Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Tisdagen den 20 februari 2024 - klockan 23:33 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Vårsalongen blir av - men vernissaget är inställt


Karin Sidén 2020-03-13

Vårsalongen 2020 hänger på plats i Kulturhusets Konsthall, redo att beundras av alla besökare. Dock blir det inget vernissage i morgon, den 14 mars. Av respekt för smittorisken med den rådande Coronaspridningen har man beslutat att ställa in vernissaget. Utställningen i sin helhet påverkas dock inte.
Bild:Karin Sidén
Vårsalongen 2020 hänger på plats i Kulturhusets Konsthall, redo att beundras av alla besökare. Dock blir det inget vernissage i morgon, den 14 mars. Av respekt för smittorisken med den rådande Coronaspridningen har man beslutat att ställa in vernissaget. Utställningen i sin helhet påverkas dock inte.

Ett mycket uppskattat och vid det här laget högst traditionsbundet vårteckan öppnar i morgon lördag, nämligen Vårsalongen i Kulturhuset i Kungsängen. I år är inget undantag - förutom på en liten detalj: Vårsalongen kommer inte att ha något vernissage i år.

-Vi känner att vi vill göra vårt för att minska kurvan för smittspridningen av Corona. Vi vet ju av erfarenhet att Vårsalongens vernissage lockar väldigt många besökare. I trängseln finns en ökad risk för smitta och det vill vi undvika. Vi värnar om våra medlemmar och om våra medmänniskor och har därför fattat beslutet att ställa in vernissaget. En liten uppoffring som förhoppningsvis ändå bidrar till något gott, säger Tina Närefors som är en av eldsjälarna i föreningen Konstformer.

 

Vårsalongen 2020 arrangeras av föreningen Konstformer. Tidigare har evenemanget varit ett samarbete mellan kommunens Kulturenhet och Konstformer, men i år står föreningen på egna ben.
Bild:Karin Sidén
Vårsalongen 2020 arrangeras av föreningen Konstformer. Tidigare har evenemanget varit ett samarbete mellan kommunens Kulturenhet och Konstformer, men i år står föreningen på egna ben.

Etablerade konstnärer samsas med amatörer, oljor med fotografier och keramik - Vårsalongen i Upplands-Bro är precis så varierad och mångfacetterad som en Vårsalong ska vara och ett tydligt bevis på att det finns en enorm kreativitet och skaparglädje här i kommunen. Den är ett mycket uppskattat inslag i Kulturhusets evenemangskalender och arrangeras nu för femte gången!

Senaste tidens stora samtalsämne och orosmoln, Corona, har skapat nya förutsättningar för årets Vårsalong. Förutsättningar som fått arrangörerna att fatta ett drastiskt, men viktigt beslut:

-Vi har beslutat oss för att ställa in årets Vernissage som skulle ha varit i morgon, den 14 mars. Vi vill undvika att bidra till smittspridningen och vi tror att ett välbesökt vernissage är en riskfaktor, och riskfaktorer bör vi alla göra vårt bästa för att eliminera! Utsällningen kommer vi att ha precis som vanligt. Den pågår under flera veckor och håller samma öppettider som Kulturhuset, men själva invigningen och vernissaget hoppar vi över. Vi är rädda om våra medlemmar och om våra medmänniskor, berättar Tina Närefors, en av fyra Konstformermedlemmar som är på plats i Konsthallen dagen innan Vårsalongens öppning för att hänga utställningen.

Hennes kumpaner är Marianne Keyzer, Mona Setzer och Lars Eriksson, som alla är mångåriga medlemmar i Konstformer och vana utställare. Mona fyller i:

Konstformers rutinerade Hänga-utställningar-kvartett består av Tina Närefors och Marianne Keyzer (stående) samt Mona Setzer och Lars Eriksson (sittande).
Bild:Karin Sidén
Konstformers rutinerade Hänga-utställningar-kvartett består av Tina Närefors och Marianne Keyzer (stående) samt Mona Setzer och Lars Eriksson (sittande).

-Vi har många äldre medlemmar, och medlemmar som tillhör riskgrupper av andra orsaker, och vi precis som många andra känner en oro för smittorisken. I trängseln på ett vernissage finns så klart en ökad risk, medan det under hela utställningsperioden blir på ett helt annat sätt.  

Vårsalongen har varje år lockat allt från rutinerade fullblodsproffs till glada amatörer. Så även denna gång. 

-Bredden är en styrka och tillgång och vi strävar efter är att ge plats för alla typer av konstnärligt uttryck. Alla konstnärer och konsthantverkare (16 år och uppåt) som är bosatta och/eller konstnärligt verksamma i Upplands-Bro är välkomna att lämna in verk till Vårsalongen, och självklart behöver man inte vara medlem i Konstformer för att delta. I år har vi två 16-åringar som är med i utställningen, och flera andra som är med för första gången vilket vi så klart är väldigt glada för, säger Marianne, som är ordförande i Konstformer. Hon fortsätter:

-I år fick vi in 50 alster på vår inlämningsdag! Och av de 50 väldigt olika konstverken och konsthantverken har Vårsalongs-juryn, som i år består av Magnus Carlberg, Enhetschef/ Kulturchef Upplands-Bro kommun, Katarina Olofsson, Kultur & Fritidsnämnden, Karin Nordvaller, Arrangör av Danderyds konstrunda och medlem i KRO samt Patricia Zuniga, Årets Upplands-konstnär 2019, valt ut 35 alster som får äran att delta i Vårsalongen 2020.

Bild:Karin Sidén

Under tiden utställningen pågår har besökarna möjlighet att rösta fram sin favoritkonstnär.

Eller snarare favoritkonstnär och favoritkonsthantverkare, för i år utökar man nämligen tävlingen med ytterligare en kategori. Tina Närefors berättar:

-Vi vill lyfta fram konsthantverket också och därför känns det naturligt att vi också röstar fram Årets Upplands-Brokonsthantverkare. För enkelhetens skull kommer det att finnas två olika röstsedlar, en grön och en blå, för de två tävlingskategorierna och varje alster är märkt med "kategoritillhörighet" i form av en färgprick på namnskylten så att kategorin är solklart för våra besökare när de ska rösta. Bland alla som är med i omröstningen så kommer vi att lotta ut biobiljetter så vi hoppas så klart att våra besökare engagerar sig i omröstningen. Och som vanligt så är det en utställning som står på spel! Den här gången blir det en gemensam utställning för de två vinnarna. Spännande att se vilka det blir!

<div>Juryn hade en delikat uppgift! 50 alster lämnades in och 35 valdes ut att delta i året Vårsalong. Från vänster: Patricia Zuniga, &Aring;rets Upplands-konstnär 2019, Karin Nordvaller, Arrangör av Danderyds konstrunda och medlem i KRO, Katarina Olofsson, Kultur & Fritidsnämnden, samt Magnus Carlberg, Enhetschef, Kulturchef Upplands-Bro kommun. </div>
Bild:Tina Närefors
Juryn hade en delikat uppgift! 50 alster lämnades in och 35 valdes ut att delta i året Vårsalong. Från vänster: Patricia Zuniga, Årets Upplands-konstnär 2019, Karin Nordvaller, Arrangör av Danderyds konstrunda och medlem i KRO, Katarina Olofsson, Kultur & Fritidsnämnden, samt Magnus Carlberg, Enhetschef, Kulturchef Upplands-Bro kommun. 


Tidigare Upplands-Brokonstnärer:

2019   Patricia Zuniga
2018   Lars Eriksson
2017   Pu Wallin och Tina Närefors (oavgjort i antalet röster!)
2016   Mathab Afaghi

Tipsa en vn Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen