Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Onsdagen den 24 april 2024 - klockan 03:22 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Lokala jordbrukare bjuder in politiker och tjänstemän till lärorik rundtur


Karin Sidén 2017-08-18

Bildcollaget är från förra årets rundtur. I september 2016 bjöds politiker och tjänstemän in på en rundtur på Lennartsnäshalvön där bland annat jordbrukarna Lars Otto Thorin och Clas af Ugglas berättade om sina erfarenheter.
Bild:Karin Sidén
Bildcollaget är från förra årets rundtur. I september 2016 bjöds politiker och tjänstemän in på en rundtur på Lennartsnäshalvön där bland annat jordbrukarna Lars Otto Thorin och Clas af Ugglas berättade om sina erfarenheter.

På måndag anordnar LRFs Upplands-Bro-avdelning en rundtur till några av kommunens jordbruk. Rundturen är en uppföljning av förra årets tur på Lennartsnäshalvön och kommer bland annat att innehålla ett besök i den alldeles nyöppnade Gårdsbutiken på Kvarnnibble Gård i Håbo-Tibble, en tur till Broängarna samt ett studiebesök ombord på Hälsingestintans mobila slakteri. Syftet med rundturen är att öka dialogen mellan jordbrukare och beslutsfattare samt att öka medvetenheten kring några av kommunens viktigaste företag: jordbruken.ett studiebesök ombord på Hälsingestintans mobila slakteri.

För knappt ett år sedan bjöds politiker och tjänstemän in på en traktortur runt Lennartsnäshalvön i Kungsängen där de fick veta mer om lokalt jordbruk, odling, djurhållning och öppna landskap. (se länk) Rundturen gav mersmak och på måndag är det dags igen. Den här gången blir det en busstur ut på landsbygden i Bro, med bland annat besök på Broängarna samt på Kvarnnibble Gård i Håbo-Tibble.

Det är LRFs lokalavdelning i Upplands-Bro som bjuder in till rundturen. Clas Johansson är ordförande i lokalavdelningen och driver Ekedals Gård. Anna Lauritsen Tesch, jordbrukare på Kvarnnibble Gård, och Daniel Riesterer, jordbrukare på Ådö Säteri, är två av LRFs lokala representanter som även de kommer att delta under eftermiddagen.

-Vi hoppas så klart att vi får en full buss på måndag! Vi kan utlova intressanta diskussioner, viktiga frågeställningar och många kloka tankar, säger Clas Johansson och fortsätter:

-Dialogen mellan oss inom jordbruket och våra beslutsfattare är oerhört viktig. Den finns redan idag, men kan absolut bli bättre. Har vi en rak och tydlig dialog med högt i tak vinner vi mycket.

Anna Lauritsen Tesch förklarar:

-Rundresan handlar om att försöka påverka, att höja medvetenheten. Politiker och tjänstemän fattar så många beslut i sitt dagliga arbete som får stor påverkan på oss alla och är de ordentligt informerade så är chansen större att det blir bra och långsiktigt vettiga beslut. Ta bara det här med skolmaten och maten som serveras till förskolebarn och inom äldreomsorgen! Vi har fantastisk mat här i Sverige med hög kvalitet och som produceras på ett mer hållbart sätt än i de flesta andra länder. Men i stället för att servera svenskt, närodlat så importerar vi maten från platser långt borta. Vi måste medvetandegöra beslutsfattarna om vad det innebär, och att till exempel multiresistenta bakterier är något vi riskerar att utsättas för om vi inte börjar tänka smart och långsiktigt.

-Skulle vi producera mat på samma sätt på våra gårdar som de gör i många andra länder skulle vi begå lagbrott här i Sverige. De regler och lagar vi har att rätta oss efter är mycket hårdare än någon annan stans. Det är också därför våra produkter kostar lite mer, men vi vill öka medvetenheten kring vad det faktiskt är man väljer när man väljer att köpa billig kyckling från till exempel Thailand eller Danmark och serverar till våra barn och gamla. Den sortens dialog är viktig och måste ges plats, men för att den ska kunna ta plats måste också medvetenheten hos våra beslutsfattare öka, säger Daniel Riesterer.

-Under rundresan kommer vi bland annat att besöka flera olika livsmedelsproducenter / jordbrukare i kommunen. Årets rundresa är koncentrerad till landsbygden kring Bro och vi besöker bland annat Broängarna och Kvarnnibble Gård. Under resan kommer vi bland annat att prata om hur viktigt det är att odla hållbart och att främja små jordbruk. Vi kommer även att prata om multiresistenta bakterier, vattenbrist och konsekvenserna av att man upplåter odlingsmark till bebyggelse. Viktiga ämnen som angår oss alla. Nu i sommar har vi till exempel på nära håll sett hur stor påverkan vattenbrist har på jordbruken. Ingen av oss jordbrukare här i Upplands-Bro har kunnat skörda andra vändan med ensillage (djurfoder) på grund av vattenbristen och den sena första skörden. I vanliga fall kan man "hämta in" återväxten senare på sommaren men vi ser redan nu att den inte kommer hinna växa till sig innan sommaren är slut. Vi kommer därför drabbas av foderbrist i vinter och tvingas köpa in foder till våra djur, något som kostar en hel del pengar jämfört med att kunna använda eget ensillage. Vattenbristen vi ser nu är sannolikt inte tillfällig utan snarare en framtida verklighet som vi måste förhålla oss till och det är viktigt att öka kunskapen och höja medvetenheten kring hur sårbara vi faktiskt är, även här i Mälardalen.

Daniel Riesterer fyller i:

-Så här års brukar återväxten vara minst 25 cm hög, men nu är den knappt 10 cm så det kommer inte att bli en andra skörd.



Läs gärna om förra årets rundtur på Lennartsnäshalvön.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen