UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 14 augusti 2020 - klockan 07:04 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Nu är det klart! Spännande samarbete i Villa Skoga


Karin Sidén 2020-01-28

Fem entusiastiska entreprenörer med storslagna ambitioner och drömmar! Från vänster de tre \
Bild:Karin Sidén
Fem entusiastiska entreprenörer med storslagna ambitioner och drömmar! Från vänster de tre "Petjosbröderna" Fadi Järefäll, Maykel och Dani Abdallahad, samt Nina Rönnberg och Ulf Månsson.

Villa Skoga-projektet är i gång. Renoveringsarbetet har tagit fart och ett nytt kapitel i den vackra byggnadens historia tar sin början.

Mitt i den pågående renoveringen, omgivna av byggdamm och slammer, färgprover och ritningar, står Nina Rönnberg och Ulf Månsson och myser. Det här är en mångårig dröm för vännerna, som äntligen är sjösatt.


-Att processen med övertagandet har tagit tid har så klart varit frustrerande. Men samtidigt har det gett oss tid att finslipa våra planer. Det vi sjösätter i dag är långt, långt bättre än vår första skiss, säger Nina.

-Hade vi fått sätta igång när vi hade tänkt så hade det här samarbetet kanske inte blivit av, säger Nina och vänder sig mot "bröderna Petjos", Dani, Maykel och Fadi, som står bredvid.

-Så är det nog, konstaterar Maykel och förklarar:

-När Nina föreslog ett samarbete då, för två år sedan, var vi inte redo. Vi hade fullt upp med att etablera Petjos och kände oss tvungna att tacka nej, hur lockande det än var. Nu däremot, nu är vi redo att expandera och öppna ytterligare en verksamhet.


-För det är vad idén om ett samarbete vuxit fram till sedan dess: att vi öppnar en helt ny typ av verksamhet som inte är ett Petjos 2 utan sin egen. Vi kommer att fortsätta driva Petjos på det sätt vi gjort och som blivit så älskat av alla våra härliga stammisar. Här i Villa Skoga kommer det bli en annan inriktning, mer mot lång-fika i lugn atmosfär och mer exklusiva val. Du köper inte bara en kaffe - du väljer vilken böna den ska bryggas på, fortsätter Dani.

Den historiska byggnaden Villa Skoga, mitt i Kungsängens centrum, som en gång i tiden var ett pojhem för "vanartiga" pojkar och som stått i malpåse under senare år, är nu på väg att förvandlas till en spännande och unik mötesplats med flera typer av verksamheter under samma tak. 

Det fullkomligt glittrar i ögonen på Nina, Ulf, Dani, Maykel och Fadi när de går runt i Villa Skoga och entusiastiskt tittar, pekar och diskuterar allt som är på gång. De ser bortom det pågående och minst sagt omfattande renoveringsarbetet och pratar istället kontorslokaler, konferensrum, en klädbutik, ett Coffice - och inte minst en vinterträdgård med ett fantastiskt café! 

-Vår ambition är att Villa Skoga ska bli ett levande och inspirerande ställe, där det alltid är något på gång. Dagtid mer riktad mot företagare - men öppet för alla - medan det på kvällstid och helger anordnas evenemang för allmänheten. Det kan vara alltifrån glöggmingel till föreläsningar, författarbesök, musikframträdanden, modevisningar och så vidare, förklarar Nina som är den som kommer att ansvara för verksamheten. (länk till tidigare artikel där verksamheten beskrivs ytterligare)

Vinterträdgården är den enskilt största, synliga förändringen som kommer att ske med Villa Skoga. Den kommer att byggas på terrassen som vätter ut mot den lilla parkeringsytan och sträcka sig hela vägen upp till taket och det är där i den fantastiska lokalen som Dani, Maykel och Fadi ska driva verksamhet.

Nina pekar och förklarar hur vinterträdgården kommer att sträcka sig....
Bild:Karin Sidén
Nina pekar och förklarar hur vinterträdgården kommer att sträcka sig....

...hela vägen upp till taket. De vackra blyinfattade fönstren kommer att belysas så att de kommer bättre till sin rätt även utifrån.
Bild:Karin Sidén
...hela vägen upp till taket. De vackra blyinfattade fönstren kommer att belysas så att de kommer bättre till sin rätt även utifrån.

Vi står på terrassen och tittar upp mot takfoten, säkert åtta meter högre upp. Målande beskriver Nina hur det är tänkt att glastillbyggnaden ska se ut och hur de vackra blyinfattade förnstren som sitter mitt på fasaden ska belysas så att de bättre kommer till sin rätt. Dani och Maykel stegar upp och visar var kaffemaskinen ska stå, var kassadisken kommer placeras och hur de skulle vilja inreda caféet.

-Det är helt galet vad roligt det här ska bli! Vi har så många idéer och visioner för Petjos som vi känt att det inte riktigt finns plats för. Nu får vi möjlighet att bygga upp något helt nytt från grunden, där många av de drömmarna får utrymme - och samtidigt fortsätta driva Petjos som ju är det bästa vi vet i hela världen! utbrister Maykel och Dani utvecklar:

-De två verksamheterna kommer att komplettera varandra, på vissa sätt till och med vara varandras motpoler. Där Petjos har full snurr på dagarna, med långa ljudliga lunchköer och stor omsättning på gäster så blir den nya verksamheten mer åt det lugna hållet. Miljön ska inbjuda till långsittningar där man avnjuter inte bara en kaffe - utan en kaffe där man valt vilken böna den ska göras på. 

Vi fortsätter vår rundvandring och Nina berättar målande om vad som ska ske den närmaste tiden.

På entréplan blir det förutom caféverksamhet med tillhörande kök även en butik och ett coffice. Nina, som för ett flertal år sedan drev livsstilsbutiken Parsley i Kungsängen, vill skapa en butik med något för alla. Mode, fina presenter, inredning. 

-I butiken kommer jag sälja sådant jag själv tycker om! Vi har ju ingenting av det slaget i kommunen längre. När Parsley försvann fanns ju Awear i centrum under några år, men nu är ju även den butiken historia. Vår verksamhet kommer att fylla flera tomrum! Inte bara med butiken och ett lite lyxigare, lugnare café. Vårt Coffice blir unikt i kommunen. En plats där du kan "docka in" och sitta och jobba en dag i veckan eller vad du nu behöver. Perfekt för ensamföretagare som ibland tröttnar på tystnaden i det egna hemkontoret!

Nina förklarar konceptet med Coffice som är en växande affärsidé och går sedan över till att berätta om kontorslokalerna som nu inreds på övervåningarna i Villa Skoga.

-Det finns i princip inga kontorslokaler alls i vår kommun. Är du ett litet företag så är du så gott som hänvisad till att arbeta hemifrån. Men det är det långt ifrån alla som vill! Vi kommer att ha sju kontorsrum i lite olika storlekar. Redan innan vi öppnat upp möjligheten att boka har vi fått våra första förfrågningar! Efterfrågan är stor, och den blir bara större och större. Den 29 januari släpper vi cofficeplatserna och kontorsrummen på vår hemsida så från och med nu går det att boka!

-Vi kommer också att inreda ett par mindre konferensrum. I vår kommun har vi ett flertal fantastiska konferensverksamheter med övernattningsmöjligheter, men om du vill ha en mindre halvdagskonferens i lite enklare format och lättillgängligt finns inga alternativ. Här ligger vi ett stenkast från pendeltågstationen  -mer lättillgängligt än så kan det inte bli! Konferensbokningarna droppar redan in och då har vi inte ens marknadsfört möjligheten till konferens än!

På andra sidan byggnaden, i den nu ganska intetsägande trädgården, ska det också ske en hel del arbete. Med terrasser och "rumskänsla" tänker Nina och Ulf skapa en inbjudande miljö där man sommartid kan spela ett parti boule i glada vänners lag, njuta av caféets godsaker och kanske också sippa på ett glas rosé. Idéerna är många och förädlas allt eftersom arbetet framskrider.

Att det är fem fullblodsentreprenörer som har fokus på möjligheter och inte svårigheter märks. Trots byggdamm och slamrande hantverkare i snart när varje vrå i Villa Skoga är entusiasmen på topp. Optimismen och drivet i kvintetten går att ta på! Går allt enligt plan och renoveringen fortskrider som tänkt, utan tidskrävande överraskningar, blir det invigning i juni! 

-Vi längtar efter invigningen som vi hoppas blir första veckan i juni. Fram till dess njuter vi av att renovera, inreda och planera alla härliga evenemang, avslutar Nina och får nickande bifall av sina kompanjoner.


Länk till Concept 2808

Länk till Concept 2808 på FaceBook

Länk till Petjos på FaceBook


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 16/8
Sommarcafé och kulturutflykt
Söndag 23/8
Sommarcafé och kulturutflykt
Söndag 30/8
Sommarcafé och kulturutflykt
avståndsannons

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen