Thoresta Herrgård Panorama april 20
Gällöfsta Toppbanner grillkvällar april 20
Förstasidan Måndagen den 25 maj 2020 - klockan 22:57 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Snart dags för årets Konstrunda - samlingsutställningen invigs den 24/8


Karin Sidén 2019-08-22

Från vänster: Tina Närefors, Mona Setzer, Lars Eriksson samt Marianne Keyzer. 
Bild:Konstformer
Från vänster: Tina Närefors, Mona Setzer, Lars Eriksson samt Marianne Keyzer. 

Ett höst-tecken av det mer positiva slaget är i antågande: Konstrundan.

På lördag, den 24 augusti klockan 13.00, öppnar samlingsutställningen i Kulturhusets Konsthall, något som brukar vara en uppskattad "kick-off" inför den kommande Konstrundan. 

Drygt 70 konstnärer är med i årets runda och ställer ut sina alster på någon av de 21 olika utställningslokalerna runt om i kommunen. S
amlingsutställningen, där alla deltagande konstnärer finns representerade, är ett ypperligt tillfälle för alla intresserade att bekanta sig med utställarna.

-I år har vi förmånen att kunna erbjuda Konstrundedeltagarna möjlighet att besöka observatoriet vid Kvistaberg. Observatoriet är unikt och det kommer att finnas bemanning där från Uppsala astronomiska sällskap / Uppsala Universitet som kan berätta mer om dess historia, berättar Tina Närefors.

Konstrundan i Upplands-Bro firar i år 13 år och pågår under helgen 31 augusti - 1 september, klockan 11-17 bägge dagarna. 

Första helgen i september är den traditionella Konstrunde-helgen här i Upplands-Bro. I år är det trettonde gången föreningen Konstformer anordnar Konstrundan, en mycket uppskattad folkfest - både för konstupplevelsen i sig och för att man får en möjlighet att besöka platser i sin hembygd man annars kanske inte kommer sig för att besöka.

2019 års runda har 71 utställare på 21 olika platser runt om i kommunen. Utöver de utspridda utställningsplatserna finns även en samlingsutställning i Kulturhusets Konsthall i centrala Kungsängen där alla 74 konstnärer finns representerade med varsit alster.

Att hinna se alla 71 konstnärers verk på 21 olika platser är närapå ogörligt om man i lugn och ro ska hinna njuta av upplevelsen och kanske ta en fikapaus där möjligheten finns. Bättre då att göra något färre stopp, på några utvalda utställningsplatser. Om man inte vill vara slumpmässig i sin rutt-planering är tipset att först besöka samlingsutställningen i Kulturhuset där man smidigt kan skaffa sig en överblick över vad som erbjuds.

Samlingsutställningen i Konsthallen invigs med vernissage nu på lördag, den 24 augusti klockan 13.00. Utställningen pågår hela veckan, även under Konstrunde-dagarna sista augusti och första september.

Bild:Karin Sidén

Bild:Karin Sidén

Bild:Karin Sidén

När UBRO tittar förbi Konsthallen på en snabbvisit på torsdagen, ett par dagar innan vernissaget, lyser flitens lampa. I går, onsdag, var det inlämning och därefter påbörjades det spännande men inte helt okomplicerade arbetet med att hänga utställningen.

-En utställning tar lång tid att hänga. Först måste man bestämma vilka tavlor/alster som ska hängas/ställas ut bredvid varandra. Med "fel" grannar kan en tavla vissna helt, säger Marianne Keyzer, ordförande i den ideella föreningen Konstformer som anordnar Konstrundan. Marianne fortsätter:

-En del alster är helt enkelt solitärer och behöver gott om plats medan andra lyser upp med rätt "grannar". Blick och känsla är A och O. Vi är ett härligt team med mångårig erfarenhet, så även om det fortfarande tar mycket tid så har vi också övat upp våra ögon. Vi har lite olika roller vilket gör att vi funkar så bra tillsammans. Själv tar jag hand om glasskåpen medan Tina och Mona mer har helthetsintrycket och ihop-matchningen av det som ska hänga på väggarna som sina styrkor. Lasse kommer in därefter och finjusterar. Med sin örnblick är han detalj-fixaren som får oss att höja och sänka tavlorna på millimetern när så att det blir perfekt.

Mona visar upp en av årets nyheter: mobilerna som ska visa besökarna att de kommit rätt, till en av Konstrundans utställninglokaler.
Bild:Konstformer
Mona visar upp en av årets nyheter: mobilerna som ska visa besökarna att de kommit rätt, till en av Konstrundans utställninglokaler.

Hon berättar vidare om arbetet med Konstrundan:

-Det är nog inte många oinvigda som inser hur många timmars ideellt arbete som ligger bakom den här fantastiska helgen. Vi är många som är involverade, vilket är nödvändigt. Planeringen tog fart vid årsskiftet och sedan dess har vi jobbat på med alla detaljer som krävs. Lokalbokningen inte minst.

Många utställare återkommer från år till år, medan andra väljer att inte ställa ut varje år för att själva få möjligheten att åka runt och titta på de andra utställningarna, något som gör att Konstrundan varierar från år till år. 

Tina Närefors, Konstrundans "general" och samordnare, berättar:

-Jag tror att Konstrundans succérecept är den härliga blandningen. Att våra utställande konstnärer är en mix av unga, gamla, erkända konstnärer och amatörer, Konstrundeveteraner och premiärdeltagare. Den mångfald och skaparglädjens rikedom som finns här i Upplands-Bro är något vi är väldigt stolta över. Vår yngsta konstnär är 16 och den äldsta är 80+ och vi gläds verkligen åt att vi fyller på med nya och yngre talanger. I år har vi sju eller åtta nya utställare!

I år kommer besökarna till utställningslokalen vid Kvistaberg att få en bonus. Tack vare Uppsala Astronomiska Sällskap kommer det unika och världskända observatoriet att vara öppet.

-Vi är väldigt tacksamma att vi får proffshjälp att visa upp observatoriet. Ett världsunikt observatorium är definitivt något utöver det vanliga att kunna inkludera i en konstrunda. Det är några år sedan sist vi hade den möjligheten så vi är väldigt glada att det gått att ordna. De Konstrundebesökare som tar sig till Lövsta Gård kan även de ta del av en bonus: en historisk vandring. Om anrika Lövsta, med historiska vingslag ända från Gustav Vasas tid, finns en hel del att förtälja.

Bild:Karin Sidén

Annars är det som "vanligt" under Konstrundan: en del konstnärer ställer ut hemma i ateljen, medan andra finns i offentliga lokaler, hembygdsgårdarna, föreningslokaler och så vidare.

Med hjälp av kartan och presentationsmaterialet som finns att hämta bland annat på kommunens bibliotek kan man planera sin runda och utan problem fylla både lördagen och söndagen av spännande bekantskaper, både nya och mer välbekanta. Där finns också ordentligt markerat var det erbjuds nödvändigheter så som fika och toalett så att man kan fylla på energidepåerna och lätta på trycket inför fortsatta kulturella intryck och upplevelser.

Tina Närefors avslutar:

-Jag tycker absolut att man ska besöka Presentationsutställningen först eftersom det är en sådan härlig mix av oss alla. Det finns lika många uttryck som utställare - eller egentligen fler ändå eftersom flera av våra utställare använder sig av flera olika tekniker och ibland även olika konstformer. Och så ska man så klart passa på att pricka för i vår fina kartfolder vilka konstnärer man absolut inte vill missa på Konstrundan nästa helg.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 30/5
INSTÄLLT! Bussutflykt med Hembygdsföreningen i Bro
INSTÄLLT! Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 6/6
INSTÄLLT Nationaldagsfirande i Bro C
Lördag 13/6
Röda Korset Second Hand i Bro
Söndag 14/6
De vilda blommornas dag, Kalholmen vid Broängarna
avståndsannons

Sparbanken Finansiell rådgivare 2020

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal

Toppbanner UBRO
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen