UBRO Panorama gif-fil
ICA i Bro höst 18
Förstasidan Fredagen den 18 januari 2019 - klockan 21:55 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Valborg i Kungsängen - 10 år med Tibble Sjöscoutkår!


Karin Sidén 2018-04-16

Valborgsmässoeld.
Bild:Tommy Sidén
Valborgsmässoeld.

Sjöscouternas Valborgsmässoeld i Kungsängen är en mångårig och mycket uppskattad tradition, lite av en institution till och med. I år är det 10:e gången scouterna håller i Valborgsfirandet i Kungsängen sedan starten 2008. Trots arrangörernas rutin har planeringen av evenemanget pågått sedan i september.

 


Knappt är påsken över förrän nästa tilldragelse i almanackan knackar på dörren. Valborg. För arrangörerna av Kungsängens Valborgsfirande är det bråda dagar så här veckan innan dagen V som i Valborg. Sedan i september har planeringen av evenemanget pågått och så här i slutet av april är mötesfrekvensen hög. Allt från lotterivinster, BajaMajor och Första Hjälpen till högtalaranläggningar, brandvägar och eldvakter ska fungera så det gäller att Valborgsgruppen har allt under kontroll. 

Det finns bara en sak man inte kan kontrollera eller styra över och det är väder och vind.

-Vi har täta kontakter med SMHI sista dygnen för att ha koll på vindstyrka och riktning. Om det regnar småspik och är kyligt är det så klart inte optimalt, men det stoppar oss i alla fall inte. Om det däremot blåser mycket ökar riskerna med eldningen avsevärt och då måste säkerheten komma först, förklarar Anders Johansson, ansvarig för arrangemanget.

Anders berättar också att det åligger arrangörerna att hålla fri väg så att eventuella räddningsfordon lätt kan ta sig till och från festplatsen. Säkerhetsföreskrifterna är mycket detaljerade eftersom besökarnas trygghet kommer högst i prioritet.

-Vi har försökt tänka ut alla möjliga och mindre möjliga scenarion som kan tänkas inträffa under en valborgskväll. I vårt sjukvårdstält hoppas vi att det mest handlar om skavsårsomplåstring och liknande, men vi ska även kunna hantera hjärtstopp och brännskador tills en ambulans är på plats, berättar Anders.

Sjöscouternas Valborgsmässoeld i Kungsängen är en mångårig tradition som i år arrangeras för tionde gången. Firandet har fungerat prickfritt i alla år och arrangemanget har varit mycket uppskattat av besökarna. Anders Johansson, rutinerad Valborgsorganisatör, berättar att Sjöscouternas Valborgs-arbetsgrupp jobbat med planerna sedan i september. Då träffades man bara en gång i månaden och fördelade uppgifterna. Vid årets början blev träffarna något tätare och sedan i mars har man träffats varannan vecka. Under slutspurten träffas man nästan dagligen för att checka av de olika göromålen.

-Första åren höll vi till uppe vid Sjöscouternas gamla lokal vid Ekhammarskolan. I år kommer vi att vara på Korsängen, fotbollsplanen i korsningen Enköpingsvägen / Bygdegårdsvägen, vilket känns väldigt bra. Det har varit en bra plats att vara på med arrangemanget. Där finns bra parkeringsmöjligheter inom rimligt gångavstånd, nära till buss och tåg - och viktigast av allt - det är platt och därför lättillgängligt även för dem som inte har så lätt att gå, säger Anders.

Sjöscouternas Valborgsfirande har ett gediget program. Förutom den självklara elden blir det fackeltåg, scoutsång, lotterier, försäljning av korv, godis och fika, vårtal av representanter från kommunen och scouterna. Aktiviteterna börjar klockan 17.30 och bålet tänds 20.00 - om inget oförutsett ändrar planeringen... 

Sjöscouternas Valborgsgrupp har definitivt gjort sitt för att Valborgsfirandet ska bli lyckat. Nu återstår bara att se om väderbeställningen gått igenom!
Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 19/1
Röda Korset - Second Hand butik
Onsdag 23/1
Stickcafé i Kulturhuset
Lördag 26/1
Röda Korset - Second Hand butik
Onsdag 30/1
Bokklubb för unga, 10-12 år
avståndsannons

Öppet Hus på UBG jan 19

UNICEF plugg

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen