Woodys Bra produkter april 17
kronans Apotek
Förstasidan Söndagen den 27 maj 2018 - klockan 23:48 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Nu öppnar Kvarnnibble Gårdsbutik


Karin Sidén 2017-08-18

Bild:Karin Sidén

Närodlat, hållbart och med hjärta. På Kvarnnibble Gårdsbutik i Håbo-Tibble kommer besökarna att kunna köpa lokalt producerat kvalitetskött, musta sina egna (eller grannens) äpplen, ta sig en fika och bunkra upp med lokala produkter från närliggande jordbruk såsom honung, linfrö, pasta och ägg.

-Vi öppnar butiken nu på lördag, den 19 augusti. Musteriet dröjer några veckor eftersom det inte riktigt är äppelsäsong än. Under mustsäsongen, från början av september till en bit in i oktober, kommer vi att ha öppet torsdag till söndag. Har man inga egna äpplen går det självklart alldeles utmärkt att köpa gårdens egen must, berättar Anna Lauritsen Tesch.

På Kvarnnibble Gård i Håbo-Tibble öppnar en gårdsbutik nu på lördag. Sista förberedelserna pågår och för Anna Lauritsen Tesch är det bråda dagar. Till sin hjälp har hon bland annat grannen Stefanie som kommer att jobba i butiken och hjälpa till med musteriet. Inför öppningen ska inte bara allt ställas i ordning i butikslokalen, det ska även bakas, köttet hämtas och övriga produkter packas upp.

-Ja, det är fullt upp! Och pirrigt! Det är ju minst sagt svårt att gissa hur många nyfikna som kommer på lördag. Jag hoppas så klart att många kommer - men samtidigt får det ju inte bli så många att det blir parkeringskaos och trångt. Lagom är bäst!

Stefanie, eller Steffie som hon kallas, kommer att jobba i butiken tillsammans med Anna.
Bild:Karin Sidén
Stefanie, eller Steffie som hon kallas, kommer att jobba i butiken tillsammans med Anna.

Anna berättar att butiken kommer att sälja produkter från både den egna gården och från andra närliggande jordbruk. Både hyperlokalt och lokalt med andra ord.

-Vi kommer bland annat att sälja kvalitetskött, lammskinn, honung, ostar, bröd, ägg, must, linfrö och pasta som är lokalt producerat här och på närliggande gårdar. Vi har fantastiska jordbrukare i vårt närområde så det känns fint att kunna visa upp våra lokala produkter. 

Musteriet är inte riktigt på plats än. Eftersom äppelsäsongen ändå ligger några veckor bort i tiden är det en medveten prioritering. Tanken är att det ska stå färdigt i början av september, lagom till de tidigaste äppelsorterna är mogna.

Till musteriet kan man komma med sin äppelskörd. Eller kanske med grannskapets om skörden inte blivit tillräckligt stor.

Anna Lauritsen Tesch.
Bild:Stefanie Encalada
Anna Lauritsen Tesch.

-Vi mustar och pastöriserar äpplena och tappar dem på bag-in-box. Det krävs en del äpplen dock. En omgång kräver 50-60 kilo äpplen. Då får man ihop cirka 30 liter äppelmust. Boxarna har ett års hållbarhet så det gör ju inget att man får hem en ganska stor mängd. Varje box innehåller tre liter must. Den öppnade boxen förvaras i kylen och håller i en månad.

Anna förklarar att de kommer att kunna åka hem till äppelträd-ägare i kommunen och plocka de äpplen som ägaren inte själv vill ha. I utbyte för äppelskörden och tack för bidraget får man några boxar must. Resterande must-boxar kommer att säljas i butiken.

-Äppelträden i våra trädgårdar producerar massor med frukt som går till spillo. På det här sättet kan äpplena ändå komma till användning och bli till glädje för många fler.

Under den intensiva äppelsäsongen kommer gårdsbutiken och musteriet ha öppet fyra dagar i veckan, torsdag till söndag, åtminstone en bit in i oktober. Hur det blir därefter, under vintersäsongen, återstår att se men planen är att hålla öppet fredagar och lördagar.
 
-Vi får helt enkelt bestämma oss då, titta på kundtillströmning och så. Vi har ju egentligen ingen aning om hur det kommer att bli förrän vi är igång!


Öppningsdagen är Kvarnnibble Gårdsbutik & Musteri öppen 11-16.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 27/5
Öppet Hus på Brandstationen i Bro
Tisdag 29/5
Mattecentrum i Kulturhuset & Brohuset
Torsdag 31/5
Mattecentrum i Kulturhuset & Brohuset
Fredag 1/6
Öppna Förskolan C/O Kulturhuset – Drakar!
Lördag 2/6
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Invigning av Naturreservatet vid Lillsjön-Örnäs
Söndag 3/6
Diskussionsmöte om Villa Skoga
Onsdag 6/6
Nationaldagsfirande i Bro
Lördag 9/6
Röda Korset - Loppis / Second Hand
avståndsannons

Kultur & Fritid vt 18 Öppna Förskolan c/o

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Pluggannons UNHCR sidebanner

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

Toppbanner UBRO

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen