UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 1 december 2021 - klockan 17:33 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Trots pandemin – fler anställda i Upplands-Bro
Pressmeddelande från SCB


Pressmeddelande från SCB 2021-09-29

Statistiken utgår från var människor är folkbokförda, inte var de arbetar. Med hjälp av uppgifter från Skatteverkets arbetsgivardeklarationer på individnivå (AGI) har SCB kunnat räkna ut hur stor del av befolkningen som klassas som anställda.
Bild:SCB

Statistiken utgår från var människor är folkbokförda, inte var de arbetar. Med hjälp av uppgifter från Skatteverkets arbetsgivardeklarationer på individnivå (AGI) har SCB kunnat räkna ut hur stor del av befolkningen som klassas som anställda.Coronapandemin har rört om på arbetsmarknaden i Sverige. I Upplands-Bro kommun hade fler arbete under första halvåret 2021, jämfört med året före. Framför allt inom transport och magasinering har antalet anställda ökat.


Under januari till juni i år hade 13 754 av invånarna i Upplands-Bro kommun en anställning. Det är 252 fler än motsvarande period 2020 (motsvarande 1,9 procent).

-Av Sveriges 290 kommuner är det endast i 92 som antalet anställda har ökat under första halvåret i år. De främsta faktorerna bakom utvecklingen är kommunernas geografiska läge samt näringslivsstruktur, säger Fredrik W Andersson, nationalekonom och analytiker på SCB.

Upplands-Bro sticker ut med den mest positiva utvecklingen i Stockholms län. Bland länets kommuner har Sigtuna haft den största nedgången (−2,7 procent).

Olika utveckling i olika branscher

Det är framför allt inom transport- och magasineringsbranschen som antalet anställda har ökat i Upplands-Bro. Under januari till juni anställde branschen sammanlagt 1 036 personer. Det är 85 personer fler än året före (+9 procent).

-Här går kommunen en annan utveckling än riket som helhet. Transport och magasinering är ett exempel på en av de branscher som sysselsätter färre i dag än för ett år sedan. I hela Sverige handlar det om ett tapp på närmare 3 800 personer, säger Fredrik W Andersson.

Däremot var det färre Upplands-Brobor som hade arbete inom framför allt kommunikationsbranschen under årets första sex månader (−2 procent).

Färre anställda i landet som helhet

Enligt AGI-uppgifterna föll antalet anställda med 1,5 procent i Sverige under 2020 jämfört med 2019. Det motsvarar 72 300 anställda.

-Men då ska vi komma ihåg att arbetsmarknaden började påverkas av pandemin först i mars 2020, och då svagt, säger Fredrik W Andersson.

Ändå syns stora skillnader i flera kommuner mellan de jämförda perioderna. I Lekeberg (+2,9 procent), Hofors (+2,2) och Burlöv (+2,1) ökade antalet anställda i relativa mått mest i landet. I Strömstad (-8,4), Eda (-4,7) och Jokkmokk (-4,2) minskade de mest.

-Relativt sett har mindre städer tappat mer än större städer och storstäder. De tre kommuner som haft den absolut största procentuella nedgången av anställda personer är gränskommuner mot Norge, säger Fredrik W Andersson.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 4/12
Julmarknad i Bro Församlingshem
Julmarknad på hembygdsgården Klint i Bro
Julmarknad på Ladan Öråker
Musik i adventstid - välgörehetskonsert i Håtuna kyrka
Söndag 5/12
Luciakonsert: Julens sånger med Ceciliakören
Luciakonsert: Julens sånger med Ceciliakören
Luciakonsert: Julens sånger med Ceciliakören
Torsdag 9/12
Julerian i Bro C
Lördag 11/12
Julmarknad på Stationshuset i Bro
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen