UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 23 april 2021 - klockan 12:42 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Nedräkning pågår! Snart öppnar McDonald's i Kungsängen


Karin Sidén 2021-03-10

Nedräkningen är i full gång! Den 25 mars klockan 10 slår McDonald's i Kungsängen upp dörrarna.
Bild:Karin Sidén
Nedräkningen är i full gång! Den 25 mars klockan 10 slår McDonald's i Kungsängen upp dörrarna.

Man kan knappt tro det när man står vid byggarbetsplatsen vid Kungsängens handelsplats men om sisådär två veckor öppnar McDonald's sin nya restaurang! För Petter Hollstrand, franchisetagare, är det spännande tider.

-Jag har ju varit med och öppnat restauranger förut så jag vet ju att detaljerna kommer att vara på plats, men det är klart att det känns pirrigt ändå! Om allt går som planerat och slutbesiktningen ger grönt ljus så öppnar vi för allmänheten den 25 mars. Eftersom läget är som det är har vi coronaanpassat invigningen men bandklippningen hoppar vi inte över! 


Petter Hollstrand är franchisetagare för McDonald's i Kungsängen. Sedan tidigare driver han även restaurangerna i Stäket och Barkarby. Här visar han läskmaskinen som är gigantisk och fullautomatiserad.
Bild:Karin Sidén
Petter Hollstrand är franchisetagare för McDonald's i Kungsängen. Sedan tidigare driver han även restaurangerna i Stäket och Barkarby. Här visar han läskmaskinen som är gigantisk och fullautomatiserad.

Upplands-Bro kommun är snart del i McDonald's-familjen. Den 25 mars, klockan 10.00, öppnar nämligen snabbmatskedjan en restaurang i Brunna Park, granne med ByggMax, Biltema och Stora Coop.

Det är Kungsängenbon Petter Hollstrand som tillsammans med sina medarbetare ska driva restaurangen. Petter har redan anställt cirka 30 personer, men fler kommer att behövas eftersom restaurangen är öppen mellan 07 och midnatt varje dag.

-Det är många timmar per vecka som ska täckas så jag kommer att behöva anställa fler när vi är igång på riktigt. Nu kommer det ju dröja ett tag innan vi kan ha öppet till 24 i restaurangen vilket gör att vi hamnat i en intressant utmaning. Den nya pandemilagstiftningen som började gälla första mars påverkar vår verksamhet så till vida att vi stänger restaurangbyggnaden klockan 20.30 men har köket öppet till midnatt för drive-through-servering och take-away. 

Petter visar runt både inomhus och utanför restaurangbyggnaden. Det råder febril aktivitet! Överallt pågår arbetet med att slutföra bygget, och känslan av ordnat kaos är påtaglig.

Medan vi går husesyn berättar Petter om hur man nu i början kommer att coronasäkra verksamheten genom att minska antalet platser inomhus och se till att det även är bra avstånd mellan borden ute.

-I sitt grundutförande har just den här restaurangmodellen, Nordic 400XL som den heter, drygt 100 sittplatser inomhus och ett 70-tal platser utomhus. Med rådande bestämmelser så har vi glesat ut det rejält, men det kommer ju att komma en dag när vi är tillbaka i mer normala omständigheter och då är det så många platser vi kommer kunna ha. Vi har tre självbeställningskiosker inne i restaurangen, och vi är även anslutna till den nya appen som McDonald's nyligen lanserade. Så det finns flera möjligheter att beställa utan att stå och trängas i kö. När man gör sin beställning väljer man om man vill hämta sin mat i kassan, bli serverad vid bordet eller få den utburen till bilen.

På uteserveringen kommer det att finnas ett sjuttiotal sittplatser och två gigantiska parasoller.
Bild:Karin Sidén
På uteserveringen kommer det att finnas ett sjuttiotal sittplatser och två gigantiska parasoller.

Numera tillagas all mat på beställning, vilket är en av många hållbara satsningar MacDonald's gjort på senare år. Eller som Petter säger på "McDonald'ska": de gör Good food fast!

Utanför, på parkeringen, finns en annan hållbar satsning: laddstolpar för elbilar.

-Vi vill ju vara med och bidra till en hållbar framtid och då är laddstolpar ett sätt. Vi har låtit installera tre stolpar med snabbladdare, varav en är en hyperladdare, en HPC, på 150kWh. De andra två har maxeffekt på 50kWh var och utan att gå ner i detaljnivå kan man förenklat säga att fem bilar kan laddas simultant men att de då delar på effekten. Vi jobbar även aktivt för att minska svinnet, vi källsorterar alla sopor och har en ventilation som tar vara på värmen från luften som sugs ut, med mera, säger Petter. 

På frågan hur det känns så här veckorna innan öppning svarar Petter:

-Jag har ju erfarenhet från tidigare restaurangbyggen, tack och lov, så jag vet hur snabbt slutfasen går. Från en dag till en annan händer hur mycket som helst, så även om jag är pirrig så är jag inte nervös att vi inte ska hinna. 

-Jag har jobbat i över 30 år inom kedjan och de senaste 18 åren har jag drivit restaurangerna i Stäket och Barkarby. Sedan 10 år tillbaka är jag Kungsängenbo och det känns väldigt roligt att få öppna här på hemmaplan. Även om både Stäket och Barkarby har större genomströmning av folk så tror jag att vårt läge här i Kungsängen är väldigt fördelaktigt. Vi har till exempel utrymme för dubbla beställningspunkter i vår drive-through, möjlighet att beställa i den nya appen och vänta utanför på särskilt anvisade "serveringsrutor", vi har laddstationer för elbilar och en hel del annat som de äldre restaurangerna helt enkelt inte har utrymme för. Jag är taggad och glad att få vara en del av det här! Den 25 mars då kör vi!

Kassadisken växer fram. Petter berättar att de flesta kunderna numera beställer och betalar sin mat i självbeställningskioskerna så då behöver kassadisken inte vara större. Han räknar också med att den nya appen ytterligare kommer att minska köerna eftersom matgästerna kan beställa medan de sitter på sina platser. Maten serveras vid bordet eller hämtas vid disken när den är klar.
Bild:Karin Sidén
Kassadisken växer fram. Petter berättar att de flesta kunderna numera beställer och betalar sin mat i självbeställningskioskerna så då behöver kassadisken inte vara större. Han räknar också med att den nya appen ytterligare kommer att minska köerna eftersom matgästerna kan beställa medan de sitter på sina platser. Maten serveras vid bordet eller hämtas vid disken när den är klar.

Lekhörnan börjar ta form. Dag för dag, timme för timme, tar bygget ordentliga språng nu när slutspurten är igång! Dagen innan UBROs besök fanns inte ens stommarna till innerväggarna på plats...
Bild:Karin Sidén
Lekhörnan börjar ta form. Dag för dag, timme för timme, tar bygget ordentliga språng nu när slutspurten är igång! Dagen innan UBROs besök fanns inte ens stommarna till innerväggarna på plats...

Bild:Karin Sidén


Tipsa en vän     Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde

UNGDOMSNYTT artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen