UBRO Panorama gif-fil
ICA i Bro höst 18
Förstasidan Fredagen den 18 januari 2019 - klockan 21:03 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Trädgårdsdag på anrika Lövsta Gård


Karin Sidén 2018-05-04

Lövsta Gård ligger fantastiskt fint. Gården förvaltas numera av en stiftelse och har under många år hyrts ut som konferens- och festlokal.
Bild:Agneta Nygren
Lövsta Gård ligger fantastiskt fint. Gården förvaltas numera av en stiftelse och har under många år hyrts ut som konferens- och festlokal.

På Lövsta Gård i Håbo-Tibble kan man höra historiens vingslag om man lyssnar riktigt, riktigt noga. Den anrika gården vårdas ömt av Stiftelsen Lövsta Gård som gör allt för att föra kunskapen om gården vidare. Söndagen den 13 maj arrangerar man en Trädgårdsdag där besökarna får alla chanser att förena nytta med nöje.

-Vi kommer att ha massor med plantor och sticklingar till salu, men också ge besökarna möjlighet att lära sig mer om bin, växter och självklart om Lövsta Gård. På plats för att ge tips och inspiration finns trädgårdsmästaren på Säbyholm, Bro-Håbo Biodlarförening samt representanter för Naturskyddsföreningen, Friluftsfrämjandet och Håbo-Tibble Socknars Hembygdförening, berättar Liselotte Lundgren, styrelsemedlem i Stiftelsen Lövsta Gård.

Lövsta Gårds Trädgårdsdag arrangeras i år för andra gången. Den 13 maj, klockan 11-15, är det dags och för besökare såväl som arrangörer blir det en  trevlig dag att se fram emot.

-Vi arrangerar Trädgårdsdagen för att fler ska få ta del av den här fantastiska miljön på gården och för att fler ska lära sig lite mer om lokalhistorien. Lövsta Gård är en av de äldsta herrgårdarna i Upplands-Bro. En inte helt obekant kung, Gustav Vasa, finns med bland ägarna genom århundradena och även om den gård han ägde inte finns kvar utan ersattes i mitten av 1600-talet av den nuvarande byggnaden så visar det på herrgårdens roll i historien, säger Liselotte Lundgren.

Lövsta Gård är en av kommunens äldsta herrgårdar. På 1500-talet ägdes gården av Gustav Vasa.
Bild:Agneta Nygren
Lövsta Gård är en av kommunens äldsta herrgårdar. På 1500-talet ägdes gården av Gustav Vasa.

Gården sköts av styrelsen i stiftelsen Lövsta Gård och fungerar sedan många år som konferensgård och festlokal. Trädgårdsdagen är ett sätt för stiftelsen att få fler kommunbor att upptäcka den och i höst kommer man även att vara en av anhalterna för Konstrundan när den går av stapeln första helgen i september.

Trädgårdsdagen den 13 maj bjuder förutom på försäljning av blom- och grönsaksplantor från Grynnsta Gård, Tuna Trädgård samt Säbyholm även på föredrag om biodling samt möjligheter att lära sig mer om trädgårdsskötsel. På plats finns också representanter från Håbo-Tibble Socknars Hembygdsförening, Naturskyddsföreningen samt Friluftsfrämjandet.

-Vi kommer också erbjuda möjlighet för besökarna att ta med sig egna fröer, plantor och sticklingar till försäljning. Bord finns att låna så vi provar att ha en blomloppis och hoppas att det ska slå väl ut. För den som behöver fylla på energidepåerna finns så klart fikaförsäljning där det förutom kaffe med dopp även kommer att finnas lite matigare smörgåsar.

-I juni är alla som vill välkomna att se på hästsläppet, när högvaktens alla vackra hästar släpps ut på sommarbete. Det brukar vara ett uppskattat litet arrangemang, avslutar Liselotte Lundgren.


OBS! När du åker till Lövsta Gård är det viktigt att du åker via Håbo-Tibble och INTE över militärområdet! Det gäller alla besökare, även de som kommer från Brunna och Kungsängen.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 19/1
Röda Korset - Second Hand butik
Onsdag 23/1
Stickcafé i Kulturhuset
Lördag 26/1
Röda Korset - Second Hand butik
Onsdag 30/1
Bokklubb för unga, 10-12 år
avståndsannons

Öppet Hus på UBG jan 19

UNICEF plugg

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen