Förstasidan Måndagen den 29 april 2024 - klockan 08:16 Tipsa redaktionen

Kungsängens handbollsherrar vann onödigt spännande match

Karin Sidén 2013-01-05

Kungsängens herrar kom ut på planen med varsin knattekille i handen. Stoltheten hos killarna gick inte att ta miste på när de stod vid \
Bild:Karin och Tommy Sidén
Kungsängens herrar kom ut på planen med varsin knattekille i handen. Stoltheten hos killarna gick inte att ta miste på när de stod vid "sin" spelare under presentationen.
På bilden till höger pustar en av Kungsängens ledare ut efter slutsignalen medan killarna dansar segerdans.

Kungsängens handbollsherrar såg ut att vinna en promenadseger mot gästande Vassunda. Laget ledde med 27-17 halvvägs in i andra halvlek när ett antal utvisningar blev till grus i segermaskinen och Vassunda kunde kämpa sig ikapp. Nästan... KSK vann till slut med uddamålet efter en paradräddning av sin målvakt i slutsekunden. Slutresultatet skrevs till 32-31.

Inför dagens match låg Kungsängens SK en poäng före Vassunda i tabellen. Frågan var om KSK skulle kunna dra ifrån -eller bli passerade efter 2013 års första hemmamatch.

Matchinledningen var lite trevande från Kungsängens håll. Försvarsmässigt såg de taggade ut men framåt var de mer avvaktande än Vassunda. De första fem minuterna vägde spelet fram och tillbaka och KSK höll jämna steg med Vassunda tack vare ett antal viktiga räddningar av sin målvakt. I sjunde minuten gick KSK ifrån. Storspel från det offensiva försvaret och målvakten gjorde att Vassunda såg uddlösa och loja ut. Vid ställningen 6-4 fick Vassunda en straff som målvakten räddade och i stället kunde Kungsängen utöka ledningen till 7-4.

Halvvägs in i första halvlek ledde hemmalaget med 10-6 och förklaringen till försprånget var en storspelande målvakt. I det skedet fick KSK en spelare utvisad. Vassundas utespelare lyckades inte förvalta utvisningen på bästa sätt, däremot tände deras målvakt till och gjorde ett par riktigt grymma räddningar. Efter utvisningen fortsatte bortalagets målvakt att göra viktiga räddningar samtidigt som utespelarna också taggade till. Under några minuter gick de från 10-6 till 12-12 och matchen var i högsta grad spännande igen. I den 23e minuten fick KSK ytterligare en utvisning. Vassunda som kopplat ett visst grepp i och med reduceringen tappade återigen initiativet och Kungsängen kunde trots det numerära underläget återta matchen. I slutet av första halvlek spikade Kungsängens målvakt igen och hemmalaget kunde dra ifrån till 16-12.

Andra halvlek gick Kungsängen ut och totaldominerade matchen. Försvarsmässigt spelade man ett mycket offensivt och aggressivt 3-2-1-försvar som helt dödade Vassundas anfallsspel. KSK lyckades få motståndarlaget att se tafatt och osäkert ut i anfall samtidigt som man själva skapade en hel del framåt också. Första halvan av andra halvlek visade Kungsängens herrar propagandahandboll och gick till 27-17 i målskillnad. I det läget kunde ingen gissa sig till att hemmalaget med nöd och näppe skulle rädda tvåpoängaren med en uddamålsvinst kvarten senare. Allt talade för en storvinst för KSK.

I den 17e spelminuten började spelmaskinen hacka. Domarna hade under matchens gång varit en aning lynniga och ojämna, och plötsligt började de visa ut Kungsängenspelare i parti och minut. Det var inte alltid helt lätt att förstå domsluten och i den allmänna förvirringen tappade hemmalaget spelövertaget. Vassunda var inte sena att utnyttja chansen och kunde tack vare domarnas plötsliga iver att visa ut vinröda spelare reducera i anfall efter anfall. Under i princip fyra minuter spelade Kungsängen med fyra utespelare mot sex Vassundaspelare. Matchens avslutande tio minuter knaprade sig Vassunda ikapp och gick från 29-22 till 32-31 med två minuter kvar. De avslutande 120 sekundrarna var ren kamp. Vassunda fick chansen att kvittera i matchens sista anfall men Kungsängens målvakt gjorde en direkt avgörande räddning i slutsekunden och hemmalaget kunde fira en viktig, om än onödigt spännande, seger i årets första match. PUUHH sa alla med hemmalagstillhörighet och drog en lättnadens suck!

Kungsängens tränare Peter Jivestad var efter matchen av förståeliga skäl missnöjd med domarnas utvisningsfrenesi. Han menade att det blev väldigt svårt för spelarna när det inte ens gick att gissa vad de blev utvisade för och tyckte att det var tråkigt att matchen saboterades. Samtidigt var han väldigt nöjd med sina spelares prestation sett över hela matchen. Försvarsspelet fungerade precis så bra som han hade hoppats när han introducerade det strax före jul. Det offensiva 3-2-1-försvaret har bara tränats i tre-fyra veckor och Peter Jivestad var mycket nöjd med responsen från spelarna.