UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 29 september 2020 - klockan 18:03 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Året-runt-öppet när ny krögare öppnar på BBGK


Karin Sidén 2018-10-13

Martin Lexén är ny krögare på Bro-Bålsta Golfklubb. Den 15 oktober slår han och hans kollegor upp dörren till golfrestaurangen Ettplus2.
Bild:Himzo Mihaljevic
Martin Lexén är ny krögare på Bro-Bålsta Golfklubb. Den 15 oktober slår han och hans kollegor upp dörren till golfrestaurangen Ettplus2.

Ettplus2 heter den nya restaurang som öppnar på Bro-Bålsta GK den 15 oktober. Krögare är Martin Lexén som har gedigen restaurangbakgrund med mångårig erfarenhet av att driva olika sorters restauranger och som brinner för mat, dryck och den genuint familjära känslan en riktigt bra restaurang förmedlar.

-Redan som fjortonåring bestämde jag mig för att bli kock! Det var under en veckas prao på en restaurang i Östersund som jag blev fullständigt förtrollad av atmosfären och känslan. Sedan dess har tempot, precisionen och yrkesstoltheten varit min drivkraft. Jag har alltid haft en vurm för golfklubbar och golfrestauranger eftersom det är en speciell atmosfär där och jag har ända sedan jag för många år sedan klev in på Bro-Bålsta för första gången känt att här skulle jag vilja ha en verksamhet. Nu känns det helt fantastiskt att vara här. Faktiskt lite av en dröm.

Måndagen den 15 oktober öppnar restaurangen  på Bro-Bålsta GolfKlubb i ny regi. Restaurangen heter Ettplus2 och krögare är Martin Lexén som till sin hjälp har mångåriga kollegorna Peter och Frida. Startsträckan är kort - det är knappt två veckor sedan avtalet mellan klubben och Martin blev klart - men det är inget som oroar Martin.

-Vi gillar utmaningar alla tre så det här passar oss bra, men visst är det galet mycket att göra innan vi slår upp portarna på måndag. Förutom att flytta in med alla maskiner, porslinet, redskapen och allt annat som behövs och några mindre uppfräschningsinsatser på väggarna så vill vi ju att det är skinande rent från golv till tak innan allt får sin nya plats. Dessutom är det en hel rad med tillstånd och kontroller som ska till. Den processen tar sin tid och då är det tur att Peter och jag har erfarenhet av att starta verksamheter tillsammans sedan tidigare - vi vet vad det handlar om och blir inte stressade över att inte få beskeden direkt på uppstuds vilket är en enorm tillgång nu, säger Martin och fortsätter:

-Visst hade vi kunnat köra "safe" och mjukstartat lite försiktigt för att sedan dundra igång i vår, men det ligger inte för mig. Jag och mitt team, Peter och Frida, har arbetat ihop förut så vi vet vår gemensamma nivå, våra styrkor. Jag - vi - vill ju så snabbt som möjligt starta vår relation med klubbens medlemmar och alla regelbundna och förhoppningsvis nya lunchgäster och samtidigt bygga upp förtroendet som vi självklart måste jobba oss till när vi tar över en verksamhet som drivits så länge och varit så uppskattad som Åmans Kök och Bar varit. Det gör vi absolut bäst genom att vara här och eftersom målsättningen är att skapa en naturlig mötesplats året runt finns ingen anledning till att vänta ut vintern. Nu börjar vi ändå lite lugnt med lunchservering, men i december dukar vi upp julbord och på sikt har vi alla möjligheter att skapa en naturlig mötesplats i området för både lunch, middag, helgutflykter, bröllop och liknande, något jag saknade i Bro de åren jag bodde här.

Martin bor numera i Rotebro, men har bott många år i Bro innan dess. Född och uppvuxen i Östersund flyttade han som 23-åring till Stockholm. Praoplatsen i restaurangköket i Östersund har följts av gymnasiets restaurangutbildning, en tid som bagarlärling, militärtjänst som köksmästare på ett av svenska flottans segelfartyg, och säsongsjobb i restaurangkök i Åre. Flytten till Stockholm innebar lite större utmaningar än de Östersund hade att erbjuda, och Martin hann också med ett par år utomlands innan han tillbaka i Stockholm och startade sitt första företag, Lexén Matkultur AB. Inriktningen var catering till företag och privatpersoner.

-Genom åren har jag drivit skärgårdsrestaurang, konferensanläggning, café, lunchrestaurang och även drivit skolkök som lagar mat till skolungdomar på ett antal skolor runt om i Stockholm. I dagsläget driver jag tre verksamheter: La Diabla Vin och Delikatesser i Sollentuna, Bistro & Bar 173 i Sollentuna som är lite som en Bakficka till La Diabla, samt skolköket på Internationella Engelska skolan i Bromma. De tre verksamheterna är vid det här laget stabila och väletablerade vilket gör att jag har fullt förtroende för personalen och vet att de levererar på den nivån jag satt. La Diabla är endast öppen kvällstid så den verksamheten går utmärkt att kombinera med golfrestaurangen.

-Namnet Ettplus2 poppade upp när vi satt och spånade fram namnförslag för ett tag sedan. Det låg liksom bra i munnen, samtidigt som det har flera innebörder, bland annat att vi har tre bestick: gaffel, kniv och sked, att det är jag, Peter och Frida som startar det här och att det ofta på en tallrik är ett protein och två tillbehör, till exempel kött, potatis och sås, eller fisk, potatismos och grönsaker. Så då fick det bli så. Enkelt och eget. Ettplus2.

Även om det är en ny verksamhet som startar på måndag kommer mycket att vara sig likt.

-Vi kommer servera maten på tallrik, precis som tidigare. Till att börja med i alla fall blir det en salladsbuffé även om jag personligen är mer av den uppfattningen att det finns trevligare och fräschare sätt att servera grönsakerna på. Dessutom ser man allt för ofta halvfulla salladsfat kvar på brickorna och då måste man ju fråga sig om det kanske finns ett mer hållbart sätt att servera dem på än att gästerna plockar fritt och mer än de orkar äta. Vi klurar på det men till att börja med blir det liknande det som varit. Varje dag kommer vi att erbjuda en kött-, en fisk- och en vegetarisk rätt. Dessutom kommer det att finnas dagens soppa. Peter och jag är båda två väldigt förtjusta i fisk så det är förhoppningsvis något som kommer att märkas.

Entusiasmen går inte att ta miste på. Martins ögon lyser när han berättar om hur han och Peter samarbetat under många år och att samspelet med gästerna är något de båda värdesätter.

-Vi välkomnar alla medlemmar till dialog med oss. Nu i början kommer vi försöka hinna med att prata lite med alla och höra om något saknas eller om det är något som bör förändras för att vi ska kunna skapa en restaurang som har en stor dragningskraft till Bro-Bålsta Golfklubb och till Bro. Den geografiska placeringen och tillgängligheten är fantastisk i ett expansivt och spännande område av Stockholm. Eftersom jag själv bott i Bro i många år och har en uppfattning om vad jag saknade och efterfrågade under den tiden vet jag vad jag vill skapa men det är också viktigt att vara lyhörd och lyssna in vad medlemmar och gäster vill ha!


Länk till Bro-Bålsta GKs hemsida där lunchmenyn alltid finns presenterad.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 22/10
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
Tisdag 1/12
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
avståndsannons

U-BHus Bro C sep 20

Barncancerfonden pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen