UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 4 juli 2020 - klockan 01:18 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Succén Trädgårdsdag på Lövsta växer


Karin Sidén 2019-04-30

Bild:Agneta Nygren

På Lövsta Gård i Håbo-Tibble kan man höra historiens vingslag om man lyssnar riktigt, riktigt noga. Den anrika gården vårdas ömt av styrelsen i Stiftelsen Lövsta Gård som gör allt för att föra kunskapen om gården vidare. Bland annat har man arrangerat julmarknad med rundvandring, en konstutställning med rundvandring - och så succén Trädgårdsdagen.

Söndagen den 12 maj är det dags igen. Då arrangerar man för tredje gången Trädgårdsdagen på Lövsta där besökarna får alla chanser att förena nytta med nöje.


-Förra årets trädgårdsdag blev en dundersuccé så självklart ordnar vi en uppföljare! Den 12 maj är det dags och vi har utvecklat konceptet med flera nyheter. Bland annat är det lokala bryggeriet Frequency Beer Works på plats för att presentera sig och sitt öl. Vi kommer att ha livemusik och föreningen Konstformer kommer att ha en konstutställning. Tuna Trädgård, Naturskyddsföreningen, trädgårdsföreningen Kungsängsliljan för att nämna några andra som också är och förgyller vår dag som pågår mellan 11 och 16, berättar Liselotte Lundgren, styrelsemedlem i Stiftelsen Lövsta Gård och en av arrangörerna.

Lövsta Gårds Trädgårdsdag arrangeras i år för tredje gången. Den 12 maj, klockan 11-16, är det dags och för besökare såväl som arrangörer är det en trevlig dag att se fram emot. Det är styrelsen för Stiftelsen Lövsta Gård som är arrangörer av dagen. Liselotte Lundgren som sitter i stiftelsens styrelse berättar:

Lövsta Gård i Bro. En vacker herrgård med härliga omgivningar!
Bild:Liselotte Lundgren
Lövsta Gård i Bro. En vacker herrgård med härliga omgivningar!

På Lövsta spelades TV-serien Tre kärlekar med bland andra Samuel Fröler, Jessica Zandén, Ingvar Hirdwall samt Mona Malm in i slutet av 80-talet.
Bild:Liselotte Lundgren
På Lövsta spelades TV-serien Tre kärlekar med bland andra Samuel Fröler, Jessica Zandén, Ingvar Hirdwall samt Mona Malm in i slutet av 80-talet.

-Vi arrangerar Trädgårdsdagen för att fler ska få ta del av den här fantastiska miljön på gården och för att fler ska lära sig lite mer om lokalhistorien. Och för att det är så roligt, så klart! Förra året var en dundersuccé och nu har vi skruvat ytterligare på arrangemanget och tycker oss ha planerat en härlig dag för oss själva och för alla besökare!

Liselotte berättar vidare att Lövsta Gård är en av de äldsta herrgårdarna i Upplands-Bro och att en inte helt obekant kung - Gustav Vasa - finns med bland ägarna genom århundradena.

Även om den gård han en gång i tiden ägde inte finns kvar utan ersattes i mitten av 1600-talet av den nuvarande byggnaden så visar det på herrgårdens och platsens roll i historien!

Gården sköts av styrelsen i stiftelsen Lövsta Gård och fungerar sedan många år som konferensgård och festlokal, även om det ibland är glest mellan bokningarna. Vackra omgivningar och en gammal vacker herrgård som andas romantik är sinnebilden för ett bröllopsfirande! Trädgårdsdagen är ett sätt för stiftelsen att få fler kommunbor att upptäcka den.

Trädgårdsdagen den 12 maj bjuder förutom på försäljning av blomplantor och örter från Tuna Trädgård och förhoppningsvis alldeles pinfärsk honung från Ålbrunna Gård även på föredrag om pelargoner samt en rundvandring på gården. 

På plats finns också representanter från Håbo-Tibble Socknars Hembygdsföreningar, Naturskyddsföreningen samt trädgårdsföreningen Kungsängsliljan, redo att svara på alla möjliga frågor.

Bild:Agneta Nygren

Bild:Liselotte Lundgren

Trädgårdsdagen på Lövsta har i år utökats med flera spännande inslag. Föreningen Konstformer kommer att ha en utställning under dagen där flera av medlemmarna finns på plats och visar upp - och säljer - sina alster. Det kommer bland annat att visas målningar, keramik, och snideri.

-På Säbyholm i Bro finns ett ölbryggeri som heter Frequency Beer Works. De kommer att finnas på plats den 12e och för den som vill och har åldern inne får man smaka på deras lokala öl!

-Bland övriga programpunkter kan nämnas att Naturskyddsföreningen visar hur man bygger "hus" för våra livsviktiga insekter och Rölunda visar olika exempel på jord och berättar mer om skillnaderna, var man ska använda vilken sorts jord och så vidare. Under eftermiddagen blir det dessutom livemusik med Elisabeth och Peter Holmberg, så Trädgårdsdagen har verkligen vuxit till i år! Jättekul, säger Liselotte Lundgren och fortsätter:

-Vi kommer också erbjuda möjlighet för besökarna att ta med sig egna fröer, plantor och sticklingar till försäljning. Blomloppisen vi hade förra året var uppskattad och vi hoppas att det är samma i år. Bord finns att låna! För den som behöver fylla på energidepåerna finns så klart fikaförsäljning där det förutom kaffe med dopp även kommer att finnas lite matigare smörgåsar.

-I juni är alla som vill välkomna att se på hästsläppet, när högvaktens alla vackra hästar släpps ut på sommarbete. Det brukar vara ett uppskattat litet arrangemang. I september har vi glädjen att för andra året i rad vara ett av stoppen på den uppskattade Konstrundan och lagom till jul är det dags för den andra julstugan, så vi har en del på gång, avslutar Liselotte Lundgren.


Program för TRÄDGÅRDSDAGEN med KONSTFORMER på Lövsta

Med nya inslag i år som konst, musik och ölprovning!

Fasta programpunkter:

11.00  Trädgårdsdagen öppnar
12.00  Från frö/stickling till underbart blommande pelargon (Liselott Lundgren) (ca 15min)
13.00  Gamla djur och växter= fossiler (Lars Axelsson) (ca 30min)
13.45  Rundvandraing och historien om Lövsta Gård från 1350 till nutid (Agneta Nygren) (ca 30min)
14.30 Livemusik av Elisabeth och Peter Holmberg; tvärflöjt, syntpiano, dragspel och nyckelharpa (ca 1h)


Trädgårdsdagen bjuder på:
  • Köp sommarblommor/växter från Tuna Trädgård; pelargoner, petunior, snöflinga, örter
  • Blomloppis för dig som vill ta med dig och sälja dina egna sticklingar, örter. Bord lånar du på plats
  • Föreningen Konstformers konstnärer ställer ut -  målningar, keramik, snideri och mer.
  • Naturskyddsföreningen visar stora och små hur man bygger "hus" för våra livsviktiga insekter.
  • Ölprovning. Humle bryggt till härligt ölbryggeriet på Säbyholm i Bro, Frequency Beer Works.
  • Ålbrunna Gård. Om gårdens bin har hunnit leverera så säljs dagsfärsk honung!!! Säljer även spännande potatissorter och lilla jordärtskockan Bianca.
  • Trädgårdsföreningen Kungsängsliljan - fråga dem om trädgård och skötsel!
  • Vad behöver vi för jord till trädgården? Exempel på jord från Rölunda Produkter.
  • Håtuna Håbo-Tibble Socknars HembygdsföreningOBS! När du åker till Lövsta Gård är det viktigt att du åker via Håbo-Tibble och INTE över militärområdet! Det gäller alla besökare, även de som kommer från Brunna och Kungsängen. Alltså länsväg 269 från Bro = Håtunavägen, och vidare mot Håbo-Tibble.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Socialdemokraternas sommarhälsning 20

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen