UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 30 september 2020 - klockan 03:07 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Upplands-Bro klättrar 14 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking - nu på plats 16


Karin Sidén 2018-10-03

Listan är baserad på den ranking som Svenskt Näringsliv presenterade den 3 oktober 2018.
Listan är baserad på den ranking som Svenskt Näringsliv presenterade den 3 oktober 2018.

Upplands-Bro klättrar igen! I dagarna publicerade Svenskt Näringsliv sin årliga ranking över företagsklimatet i Sveriges kommuner och glädjande nog har Upplands-Bro återigen tagit ett ordentligt kliv uppåt i rankinglistan.

-Framgångarna visar på vår tillgänglighet och nära samarbete med näringslivet. Vi visar intresse oavsett ett företags storlek och skapar nya projekt som ska främja det lokala företagandet. Man ska se oss som en resurs och en partner som kan hjälpa dem att navigera rätt och det gör vi genom att ha ett näringslivstänk i hela organisationen. Vi ser också att det är viktigt att anordna olika mötestillfällen där vi diskuterar, lyssnar och lyfter våra företag, säger Nina Rönnberg, tf Näringslivschef i Upplands-Bro.

Som många säkert noterade i går har Upplands-Bro kommun tagit ett ordentligt kliv uppåt i toppskiktet av Sveriges kommuner. Det stog klart sedan Svenskt Näringsliv i går släppte den senaste rankingen av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Rankingen görs varje år och bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen (drygt 31 300 företag har svarat på enkäten) som genomfördes under perioden januari-april 2018. Den sista tredjedelen innehåller statistik från SCB och UC.

I enkätutfrågningen för företagare i Sveriges alla 290 kommuner betygsätta sin hemkommuns företagsklimat utifrån 18 olika faktorer, till exempel infrastruktur, dialog, service och tjänstemännens attityd till företagande. Faktorerna viktas sedan lite olika tungt i sammanställningen och utifrån den rankas sedan kommunerna inbördes för att visa var i landet det är lättast att starta och driva företag. 


Svenskt Näringsliv har gjort rankingen sedan 2001 och tittar vi på Upplands-Bro kommuns resa så kan man utan att överdriva säga att det hänt en del under de 17 åren. Under de första åren låg Upplands-Bro stadigt i botten. 2009 låg kommunen på plats 219 och då inleddes ett förändrings- och förbättringsarbete där målet var att lämna bottenskiktet och i stället hamna i topp. Sedan dess har resan mot toppen fortsatt med målmedvetet arbete. 

-Jag tror att mycket har att göra med vår tillgänglighet och nära samarbete med näringslivet. När ett företag tar kontakt med oss går det fort att få respons. Vi har verkligen snabbat på processen med att hjälpa företag på olika sätt och kommunen arbetar som ett team. Återkoppling ska exempelvis ske från Näringslivsstaben senast inom en vecka, säger Nina Rönnberg, tf. näringslivschef på Upplands-Bro kommun. 

Nina Rönnberg nämner också Företagarnas lokalförening i Upplands-Bro samt Damernas Affärsnätverk som två viktiga samarbetspartners och framgångsfaktorer.

-Vi har två starka och kloka företagarföreningar här i Upplands-Bro som är mycket aktiva vilket bidrar till det positiva företagsklimatet. 

Upplands-Bro klättrar alltså 14 steg i årets ranking, från plats 30 till plats 16. För många av våra grannkommuner, både i Stockholms län och strax utanför, är läget ett annat. Av 26 Stockholmskommuner är det 17 som backar, två som står kvar och bara sju som klättrar. Uppsala har tagit ett skutt på 14 steg uppåt och är nu åter på topp 200 (plats 199) medan Håbo tappat ner till plats 203. Även Enköping har tappat många placeringar i år.

-Ett gynnsamt företagsklimat är en förutsättning för tillväxt och fortsatt utveckling av näringslivet i Upplands-Bro. Svensk näringslivs ranking är ett bevis på att vi är på rätt väg och ger oss vind i seglen att fortsätta arbetet med att göra det så enkelt som möjligt att starta och driva företag i kommunen, säger Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande, Upplands-Bro kommun i ett pressmeddelande.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 22/10
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
Tisdag 1/12
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
avståndsannons

U-BHus Bro C sep 20

Barncancerfonden pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen