. Min Historia tar avstamp i samhället Bro och har förutom videointervjuer och skapande även innehållet ett och annat bus.

Filmtajm! Gissa om det är spännande att kika på en film man varit med och gjort! När filmen dessutom projiceras på en skulptur man varit med och snickrat på blir det ännu roligare!
Bild:Felice Hapetzeder
Filmtajm! Gissa om det är spännande att kika på en film man varit med och gjort! När filmen dessutom projiceras på en skulptur man varit med och snickrat på blir det ännu roligare!

-Vi vill inte avslöja för mycket, men man kan väl säga så pass mycket att vi jobbat relationellt med barnen i Bro och hittat på bus med dem på olika platser. Bland annat kan nämnas en skattjakt. Vi vill öppna upp för vad konst kan vara - kanske till och med väcka känslan "får man verkligen göra såhär?" säger konstnären Anna Wessman som arbetat tillsammans med Jenny Grönvall med den lite mer hemliga delen av projektet.

Projektet har letts av Bro-konstnären Felice Hapetzeder och finansierades bland annat av kommunen, regionen samt Kulturrådet och är en uppföljning till förra årets samtidskonst-projekt. Felice bjöd in fem konstnärskollegor att delta i projektet: Ana Maria Almada De Alvarez, Marit Lindberg och Johan Suneson, samt Anna Wessman och Jenny Grönvall. Ana Maria är också hon Bro-bo, precis som Felice, medan övriga konstnärer kommer utifrån. 

-Jag flyttade till Bro relativt nyligen, under 2017, och ville närma mig mitt nya hem genom samtidskonsten. Samtidskonst i Bro blev därför en perfekt katalysator! Under sommaren 2018 ledde jag projektet ByBeBo (Bygga Besvärja Bo) där jag och några konstnärskollegor tillsammans med tio sommarjobbande ungdomar gemensamt skapade möjligheter för kreativa möten. Att få förmånen att göra ett uppföljande projekt den här sommaren har varit ett privilegium. Så många spännande möten och så mycket glädje! säger Felice.

Marit har arbetat med filmskapandet tillsammans med barnen.
Bild:Karin Sidén
Marit har arbetat med filmskapandet tillsammans med barnen.


Konstprojektet har väckt nyfikenhet bland förbipasserande och i den barngrupper som tittat förbi.
Bild:Felice Hapetzeder
Konstprojektet har väckt nyfikenhet bland förbipasserande och i den barngrupper som tittat förbi.

Ana Maria fortsätter:

-Vi bär så mycket med oss. Kroppen samlar intryck. Processar. Skapar mening och betydelse. Den agerar, sparar små bitar av det som blev och som kommer att bli stoff till det blivande. Sediment, eller konstmateria som söker sin form. Utifrån de möten vi haft på torget här i centrum och i vår lokal så har konsten vuxit fram. Något av det har vi gestaltat i den performance vi visade på torget vid lunchtid i fredags.

Marit och Johan har samarbetat i en öppen verkstad där deltagarna (både barn och vuxna) kunnat bygga och skapa i kartong och trä samt filma. De filmer som skapats har sedan projicerats på skulpturerna för att på så sätt ge skulpturerna liv.

-Vi har samtalat med många här i centrum och haft besök av Råby- samt Finnstaskolans fritidsenheter, men vi har också dragit med oss våra vagnar till bland annat café Fjärilen och till Finnstaskolans fritids för att på så sätt skapa möjlighet till ännu fler möten. Våra utflykter har varit väldigt uppskattade och givande och många av dem vi har besökt har sedan kommit hit till lokalen i centrum för att kunna fortsätta sitt skapande. På det här sättet har vi nått flera hundra individer vilket är hur spännande som helst. Min Historia har många skapare! säger Johan.

-Filmerna, upplevelserna, skulpturerna, teckningarna och texterna bildar tillsammans ett enda stort kollektivt konstverk: Min Historia. Vi har dokumenterat processen och de möten som skett och allt kommer sedan att sammanställas. Projektveckan har varit ett privilegium och vi hoppas naturligtvis på att kunna arrangera något liknande även nästa sommar, avslutar Felice.

Tipsa en vän Skriv utKalender

Lördag 1/4
Röda korsets secondhand o café
Påskmarknad i Ladan Öråker
Söndag 2/4
Guidning vid Skysta sågkvarn
Onsdag 12/4
Föredrag: Ortnamn i trakterna runt Bro
Tisdag 18/4
Upplands-Brodialogen
Torsdag 20/4
Upplands-Brodialogen
Lördag 22/4
Naturskyddsföreningen: Fågelmorgon vid Tibbleviken
LOPPIS i Bro Centrum
Tisdag 9/5
Upplands-Brodialogen
avståndsannons

Upplands-Bro kommun Upplands-Brodialogen 20 mars 23

Earth Hour 2023

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen