Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 09:44 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Läkarmissionen öppnar i Bro


Karin Sidén 2015-09-09

Kläder, husgeråd, möbler, leksaker, böcker och en hel del annat kommer det att gå att fynda i Läkarmissionens nya butik i Bro.
Bild:Karin Sidén
Kläder, husgeråd, möbler, leksaker, böcker och en hel del annat kommer det att gå att fynda i Läkarmissionens nya butik i Bro.

Den 19 september slår Läkarmissionen upp dörrarna till sin butik i Bro. Högst upp i "Fliesbergshuset" kommer man att husera. Febril aktivitet råder i lokalen när UBRO kommer på besök. Det är mycket som ska hinnas med innan öppningsdagen.

-Det ska kännas som en riktig butik när man kliver in hos oss. Ordning och reda, med Läkarmissionens färger lila, svart och orange, på inredningen, välsorterade hyllor och klädställningar, och lockande priser. Vi kommer att ha ett bokcafé där vi säljer enkelt fika, kaffe och kaka, till en liten peng, berättar Marlene Agemo som är projektledare för uppbyggnaden av Läkarmissionens butiker.

-Vi vill att våra kunder ska känna att de kan göra fynd, samtidigt som de gör en god gärning, säger butikschefen Douglas Duveskog.


Marlene förbereder en spegelvägg i bokcaféet. Med tejp och pappmallar av de guldramade speglarna går det enkelt att möblera om utan en massa spikhål i väggen.
Bild:Karin Sidén
Marlene förbereder en spegelvägg i bokcaféet. Med tejp och pappmallar av de guldramade speglarna går det enkelt att möblera om utan en massa spikhål i väggen.

Den 19 september öppnar Läkarmissionen sin fjärde butik. Sedan tidigare har man butiker i Södertälje, Västerås och Vällingby och nu har turen kommit till Bro. UBRO passade på att besöka lokalen högst upp i "Fliesbergshuset" innan invigningen för att få en förhandstitt. Där fick jag en pratstund med Marlene Agemo och Douglas Duveskog och en rundvandring i de fina lokalerna.

-Vi blev kontaktade av Upplands-Bro kommun för ungefär två och ett halvt år sedan och tyckte att det var ett mycket intressant förslag man kom med. En lång process tog vid, som fördröjdes av Fliesbergs konkurs. Men med de nya ägarna till fastigheten på plats rullade det på i bra takt. Läkarmissionen stöttar inte bara ute i världen. Vi har som princip att även påverka lokalt genom att samarbeta med kommunerna, Försäkringskassan, kriminalvården och Arbetsförmedlingen. Här i Upplands-Bro har vi haft ett fantastiskt samarbete med Arbetsmarknadsenheten på kommunen, berättar Marlene som är på plats i Bro nu under uppstarten för att bygga upp butiken.

Hon förklarar att Läkarmissionen har ett framarbetat butikskoncept som gör att kunden ska känna igen sig, oavsett om den är i butiken i Vällingby eller i Bro. När sedan uppstarten är avklarad och "skeppet sjösatt" är det Douglas Duveskog i egenskap av anställd butikschef som tar vid. Till sin hjälp har han en handledare som Upplands-Bro kommun anställt, och medarbetare som till största del kommer från kommunens arbetsmarknadsinsats. Volontärer kommer också att hjälpa till. Kvällen innan mitt besök hade man haft ett första volontärmöte med trettiotalet deltagare.

Butikskänslan är A och O för Marlene och Douglas. Kunden ska kunna få en snabb överblick över vad som finns på de olika avdelningarna så att det är lätt och roligt att handla. Det får absolut inte vara \
Bild:Karin Sidén
Butikskänslan är A och O för Marlene och Douglas. Kunden ska kunna få en snabb överblick över vad som finns på de olika avdelningarna så att det är lätt och roligt att handla. Det får absolut inte vara "loppiskänsla", som är lite rörigare och mer hipp som happ än vad en butik är.

-Läkarmissionen vill förändra framtiden för utsatta människor. Genom att ta samhällsansvar lokalt samtidigt som vi på olika sätt deltar i biståndsprojekt i fyrtiotalet länder i fyra världsdelar försöker vi göra det så brett som möjligt. Vi har medarbetare hos oss som inte skulle klara av ett vanligt arbete, men hos oss gör de en viktig insats. Du är med och förändrar framtiden för utsatta människor oavsett om du bär soffor, kokar kaffe eller lagar lampor. Minsta lilla arbetsuppgift är viktig och i en second hand-butik finns en uppsjö av både stora och små uppgifter. Våra butiker ger arbetsplatsmöjligheter till många som av olika skäl står långt utanför arbetsmarknaden samtidigt som de också skapar möjlighet för människor som inte kan shoppa var som helst. Volontärerna bidrar på olika sätt och gör en viktig insats.

Under vår rundvandring i den stora lokalen berättar Marlene kortfattat Läkarmissionens historia för att ge en bakgrundsbild till organisationen. Året var 1958 och Harry Lindquist, tidningen Svenska Journalens utgivare, hade just blivit änkeman (hustrun Margit dog i juletid 1957). Många läsare ville hedra Margits minne varför tidningen startade en insamling, Svenska Journalens Läkarmission och Hjälpverksamhet. Tidningens chefredaktör föreslog en gåva till Läkarmission i u-länder och på den vägen är det (se länk för mer Läkarmissions-historia). Redan från början stod biståndsmetoden klar: de insamlade pengarna skulle kanaliseras till organisationer (bland annat kyrkor) och hjälparbetare som redan finns på plats där nöden råder vilket gör att Läkarmissionen med mycket kort varsel kan omsätta pengar i handling. Hjälp till självhjälp för att på så sätt förändra framtiden för utsatta människor. Det kan handla om så kallade microlån eller att utbilda lokal familjer i att ta emot och uppfostra föräldralösa barn.

Butiken är indelad i olika avdelningar och på alla avdelningar är varorna färgsorterade för att ge ett mer vilsamt och lockande intryck. Just nu håller man på att fylla butiken så att den står redo den 19 september. 
Bild:Karin Sidén
Butiken är indelad i olika avdelningar och på alla avdelningar är varorna färgsorterade för att ge ett mer vilsamt och lockande intryck. Just nu håller man på att fylla butiken så att den står redo den 19 september. 

2014 förmedlade Läkarmissionen ungefär 100 miljoner kronor till olika biståndsprojekt runt om i världen, där Panzisjukhuset i Kongo är ett av de största projekten. Panzisjukhusets chefsläkare, Denis Mukwege, är trefaldigt Nobelprisnominerad för sitt och sjukhusets viktiga arbete för att hjälpa kvinnor som överlevt konfliktrelaterat sexuellt våld.

Douglas Duveskog blev kontaktad av Läkarmissionen i våras och tillfrågad om han ville bli butikschef i den nya butiken i Bro. Möjligheten att arbeta med en så givande arbetsuppgift var omöjlig att tacka nej till, trots att det innebär att pendla mellan hemmet i Köping och Bro. Second Hand ger mindre bemedlade möjlighet att köpa fina varor samtidigt som återbruket är viktigt för miljön. Att kunna erbjuda arbetsplatser till dem som inte riktigt ryms inom "normal-mallen" och därför hamnat utanför arbetsmarknade ser han som en enorm förmån. Douglas är entusiastisk över samarbetet mellan kommunen och Läkarmissionen som kommer att förändra framtiden för så många.

-Läkarmissionens butiker är en fantastisk möjlighet för de människor som av någon anledning hamnat vid sidan om arbetsmarknaden. Vi kan erbjuda arbetsträning på en mjuk arbetsplats, med social träning, ansvarstagande och så vidare utifrån våra medarbetares mycket olika förutsättningar. Jag blir en sorts lagledare vars uppgift blir att hitta styrkorna hos mina medarbetare. Alla kommer inte att kunna stå i kassan till exempel. Några kanske inte ens vill eller kan arbeta ute i butik, men det finns garanterat meningsfulla arbetsuppgifter till alla. En second hand-butik är en personalkrävande verksamhet. Det krävs oerhört många händer för att bibehålla en fräsch butik samtidigt som ett ständigt lagerarbete är nödvändigt, förklarar Douglas och fortsätter:

Det blivande bokcaféet.
Bild:Karin Sidén
Det blivande bokcaféet.

-Det ska vara rent och snyggt i butiken, snyggt och ordningssamt i hyllorna, inte lukta gammalt inrökt sofftyg eller instängd, dammig källare och så vidare. Allt inlämnat, från möbler till babyfiltar, ska gås igenom och sorteras, kollas, prissättas och göras redo att säljas. Det som inte passerar utan anmärkning ska antingen lagas om det bedöms vara värt det eller kastas. Annat kanske inte bedöms vara säljbart här, men är ändå inte något vi vill slänga. Då ska det ner i Human Reachcontainern vi kommer att ha uppställd.

Butiken öppnar klockan 10 den 19 september och från och med den 21 september är den som vill välkommen att lämna in säljbara varor.

-Vi tar inte emot vitvaror, tjock-TV, datorer, uppslagsverk eller saker från hem man röker inomhus i, men förutom det tar vi nog emot det mesta, konstaterar Douglas. Butiken blir lite som ett varuhus i miniatyr.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen