Woodys Bra produkter april 17
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 23 juli 2018 - klockan 13:42 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Urpremiär för föreställningen "ÖAR"


Karin Sidén 2017-10-10

\
Bild:Karin Sidén
"Öar" är en interaktiv föreställning där den unga publiken sitter med på scenen.

Nu på lördag, den 14 oktober, har den interaktiva föreställningen "Öar" premiär - och rent av urpremiär- på Stora Scenen i Kulturhuset, Kungsängen. Öar är skriven och regisserad av koreograf Ingrid Olterman, som under 2017 arbetar som Upplands-Bro kommunkoreograf.

Föreställningen vänder sig till barn i åldern 3-6 år och är en interaktiv föreställning och utställning med händelser i skulptur, dans och musik. UBRO hängde med på första repetitionen inför barngrupp.

Den 14 oktober har den interaktiva föreställningen "Öar" urpremiär på Kulturhusets Stora Scen i Kungsängen. Föreställningen, som är skriven och regisserad av kommunkoreografen Ingrid Olterman, vänder sig till barn i åldrarna 3-6 år.

Barnen från Ekbackens förskola fick en före-premiärenvisning av föreställningen Öar. För Ingrid Olterman och hennes ensemble var det första repetitionen inför \
Bild:Karin Sidén
Barnen från Ekbackens förskola fick en före-premiärenvisning av föreställningen Öar. För Ingrid Olterman och hennes ensemble var det första repetitionen inför "rätt" publik.

Syn, hörsel och känsel - under föreställningen får man använda sina sinnen.
Bild:Karin Sidén
Syn, hörsel och känsel - under föreställningen får man använda sina sinnen.

När UBRO kommer på besök är det första gången man repeterar inför en ung publik. Det är en grupp med 3-5-åringar från Ekbackens förskola som är testpiloter. Hela läktarsektionen är undanskjuten och på golvet är tre mycket olika öar uppbyggda. 

-Det är en interaktiv föreställning där hela publiken är delaktiga och där syn, hörsel och känsel stimuleras. Det finns gott om plats framme på scenen där vi byggt upp tre fantasifulla öar. Våra dansare och musiker för oss ut på en spännande resa mellan öarna med musik, rytmer och dans, berättar Ingrid Olterman som skrivit och regisserat föreställningen.

Under föreställningen sitter Ingrid Olterman tillsammans med Sten Sandell, som tonsatt föreställningen, och Camilla Ed, som skapat scenografin, och noterar febrilt. De tittar på alla delar av föreställningen och på hur barnen reagerar och agerar för att sedan kunna utveckla föreställningen ytterligare. 

-Det var väldigt spännande att se barnens reaktioner och hur de interagerade med dansarna och med rekvisitan. Det är ju något man aldrig helt kan föreställa sig innan, så det är ett nervöst och viktigt test, säger Ingrid Olterman som under 2017 varit kommunkoreograf och lett ett dansprojekt i Upplands-Bro. Hon liknar "Öar" vid ett installationslaboratorium där publiken är en stor och viktig del.

Publiken sitter med i ö-landskapet som byggts upp på Stora scenen i Kulturhuset. 
Bild:Karin Sidén
Publiken sitter med i ö-landskapet som byggts upp på Stora scenen i Kulturhuset. 

Kan ljud kännas? Visst kan det det! Här får några av barnen känna på trumljudet som skapas.
Bild:Karin Sidén
Kan ljud kännas? Visst kan det det! Här får några av barnen känna på trumljudet som skapas.


Delar av ensaemblen: Christian Farcher, musiker, Camilla Ed, scenograf, Sten Sandell, tonsättare, Måns Erlandsson, dansare och Ingrid Olterman, koreograf och regissör.<br />
Bild:Karin Sidén
Delar av ensaemblen: Christian Farcher, musiker, Camilla Ed, scenograf, Sten Sandell, tonsättare, Måns Erlandsson, dansare och Ingrid Olterman, koreograf och regissör.


Det är inte bara barnen som kommer att sitta med vid öarna, det kommer även de medföljande vuxna eftersom man vill ha närheten och inlevelsen också för dem.

Under hösten kommer ett flertal förskolegrupper och några särskolegrupper att få möjlighet att se föreställningen innan det bär av ut i landet. Det är redan flera föreställningar inbokade på andra platser, så Upplands-Bro är helt enkelt startpunkten för föreställningen. 

Ingrid Olterman berättar att "Öar" föddes som en idé för mer än ett år sedan och att föreställningen vuxit fram och formats sedan dess. Tidigt kopplades Sten Sandell och Camilla Ed in, och därefter dansarna och musikerna. Det är en lång process, där puppstadiet nu håller på att övergå i en flygfärdig fjäril. På lördag, den 14 augusti är det urpremiär. Då släpps fjärilen ut på sin första riktiga flygfärd.

-Vi på Kultur Upplands-Bro är mycket stolta och glada att kommunkoreografen valt att arbeta fram sin föreställning Öar just här hos oss och vi ser fram emot lördagens Urpremiär, säger Eva Falk.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 11/8
Bakluckeloppis i Bro
Måndag 20/8
Filmskaparkollo
Tisdag 21/8
Filmskaparkollo
Lördag 25/8
Bakluckeloppis i Bro
Vernissage: Konstrundan
Söndag 26/8
Vandring på Upplands-Broleden - med Naturskyddsföreningen
Lördag 1/9
Bakluckeloppis i Bro
KONSTRUNDAN
Söndag 2/9
KONSTRUNDAN
avståndsannons

Centern - juli 18

UBH Sommarhälsning 18

Kultur & Fritid vt 18 Sommartider i Biblioteket

UBROs egen

Sjöräddningen testamente

Röda Korset Medmänniska

WWFannons tigerfadder

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen