UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 2 oktober 2022 - klockan 03:17 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Sugen på julstämning? Då finns flera lokala julmarknader att besöka!


Karin Sidén 2021-11-08

Bild:Karin Sidén

November bjuder inte bara på regn, rusk och mörker - det är nu julstämningen börjar byggas upp med adventsstjärnor i alla fönster, första snöfallen, glöggmingel på jobbet och med kompisarna, julmusik i radion, etc.

Det är också nu i november de första julmarknaderna arrangeras, så för alla oss som uppskattar "uppvärmningen" och "startsträckan" inför jul så är det hög tid att plocka fram kalendern och boka in juliga aktiviteter.

Här i Upplands-Bro har vi genom åren haft flera traditionella, återkommande julmarknader som till exempel Sjöscouternas julbasar och Bro-Låssa hembygdsförenings hantverksmarknad. Så även i år! Men det blir dessutom åtminstone två första-gångs-arrangemang: Julmarknad med guldkant på Bro-Bålsta Golfklubb och Jul i Stationshuset (i Bro).

Att besöka julmarknader är en sysselsättning som bidrar till att lysa upp novembergrådassigheten och öka på julstämningen så glädjande nog har vi flera alternativ i närområdet!

Några av julmarknaderna har vid det här laget blivit återkommande traditioner, såsom till exempel Ladan Öråkers julmarknader (4+18/12) i Kungsängen, samt Julerian i Bro centrum (9/12) och Bro-Låssa Hembygdsförenings hantverksmarknad (4/12). 

I år är det åtminstone två nya julmarknader som arrangeras, dels på Bro-Bålsta Golfklubb och dels på Stationshuset i Bro.

Lördagen den 27 november, alltså dagen innan första advent, är det julmarknadspremiär(?) för säsongen eller åtminstone premiär för Julmarknad med guldkant, en inomhusjulmarknad på Bro-Bålsta Golfklubb och Ettplus2golfrestaurang. 

Julmarknaden arrangeras av Susanne och Celinn Sjölander som driver Cosmopharma och Mor & Dotter Store i Kungsängen.

-Vi vill skapa en julmarknad där du som besökare kan hitta fina julklappar och samtidigt stötta våra lokala företag, säger Susanne som har mångårig erfarenhet av att projektleda små och stora event, älskar julen och nu tagit chansen att kombinera detta. Hon fortsätter entusiastiskt:

Bild:Pixabay

-Julmusik i högtalarna och glöggen på spisen. Julmys och jullyx att kunna inhandla sina julklappar eller juldekorationer av lokala företag i en härlig inomhusmiljö kombinerat med en lunch, tidig middag, fika eller ett glas i baren! Stor parkering utan avgift. Det kan väl knappast bli bättre! En julmarknad med guldkant helt enkelt! Och självklart kommer tomten på besök!

Susanne förklarar att hela idén om julmarknaden vuxit fram när hon och Celinn "spånat" om olika sätt för lokala företagare att nå ut till potentiella kunder här på hemmaplan. De senaste åren, kanske särskilt nu under coronapandemin, har intresset för det lokala vuxit, även här i Upplands-Bro och det är något de är glada för.

-Många vill verkligen stötta lokala företagare och om vi då kan göra det enkelt att inhandla julklappar och juldekorationer lokalt och kombinera det med god mat och dryck och juliga inslag så är ju det toppen. Och att vi kan vara på Bro-Bålsta GK är toppen! Inne i klubbhuset finns bra ytor för julmarknaden och dessutom en restaurang där besökarna kan ladda batterierna med något gott att äta och dricka. 

Dagen innan tredje advent, lördagen den 11 december, är det dags för en annan julmarknadspremiär. Då är det Stationshuset i Bro som arrangerar. Även här är det det lokala, genuina som lyfts fram. Maria Brofalk som driver Stationshuset Butik och Café samt Floristhörnan i Bro berättar:

Bild:Maria Brofalk

-För mig ska en julmarknad innehålla det där traditionella och genuina som hör julen till: halmslöjd, mistlar, julkransar, lokalproducerade godsaker och hantverk. Därför känns det väldigt roligt att Stationshusets julmarknad kommer att bjuda just på många lokala företagare och hantverkare. Det blir kanske inte så flashigt och stort, men det blir med hjärta och tomten kommer!

Den ordinarie verksamheten med butik och café är öppen som vanligt, medan julmarknaden blir utanför, på gårdsplanen.

-Vårt caféutbud är så klart "julifierat" den dagen. Vi kommer att ladda med jultallrikar, lussebullar, glögg och annat som smakar och doftar jul. I butiken säljer vi presentartiklar, inredning, kläder och smycken så det finns alla möjligheter att hitta både något fint till sig själv och fina julklappar.


JULMARKNADER att se fram emot i vårt närområde:


27/11   Julmarknad med Guldkant  *  Plats: Bro-Bålsta Golfklubb
27/11   Sjöscouternas Julbasar  *  Plats: Marina Föreningshuset, Prästhagsvägen 21, Kungsängen
27/11   Röda Korsets Julmarknad  *  Plats: Röda Korsets lokal på Blomstervägen 5B i Bro

4/12    Julmarknad på Ladan Öråker  *  Plats: Ladan Öråker, Lennarstnäshalvön i Kungsängen
4/12    Julmarknad på Hembygdsgården Klint  *  Plats: Prästvägen 6 i Gamla Bro
4/12    Julmarknad i Bro Prästgård  *  Plats: Prästvägen 6 i Gamla Bro

9/12    Julerian i Bro C  *  Plats: Bro centrum - Avslutas med eldshow. se länk

12/12  Julmarknad vid Stationshuset i Bro  *  Plats: Stationsvägen 41 i Gamla Bro

18/12  Julmarknad på Ladan Öråker  *  Plats: Ladan Öråker, Lennartsnäshalvön i Kungsängen


Har du tips på någon Julmarknad i vårt närområde som inte finns med i listan? Skicka ett mejl till karin.siden@ubro.se så kan jag komplettera artikeln.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 2/10
Kulturbojens café vid Sandhagen
Lördag 8/10
Röda korsets secondhand o café
Framtidsdag i Bro
Söndag 9/10
HÖSTMARKNAD på Säbyholm
Onsdag 12/10
TACO-onsdag i Brogårdsstaden
Lördag 15/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Röda korsets secondhand o café
Torsdag 20/10
AW-torsdag i Kulturhuset
Lördag 22/10
Röda korsets secondhand o café
avståndsannons

U-B kommun Ny hemsida sep 22

Röda Korset Ukraina mars 2022

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen