Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 22 september 2023 - klockan 16:08 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Johanna driver Årets Hållbara Företag: Bioinspira


Karin Sidén 2021-05-12

Årets Hållbara Företag heter Bioinspira och drivs av Johanna Karlén.
Bild:Karin Sidén
Årets Hållbara Företag heter Bioinspira och drivs av Johanna Karlén.

Idag, onsdagen den 12 maj, var det för tredje veckan i rad dags att överraska en av kommunens alla duktiga företagare med ett pris. Idag hade turen kommit till priset Årets Hållbara Företag som delas ut av Upplands-Bro kommun för dagen representerade av den trehövdade prisutdelardelegationen bestående av kommunalråden Lisa Edwards (C), Martin Normark (L) samt kommunens näringslivsstrateg Nassim Nyholm. Med blommor, diplom och  lyckades fullständigt överrumpla den glatt överraskade vinnaren Johanna Karlén.

Prisutdelningen skedde i all sin enkelhet på Ladan Öråkers grusplan, i strålande majsol och med ackompanjemang av surrande bin, småfågelkvitter och en brummande lastbilsmotor. med andra ord långt från galastass, blingbling och publikapplåder. 


Årets Hållbara företag i Upplands-Bro heter Bioinspira by Johanna AB, eller kort och gott Bioinspira. Företaget drivs av Johanna Karlén som är utbildad trädgårdsingenjör och som specialiserat sig på biologisk mångfald och hållbarhetsfrågor.

Priset delas varje år ut av kommunen, i år för fjärde gången. Tidigare vinnare är Frölunda Gård, RagnSells samt Magnussons PetFood. På grund av den pågående pandemin har prisutdelningen även i år fått ske utan den festliga och högtidliga inramningen som Upplands-Brogalan ger, men prisets tyngd och äran i sig är densamma oavsett om det delas ut i enkelhet och ett mindre sammanhang eller ej.

Johanna, som trodde att hon skulle äta lunch i Ladan där hon sedan några år tillbaka är involverad i odlingsverksamheten, blev fullständigt överraskad av uppvaktningen som plötsligt dök upp med kommunalråden Lisa Edwards (C) och Martin Normark (L) i spetsen.

Lisa Edwards läste upp vinnarmotiveringen som löd:

"Bioinspira är ett föredöme när det gäller arbetet med att främja och bevara den biologiska mångfalden i stad och landsbygd. Ett aktivt arbete bedrivs inom miljö och hållbarhet. Bioinspira inspirerar både företag och privatpersoner med att utveckla och vårda deras gröna ytor."

Prisutdelning pågår! Långt från strålkatarljus och galastass, men med en härlig majsol som ljuskälla, överraskades idag Johanna Karlén med utnämningen Årets Hållbara Företag.
Bild:Karin Sidén
Prisutdelning pågår! Långt från strålkatarljus och galastass, men med en härlig majsol som ljuskälla, överraskades idag Johanna Karlén med utnämningen Årets Hållbara Företag.

Därefter överräckte Martin Normark blomkvast samt diplom medan de närvarande hurrade fyrfalt och gratulerade den överraskade pristagaren.

För Johanna är yrkesvalet och företagets affärsidé självklart. Hon förklarar:

-Att jobba hållbart är självklart för mig. Vi måste förstå att allt vi har, allt vi producerar, äter, roar oss med - allt kommer ursprungligen från naturen, och fortsätter vi på den inslagna vägen så kommer vi förr eller senare till vägs ände. "Rovdriften" som pågår på våra ändliga naturresurser har ett pris. Ett dyrt pris. Men kan vi få fler att tänka hållbart i stället för enbart i ren profit, till exempel genom att gynna den biologiska mångfalden, både som privatpersoner, myndigheter och företag, så har vi kommit en bit på väg. Och det är där jag och mitt företag kommer in i bilden.

Johanna fortsätter:

-Jag vill hjälpa företag, fastighetsförvaltare, bostadsrättsföreningar, samfälligheter och privatpersoner att se möjligheterna med vad naturen kan göra för oss, samtidigt som naturen själv ska kunna vara livskraftig. Vi lever i en tid då hållbarhet och miljö är viktiga frågor att värna om samtidigt som det är pengarna som styr. Men ska man tala klarspråk så kan vi inte längre bara tänka vinst i reda pengar, för det kommer inte att finnas några pengar att tjäna om vi kör slut på jorden.


Kommunalråden Lisa Edwards och martin Normark agerade prisutdelare när kommunen uppvaktade sin vinnare i kategorin Årets Hållbara Företag: Bioinspira by Johanna AB.
Bild:Karin Sidén
Kommunalråden Lisa Edwards och martin Normark agerade prisutdelare när kommunen uppvaktade sin vinnare i kategorin Årets Hållbara Företag: Bioinspira by Johanna AB.


Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen