Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 30 september 2023 - klockan 09:07 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

På Happy Tammsvik är hållbarhet en självklarhet


Karin Sidén 2022-09-20

Bikupor.
Bild:Karin Sidén
Bikupor.

Hållbarhet är ett synnerligen modernt och frekvent använt ord som många svänger sig med utan att för den delen kanske mena det på allvar. Än mindre göra det på riktigt.

På Happy Tammsvik i Bro är hållbarhet ständigt i fokus. Den genomsyrar allt. Från närproducerad mat, via hur man tar hand om sin personal och hur man tvättar gästernas handdukar och sänglinne, till att engångsförpackningar i badrummet är ett minne blott och de egna bikuporna bidrar till både honungen i frukosttéet och pollinering.

Emil Almberg, säljchef på Tammsvik berättar:

- På Happy Tammsvik tar vi ansvar för vår påverkan på miljön, vår planet, vår jord. Och vi vill att våra gäster märker det! Vi är stolta över de förändringar vi hittills gjort och letar hela tiden efter nya områden vi kan tänka hållbart kring. För oss är det viktigt att hållbarhet inte bara handlar om miljön utan också om hälsa, välmående - och arbetsmiljö.

- Vi är också mycket stolta över att vi i våras fick uppmärksamhet och uppskattning från Upplands-Bro kommun för det hållbarhetsarbete vi genomför, när de utnämnde oss till Årets Hållbara företag. Det blir ju ett kvitto på att det vi gör uppskattas och kan förhoppningsvis inspirera andra till att göra hållbara förändringar i sina verksamheter och utifrån sina förutsättningar!

Konferensanläggningen Happy Tammsvik i Bro är en i alla avseenden pigg och vital 70-talist. Med "happy" som ledord har de tagit sig an de senaste årens utmaningar med bravur och medan andra liknande anläggningar blev ordentligt tilltuffsade av pandemin kunde man på Happy Tammsvik, tack vare starka och framåt-tänkande ägare, jobba vidare med full personalstyrka.

Köksträdgården är ett uppskattat nytillskott i trädgården.
Bild:Karin Sidén
Köksträdgården är ett uppskattat nytillskott i trädgården.

- Vi drabbades aldrig av det stålbad som de flesta andra i vår branch kämpade i. Tack vare våra ägare kunde vi hela tiden fokusera framåt och fortsätta utveckla vår verksamhet. Utan gäster såg så klart våra arbetsdagar helt annorlunda ut mot vad vi var vana vid, men vi tog till vara på tiden och breddade våra kompetenser, fortsatte utveckla vår hållbarhetsprofil och renoverade en hel del. Vi gick starka genom stormen och när väl gästerna började återkomma var vi mer än redo! förklarar Emil Almberg, försäljningschef på Happy Tammsvik.

Han berättar att personalen under pandemin bland annat fick byta arbetsuppgifter och ansvarsområden med varandra vilket ökade förståelsen mellan personalgrupperna och stärkte sammanhållningen.

I köksträdgården odlas bland annat kryddörter och grönsaker som kockarna använder i matlagningen.
Bild:Karin Sidén
I köksträdgården odlas bland annat kryddörter och grönsaker som kockarna använder i matlagningen.

- Det blir ju lätt att man bara ser sina egna arbetsuppgifter och inte riktigt förstår vad andra pysslar med hela dagarna och när vi nu bytte arbetsuppgifter med varandra så fick vi en helt annan förståelse för varför vissa saker görs på ett visst vis eller vad kollegorna gör som kanske inte syns (men märks om de inte gör). Vi fick liksom vara nya på jobbet och lära oss sådant vi kanske inte hade lärt oss annars och det tror jag vi alla kommer ha nytta av framåt.

Just det där med att komma "ny" gör ju att man ser saker som de som varit där länge kanske inte ser, något man haft stor nytta av när man vässar sin hållbarhetsprofil och strategi.

- På det här sättet är vi ju alla lika involverade, oavsett om det handlar om att minska matsvinnet i matsalen eller att minska el- och vattenförbrukningen på anläggningen. Och där tror vi helhjärtat på delaktighet som en vinnarstrategi. Dels att vi, alla som jobbar på Happy Tammsvik, är delaktiga i hållbarhetsarbetet, men också att vi gör våra gäster medvetna om hur vi tänker och därmed delaktiga i arbetet. Vi berättar därför så klart om varför vi har refillbehållare i badrummen, varifrån maten kommer, att vi gärna ser att de gäster som bor hos oss mer än en natt behåller sina handdukar och så vidare.

Även ute i trädgården syns hållbarhetstänket och vurmen för närodlat. En köksträdgård med örter, grönsaker, frukt och bär och ett par bikupor samsas med ett utegym på de stora grönytorna. 

- Vi odlar en del eget men har även samarbeten med andra lokala producenter för att kunna erbjuda så närodlad och närproducerad mat som möjligt, konstaterar Emil och fortsätter:

- Vi vill helt enkelt skapa en plats där våra gäster kan äta, sova, träna och mötas med gott och grönt samvete. Och vi vill inspirera vår omgivning att följa. Det är tillsammans vi kan göra en betydande skillnad, med alla medarbetare, våra gäster, kunder, leverantörer, samarbetspartners, kommunen, ja hela branschen!


Läs mer om Happy Tammsviks hållbarhetsarbete här.

Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen