Woodys Bra produkter april 17
ICA i Bro höst 18
Förstasidan Torsdagen den 18 oktober 2018 - klockan 10:55 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Vårsalongens publik har talat: Lars Eriksson är Årets Upplands-Brokonstnär


Karin Sidén 2018-04-19

Lars Eriksson heter årets Upplands-Brokonstnär. I höst kommer han att visa upp sin konst i den separatutställning han belönas med för att Vårsalongens besökare röstade fram honom som sin favorit.
Bild:Upplands-Bro kommun
Lars Eriksson heter årets Upplands-Brokonstnär. I höst kommer han att visa upp sin konst i den separatutställning han belönas med för att Vårsalongens besökare röstade fram honom som sin favorit.

I går kväll stod det klart: Lars Eriksson är Årets Upplands-Brokonstnär 2018. Den ärofulla utnämningen får han efter en omröstning där Vårsalongens besökare fått möjlighet att lägga sin röst på just sin favorit.

- Det känns överväldigande att få det här fina priset, sa Lars Eriksson vid den festliga "kröningen" som hölls i Kulturhusets Konsthall på onsdagskvällen.


Lars Eriksson och hans målning Kubistisk Vallmo fick flest röster av besökarna under årets Vårsalong som pågått sedan den 10 mars. En kul fakta om omröstningen är att årets omröstning, den tredje i ordningen, lockade rekordmånga röster: 338 personer jämfört med förra årets 250.

Lars Erikssons bidrag till årets Vårsalong, Kubistisk Vallmo, är en 80x80 cm stor oljemålning i röda, gråa och gröna nyanser.

-Den består enbart av raka streck. Jag har inte använt en enda böjd linje. Och man kan väl säga att den tillhör mina tekniska målningar eftersom den är uppbyggd av geometriska former, säger Lars.

Under jubel och applåder fick han ta emot blommor och diplom. Det finaste priset kommer i höst i form av en separatutställning i Konsthallen.

Lars, Kungsängen-bo sedan mitten av 1970-talet, har en bakgrund som ingenjör, något som sannolikt påverkat hans konstnärlighet. Själv tycker Lars att hans konst ligger närmast opkonst, eller optisk konst, en abstrakt konstform som uppstod på 1960-talet och som bygger mycket på mönster och optiska illusioner. 

På 1970-talet började han måla i olja. Därefter följde några intensiva årtionden då småbarn och yrkeslivet tog all tid. När yrkeslivet avslutades för tio år sedan fick konsten en allt större plats i Lars vardag, och sedan dess är han mycket produktiv.


Välbesökt invigning av Årets Vårsalong. Längst bak i Konsthallen skymtar Lars Erikssons vinnande tavla Kubistisk Vallmo.
Bild:Tommy Sidén
Välbesökt invigning av Årets Vårsalong. Längst bak i Konsthallen skymtar Lars Erikssons vinnande tavla Kubistisk Vallmo.

-Jag tycker om att måla tekniskt och geometriskt. Mina målningar har också ofta 3D-inslag, något som jag tycker är roligt, berättar han.

Men variation förnöjer, så Lars Eriksson målar även miniatyrmålningar med föreställande motiv.

-Ofta är det få färger i mina verk men istället kan varje färg ha många nyanser. Detta har resulterat i stilrena och förhoppningsvis intressanta målningar som kräver detaljstudier och eftertanke.

Lars har varit med vid alla tre tillfällen Vårsalongen har arrangerats här i Upplands-Bro, men han har ställt ut långt fler gånger än så. Vid det här laget har han deltagit i sjuttiotalet utställningar och bland annat har hans konst visats på Edsviks höstsalong med tusentals besökare, samt på olika internationella samlingsutställningar.

Några problem att fylla Konsthallen i Kulturhuset under separatutställningen i september lär det inte bli för Lars som har bortåt 200 verk att välja bland.

-Det ska verkligen bli roligt att visa upp några av mina stora målningar. De är inte så lätta att få med annars. Det blir tekniska målningar. Det blir 3D. Och jag kommer att sätta upp tavlorna i små grupper så även mina figurativa miniatyrmålningar kommer att finnas med, avslutar Lars Eriksson.Vårsalongen är ett samarbete mellan Upplands-Bro kommun och föreningen Konstformer. Årets jury har bestått av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrée Wright, Tina Närefors från föreningen Konstformer samt Magnus Carlberg och Anna Sjunnesson från Kulturenheten.

Har du missat årets Vårsalong? Misströsta inte för utställningen hänger kvar i Konsthallen i några dagar till. Fram till söndagen den 22 april klockan 15, då det tar slut för den här gången.Se fler av Lars Erikssons målningar.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 18/10
Språkcafé - i Brohuset
Torsdagsmys i bibblan!
TV-spel i Kulturhuset
Mattecentrum i Kulturhuset
Föredrag: "Svenska dialekter från vikingatid till nutid"
Fredag 19/10
SAGOSTUND PÅ PERSISKA
Lördag 20/10
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Har du problem att höra? Hörselskadades förening i Järfälla och Upplands Bro har Öppet Hus
Söndag 21/10
AA - MÖTE
avståndsannons

Kommunfullmäktige 2018 okt

Kultur & Fritid ht 18 Lasse Åberg

Kultur & Fritid ht 18 minidisco

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen