UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 30 september 2020 - klockan 02:55 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Stålbad väntar i nya Coronavirusets spår


Karin Sidén 2020-03-20

Vi alla påverkas i större eller mindre utsträckning av den världskris nya coronaviruset skapat. Vi har kanske äldre anhöriga, tillhör själva en riskgrupp, arbetar inom vården, arbetar i en bransch som krisar, har redan blivit varslad eller driver ett eget företag vars intäkter snabbt minskar.

Oavsett vem vi är och hur vår livssituation ser ut just idag kan vi vara rätt säkra på att vi den närmaste tiden kommer att påverkas på ett sätt vi inte hade kunnat förutse så sent som för en månad sedan. Det finns inget facit. Ingen spåkula vi kan kika i. Ingen liknande händelse vi kan dra paralleller till. 

Med den pågående pandemin och dess påverkan på alla plan, från individnivå, samhällsnivå och hela vägen upp i absolut högsta nivå: världsekonomin, är det svårt att släppa tanken om hur tufft det är i näringslivet just nu.

Vi upplever just nu en unik epok. Covid-19, eller nya coronaviruset som det också kallas, är en pandemi som sveper över världen. Den har påbörjat sina härjningar även här i Sverige, men om man ska hålla sig till Folkhälsomyndighetens information och utgå från den så är det här bara början på något man faktiskt inte riktigt vet var det tar vägen.

Mycket är upp till oss själva. Om vi hörsammar myndigheternas råd eller inte. Vi har möjligheten att bromsa in spridningstakten om vi undviker onödig social kontakt, om vi tvättar händerna ordentligt, sätter oss i hem-karantän om vi mår dåligt etc.

Utöver den rent medicinska världskris som covid-19 orsakar kommer en brutal mängd andra följder varav en hel del följdverkningar som kommer att drabba vår egen, Sveriges och världens ekonomi. Följdverkningar vi bara kan ana i dagsläget men som garanterat kommer innebära uppsägningar, konkurser, kraftigt sjunkande börsvärde, skakig bostadsmarknad och så vidare, och så vidare.

Backen blev brant väldigt fort, i vissa branscher till och med mer fritt fall än brant utförsbacke...

Att det kommer bli tufft ett tag framöver är ingen överdrift, inget hittepå. Staten har redan kommit med flera åtgärdspaket och fler lär följa. Men åtgärdspaketen når inte alla och kommer inte heller att räcka om inte vi alla kliver in och gör vårt för att bromsa det fria fallet.

Trots att företagare är av tufft virke och trots att de flesta kommer att klara det här stålbadet är det viktigt att vi alla hjälper till att få Sverige på fötter igen. Att vi fortsätter handla, att vi reser inom Sverige, bor på hotell, går på bio och äter ute. Men också stöttar våra lokala företag. Restauranger, caféer, massageterapeuter, frisörer, trädgårdsanläggare, målare, vvs-are, och alla andra! Vi i Upplands-Bro måste göra vårt yttersta för att hjälpa våra företagare att ta sig igenom den här krisen. Vår kommun behöver sina företag, små, mellan och stora!

Långt ifrån alla företag har möjlighet att anpassa sin verksamhet till de nya spelreglerna nya coronaviruset tvingat fram. Spelregler som dessutom ändras dag för dag, ibland timme för timme. Men räkna med att alla företag kan och gör allt i sin makt för att hålla näsan över ytan! Och då är det upp till oss andra att hjälpa dem efter vår bästa förmåga. Köp blommor. Handla take-away. Våga planera för sommarens bygge. Boka vårrustning av trädgården. Boka fönsterputs. Och så vidare.

Redan nu ser vi flera påhittiga företag och företagare som aviserar hur de gör för att nå oss kunder i dessa orostider. Man erbjuder fri hemkörning, att kunderna ska kunna stanna utanför och bara hämta upp sina förbeställda varor, rabatter och mycket mer. Så låt oss hjälpas åt att stötta varandra. Handla lokalt!

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 22/10
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
Tisdag 1/12
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
avståndsannons

U-BHus Bro C sep 20

Barncancerfonden pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen