UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Torsdagen den 9 juli 2020 - klockan 22:42 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

10 - 10 - 10


Karin Sidén 2016-02-26

Bild:Karin Sidén

På torsdagens välbesökta Näringslivsfrukost bjöd Upplands-Bro kommuns nye Tillväxtchef Mathias Rantanen på en spännande framtidsresa genom kommunen. Från Stäksön i öster längs E18 till Bro och sedan tillbaka längs tågspåret fick frukostdeltagarna ta del av några av de 40 planprojekt som är på gång i Upplands-Bro. Byggplaner för bostäder och service, utvecklingsförhoppningar på företagssidan och tidsperspektiv på några av de stora projekt som ligger i pipeline avhandlades. Att säga att det är mycket som händer är en underdrift. Upplands-Bro verkligen sjuder av framtidstro och utvecklingspotential och det är inte för inte kommunen placerar sig på topp 10-listan över Sveriges mest expansiva kommuner.

-Lägg 10-10-10 på minnet! sa Mathias Forsberg, Näringslivschef i Upplands-Bro, när han avslutade torsdagens Näringslivsfrukost och fortsatte sedan:

-Upplands-Bro är en av Sveriges 10 mest expansiva kommuner. Upplands-Bro är också en av Sveriges 10 mest välskötta kommuner. Och som vi fått höra idag så finns planer på att bygga 10 000 nya bostäder i kommunen. 10- 10 -10!

Att dagens ämne för Näringslivsfrukosten var intresseväckande gick inte att ta miste på. Rekordmånga deltagare hade anmält sig till frukosten för att lyssna på när kommunens nye tillväxtchef, Mathias Rantanen, skulle gen en överblick över den pågående och planerade utvecklingen av tätorter och verksamhetsområden i kommunen. Kulturhusets stora scen, "Kuben" var fullsatt av nyfikna åhörare.

Mathias Forsberg och Camilla Janson hälsade frukostdeltagarna välkomna.
Bild:Karin Sidén
Mathias Forsberg och Camilla Janson hälsade frukostdeltagarna välkomna.

Camilla Janson och Mathias Forsberg, Upplands-Bro kommuns kommunalråd och Näringslivschef, hälsade alla välkomna och lämnade sedan raskt över ordet till Mathias Rantanen som hade massor av spännande att berätta om, mer än nog för att fylla en frukostsittning. För gissa om det händer grejer runt om i vår kommun!

Mathias Rantanen berättade att det finns 40 pågående planprojekt i Upplands-Bro. 40! De olika projekten har kommit olika långt i planprocessen. I praktiken innebär det att de olika projekten allt från ligger i startgroparna till att de fortfarande är i överdragskläder och knappt har börjat fundera på uppvärmningen, för att använda sportmetaforer som förklaring.

En planprocess som flyter på så gott som hindersfritt tar mellan 1,5 - 2 år berättar Mathias. Det finns enskilda, allmänna och kommunala intressen att ta hänsyn till när planerna utformas och de kan påverka planprocessen i mindre eller större utsträckning. Ett väldigt starkt intresse är miljön. Strandskyddet är ett annat mycket starkt intresse som begränsar byggmöjligheterna och här i Upplands-Bro har vi mycket "kustlinje". Det finns även historiska intressen, fornlämningar, att ta hänsyn till. Överklaganden och synpunkter kan försena processen och ibland tar ett projekt tvärstopp.

-Vi har en bra planberedskap i Upplands-Bro. Det ligger 10 000 lägenheter i pipeline, både bostadsrätter och hyresrätter. Men att bara bygga bostäder håller inte. Infrastruktur, skolor, förskolor, äldreomsorg och service måste också byggas ut annars blir det inte bra. På kort sikt är det ett ansträngt läge, då vi kommer att behöva göra en del temporära lösningar med så kallade paviljonger. Det är nödvändigt eftersom utbyggnader eller nybyggnation tar för lång tid. Hur väl man än försöker beräkna barnkullars storlek så går det aldrig att förutse till 100%. När man bygger ett nytt område kan man bara gissa vilka som i slutändan flyttar in. Utflyttning, inflyttning och födslotal gör att barnantalet kan svänga snabbt och därför är prognoserna mer en fingervisning än pålitliga, förklarade Mathias Rantanen.

Mathias Rantanen presenterade några av de byggplaner som är på G i Upplands-Bro. Några närmare i tiden än andra.
Bild:Karin Sidén
Mathias Rantanen presenterade några av de byggplaner som är på G i Upplands-Bro. Några närmare i tiden än andra.

På en översiktskarta över kommunen tog Mathias med frukostgästerna på en resa genom kommunen med start vid gränsen mot Järfälla. Vi tog oss först västerut längs E18, där några av projekten presenterades lite närmare. Från Norra Stäksön, via Rankhus och Brunna till nya motorvägsavfarten vid Kockbacka i Bro och E.ons planerade bygge vid Högbytorp.

I Bro svängde vi så ner söder om järnvägen, till Tegelhagen och Trädgårdsstaden för att sedan resa österut längs järnvägen tillbaka till Kungsängen där Ringvägenprojektet står i startgroparna och bör komma till byggstart under hösten.

Alla byggplaner och planprocesser finns tydligt beskrivna på kommunens hemsida.

Efter den intressanta rundturen i kommunen lämnade Mathias Rantanen över ordet till Mathias Forsberg som sammanfattade med:

-Lägg 10-10-10 på minnet!

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Socialdemokraternas sommarhälsning 20

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen