Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Tisdagen den 3 oktober 2023 - klockan 06:26 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Floristhörnan samlar sin verksamhet i Stationshuset i Bro


Karin Sidén 2023-02-21

Stationshuset har under stor del av sitt liv varit en samlingsplats och en plats för mänskliga möten - först som stationshus i nästan 100 år och nu har det vaknat till liv igen i ny skepnad, som café och butik (sedan hösten 2020). Atmosfären inne i byggnaden är speciell och många stannar till lite extra för att titta på den gamla biljettluckan som finns kvar där man kliver in. Även den gamla kakelugnen som stinsfamiljen värmde sig vid finns kvar.
Bild:Stationshuset / Karin Sidén
Stationshuset har under stor del av sitt liv varit en samlingsplats och en plats för mänskliga möten - först som stationshus i nästan 100 år och nu har det vaknat till liv igen i ny skepnad, som café och butik (sedan hösten 2020). Atmosfären inne i byggnaden är speciell och många stannar till lite extra för att titta på den gamla biljettluckan som finns kvar där man kliver in. Även den gamla kakelugnen som stinsfamiljen värmde sig vid finns kvar.

Det är spännande saker på gång i företagaren Maria Brofalks liv. I snart 30 år har hon drivit Floristhörnan i Bro, varav drygt 26 av åren tillbringats på bästa adress i Bro centrum. Men inom kort går flyttlasset till Stationsvägen i Bro, där hon nu kommer att samla hela företaget under ett och samma tak.

- Det stämmer! Påsk får avrunda Floristhörnans tid i Bro centrum och sedan är det dags att inleda ett nytt kapitel i mitt företagande. Det ska bli otroligt spännande, och även om det är en viss separationsångest att lämna centrum så är det med stor glädje jag tar mig an den här nya utmaningen. Jag och min personal är oerhört taggade över att få kunna lägga allt fokus i Stationshuset och vi ser verkligen fram emot att kunna utveckla den verksamheten till sin fulla potential, säger en förväntansfull Maria Brofalk och fortsätter:

- Jag har haft drygt 26 roliga och utmanande år i Bro centrum, men har sedan jag startade Floristhörnans "systerbutik" i Stationshuset allt tydligare känt att det, som i Stationshuset, verkligen är en dröm att få bedriva butik och café i samma lokal och nu är tiden mogen att satsa fullt ut på den drömmen. 

Nya tider stundar för företagaren Maria Brofalk och hennes personal. Butiken Floristhörnan flyttar från Bro centrum till Stationsvägen, där man parallellt, och sedan drygt två år, drivit Stationshusets Butik och Café.

- Det har varit en härlig utmaning att bedriva två parallella verksamheter, men jag och min personal känner verkligen att det är dags att ta nästa steg. Och det steget är att samla all verksamhet under ett och samma tak - vilket gör valet av adress väldigt enkelt. Butikslokalen i centrum är inte platsen för den verksamhet vi vill bedriva - men det är Stationshuset. Atmosfären som "sitter i väggarna" i byggnaden är magisk och så gott som varje dag får vi höra av både nya och gamla kunder att det är något speciellt med miljön, säger Maria Brofalk.

I slutet av oktober 2020 öppnade Maria och hennes personal Stationshuset i Bro som rymmer både caféverksamhet och butik. 
Bild:Karin Sidén
I slutet av oktober 2020 öppnade Maria och hennes personal Stationshuset i Bro som rymmer både caféverksamhet och butik. 

Efter påsk går flyttlassen. Då töms butik och lager i centrum och då vänder också Floristhörnan blad för att påbörja ett nytt kapitel i sin snart 30-åriga historia. 1995 startade Maria Brofalk företaget. Då bedrevs verksamheten i en liten butikslokal i "Willyshuset" för att sedan, i februari 1997, flytta in i butikslokalen på hörnan i Bro centrum (därav Floristhörnan!).  

Hösten 2020 fick Maria möjlighet att ta över det mer än 140 år gamla stationshuset på Stationsvägen i i Gamla Bro. En chans hon bara inte kunde låta bli att ta, så mitt under pandemin kavlade Maria och maken Christer samt personalen upp ärmarna och snabbrenoverade stationshusets något bedagade ytskikt och startade sedan café- och butiksverksamhet i den mysiga byggnaden.

- Sedan hösten 2020 har vi bedrivit parallella verksamheter, i centrum och på Stationsvägen, men det är dags att ge Stationshuset vår fulla uppmärksamhet så att vi och verksamheten får chansen att utvecklas ännu mer. Genom den här nysatsningen får vi nya möjligheter och det känns oerhört stimulerande. Vi är ordentligt laddade och längtar!

Maria målar upp möjligheten till fler föreläsningskvällar, marknader och temadagar i och med att hon nu slår i hop två verksamheter till en. Planer finns på att öppna upp även det gamla bagagerummet, som hittills varit ett lagerrum, för att utöka butiksytan. Butiken, som redan idag rymmer blommor och växter, presenter, inredningsdetaljer, kläder och accessoarer, kommer i och med hopslagningen behöva mer utrymme.

I caféet kan man både fika och stilla sin hunger med lättare luncher såsom varma mackor, soppor och sallader. Det är Marias make Christer som lagar de omtyckta sopporna. Godsakerna i caféet bakas på plats. Från början hade Stationshuset ett kombinerat "härbakat" utbud med tillskott från intilliggande Bageri Mazarin, men numera är det endast härbakade godsaker. 


Här kan du läsa om när Stationshuset öppnade i slutet av oktober 2020.

Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen