UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 19 augusti 2022 - klockan 05:04 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Trots pandemin – fler anställda i Upplands-Bro
Pressmeddelande från SCB


Pressmeddelande från SCB 2021-09-29

Statistiken utgår från var människor är folkbokförda, inte var de arbetar. Med hjälp av uppgifter från Skatteverkets arbetsgivardeklarationer på individnivå (AGI) har SCB kunnat räkna ut hur stor del av befolkningen som klassas som anställda.
Bild:SCB

Statistiken utgår från var människor är folkbokförda, inte var de arbetar. Med hjälp av uppgifter från Skatteverkets arbetsgivardeklarationer på individnivå (AGI) har SCB kunnat räkna ut hur stor del av befolkningen som klassas som anställda.Coronapandemin har rört om på arbetsmarknaden i Sverige. I Upplands-Bro kommun hade fler arbete under första halvåret 2021, jämfört med året före. Framför allt inom transport och magasinering har antalet anställda ökat.


Under januari till juni i år hade 13 754 av invånarna i Upplands-Bro kommun en anställning. Det är 252 fler än motsvarande period 2020 (motsvarande 1,9 procent).

-Av Sveriges 290 kommuner är det endast i 92 som antalet anställda har ökat under första halvåret i år. De främsta faktorerna bakom utvecklingen är kommunernas geografiska läge samt näringslivsstruktur, säger Fredrik W Andersson, nationalekonom och analytiker på SCB.

Upplands-Bro sticker ut med den mest positiva utvecklingen i Stockholms län. Bland länets kommuner har Sigtuna haft den största nedgången (−2,7 procent).

Olika utveckling i olika branscher

Det är framför allt inom transport- och magasineringsbranschen som antalet anställda har ökat i Upplands-Bro. Under januari till juni anställde branschen sammanlagt 1 036 personer. Det är 85 personer fler än året före (+9 procent).

-Här går kommunen en annan utveckling än riket som helhet. Transport och magasinering är ett exempel på en av de branscher som sysselsätter färre i dag än för ett år sedan. I hela Sverige handlar det om ett tapp på närmare 3 800 personer, säger Fredrik W Andersson.

Däremot var det färre Upplands-Brobor som hade arbete inom framför allt kommunikationsbranschen under årets första sex månader (−2 procent).

Färre anställda i landet som helhet

Enligt AGI-uppgifterna föll antalet anställda med 1,5 procent i Sverige under 2020 jämfört med 2019. Det motsvarar 72 300 anställda.

-Men då ska vi komma ihåg att arbetsmarknaden började påverkas av pandemin först i mars 2020, och då svagt, säger Fredrik W Andersson.

Ändå syns stora skillnader i flera kommuner mellan de jämförda perioderna. I Lekeberg (+2,9 procent), Hofors (+2,2) och Burlöv (+2,1) ökade antalet anställda i relativa mått mest i landet. I Strömstad (-8,4), Eda (-4,7) och Jokkmokk (-4,2) minskade de mest.

-Relativt sett har mindre städer tappat mer än större städer och storstäder. De tre kommuner som haft den absolut största procentuella nedgången av anställda personer är gränskommuner mot Norge, säger Fredrik W Andersson.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Måndag 22/8
Prova-På YinYoga
Torsdag 25/8
Prova-På MediYoga
Prova-På Livsyoga/Kundaliniyoga
Lördag 27/8
Kungsängens dag - familjefest
Vernissage i Konsthallen - Konstrundans Presentationsutställning
Söndag 28/8
Kulturbojens café vid Sandhagen - med loppis
Lördag 3/9
KONSTRUNDAN
Söndag 4/9
KONSTRUNDAN
Lördag 10/9
Brodagen - familjefest
avståndsannons

Sjöräddningen

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

UBROs egen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen