Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 1 december 2023 - klockan 04:59 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Caroline och Heinz öppnar Vilt & Fiskbutik i Ladan Öråker


Karin Sidén 2023-02-27

Heinz Liljedahl och Caroline af Ugglas har - som det brukar heta - många järn i elden. Förutom kör-verksamhet, konstnärskap och musik ska nu även titeln butiksinnehavare läggas till deras CV.
Bild:Karin Sidén
Heinz Liljedahl och Caroline af Ugglas har - som det brukar heta - många järn i elden. Förutom kör-verksamhet, konstnärskap och musik ska nu även titeln butiksinnehavare läggas till deras CV.

Nu på lördag, den 4 mars, öppnar Ladan Öråkers senaste nytillskott: en Vilt & Fiskbutik. Det är artisten, konstnären och körledaren Caroline af Ugglas och hennes make Heinz Liljedahl som står bakom satsningen.

Ladan Öråker i Kungsängen väntar tillökning. På lördag är det dags, då öppnar Caroline af Ugglas och maken Heinz Liljedahls Vilt & Fiskbutik. Butiken kommer att vara öppen på helgerna, lördagar och söndagar klockan 11-16. Övriga butiker i Ladan har öppet torsdagar - söndagar.

Med bara några dagar kvar till öppningsdagen är det mesta på plats. När UBRO kikar in för att "ta pulsen" på butiksägarna är pirrig förväntan den huvudsakliga känslan. Någon nervositet märks inte av! 

- Det ska bli jättekul! Vi har ingen aning egentligen vad vi kan förvänta oss, men vi hoppas så klart att det finns många som tänker som vi när det kommer till maten. Hellre riktigt bra och lite dyrare än något massproducerat och stressat - men billigt. Fler och fler vill, precis som vi, ta ansvar genom att välja "bra" kött och fisk - och då bra både ur ett mijöperspektiv och ur ett djurhållningsperspektiv, säger Caroline.

Både Caroline och Heinz har ett stort matintresse och har också de senaste åren märkt att deras egna tankar kring matens ursprung blir allt vanligare.

Heinz utvecklar:

- Vi reser ju runt i Sverige en hel del och stöter ibland på små butiker som imponerar stort på oss med sitt utbud. Många gånger är det just i de små gårdsbutikerna du kan hitta rikitgt bra kött, om du nu inte bor mitt i storsta'n och har en saluhall att tillgå.

- Vi vill komma så nära naturen det bara går och har hittat en leverantör som specialiserar sig på hög kvalitet och småskalighet. Prisnivån blir så klart inte densamma som i dagligvaruhandeln där odlad fisk och storskaligt producerat kött pressar priset, men i stället vet man att det är hållbart på alla vis, flikar Caroline in innan Heinz fortsätter:

- Vår erfarenhet av att driva butik är kanske inte så stor men vi tycker oss ha samlat ihop en hel del "konsumenterfarenhet". Bra mat är en förutsättning för att må bra, så enkelt är det. Och att kunna handla bra mat här, där vi bor, är något vi pratat länge om! Att då bara hoppas på och vänta på att någon annan ska öppna "vår" kött- och fiskbutik ligger inte för oss. Vill man att något ska finnas får man ju själv vara villig kavla upp ärmarna!

Frysta varor för minskat svinn och färre leveranser

För att säkerställa tillgång och utbud är allt man säljer fryst. Heinz förklarar: 

- Eftersom vi bara har öppet på helgerna vore det inte försvarbart med färska varor. Vi skulle riskera stort svinn vilket ju går stick i stäv med vår tanke om god hållbarhet i hela kedjan. Vi vill också ta vår del av ansvar i kedjan - från jord till bord - och då är minskat svinn en viktig del. Viltkött har ju tack vare sin låga fetthalt en fantastisk hållbarhet i fryst tillstånd vilket gör att vi inte behöver få varuleveranser varje vecka - också det en viktig aspekt när man tänker på miljön!

Om köttdiskarna är fyllda med viltkött norrifrån ser det lite annorlunda ut i fiskdisken. Där i finns bland annat något som är lokalt på riktigt. Nämligen gösfiléer, fångade av Heinz själv.

- Gösen är verkligen här-fångad. Mer lokalt än så går det knappt att få! konstaterar Caroline med ett brett leende.

Det är Heinz som kommer att lägga mest tid i butiken, men paret räknar med att hela familjen kommer att vara engagerad.
Bild:Karin Sidén
Det är Heinz som kommer att lägga mest tid i butiken, men paret räknar med att hela familjen kommer att vara engagerad.


Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen