Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 03:07 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Välbesökt på årets sista Näringslivslunch


Karin Sidén 2014-12-11

Årets sista Näringslivslunch hölls i Skogakyrkan i Kungsängen. Camilla Janson, Kommunstyrelsens ordförande och nyutnämnt kommunalråd, hälsade tillsammans med Marcus Nybom från kommunens Näringslivsstab alla gäster välkomna.
Bild:Karin Sidén
Årets sista Näringslivslunch hölls i Skogakyrkan i Kungsängen. Camilla Janson, Kommunstyrelsens ordförande och nyutnämnt kommunalråd, hälsade tillsammans med Marcus Nybom från kommunens Näringslivsstab alla gäster välkomna.

I tisdags bjöd Upplands-Bro kommun in till årets sista Näringslivslunch. På dagordningen stod förutom god spisning också Galoppen i Bro som huvudämne och en kortare presentation av Naturvetenskaps- och teknikprojektet NTA som kommunens skolor deltar i. Avslutade gjorde festkommittén för Upplands-Brogalan.

Det var många som deltog i årets sista Näringslivslunch, som för ovanlighetens skull hölls i samlingslokalen i Skogakyrkan i Kungsängen. När alla gäster försett sig med mat och satt sig till bords hälsade Kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson och Marcus Nybom på Näringslivsstaben alla välkomna.

Camilla Janson tog också tillfället i akt att berätta att den politiska situationen på riksplanet med aviserat nyval i mars inte gäller på kommunnivå. I Upplands-Bro har man lyckats med det man misslyckats med på riksnivå, nämligen att samarbeta över blockgränserna för att på så sätt bilda en majoritet.

Dagens huvudämne, Galoppen i Bro, lockade garanterat många nyfikna åhörare. Först ut var Mikael Almén, Projektledare för Bro Önsta. Han berättade om hur glada man var över att efter en lång urvalsprocess till slut landat på Önsta och att omgivningarna här i Upplands-Bro möjliggör en helt annan anläggning än den i Täby. Bättre för hästarna, trevligare för besökarna och en större möjlighet att utveckla sporten var de största vinsterna med en flytt.

Mikael Almén berättade att man har tillstånd att i framtiden ha 400 hästar på området, att planer finns på en hästklinik, ett parkområde och användningsområden för arenan även utanför hästsporten. När arenan är tagen i bruk tror man att ungefär 200 personer kommer att arbeta där med allt från hästskötsel till restaurangverksamhet. En stor del av personalen följer naturligtvis med från Täby, men det kommer också att bli fråga om nyrekryteringar vilket självklart är positivt för Upplands-Bro.

Med ett antal flygbilder till hjälp orienterade han åhörarna runt de stora ytorna och berättade om banan, hästarnas domäner, läktarbyggnaden och om hur projektet ligger till tidsmässigt.

-Något datum för första tävlingen finns inte. I januari planerar vi att bygget av läktaren drar i gång, under hösten 2015 flyttar hästarna in - ungefär 200 stycken till att börja med - och man kan börja träna på banorna, men tävlingar blir det inte förrän läktare och annat står klart. Vårt avtal i Täby går ut i januari 2016 och det dröjer med stor sannolikhet ett tag till innan vi är i gång på riktigt i Bro.

Mikael Almén lämnade över ordet till Peter Gudmundsson, Marknadschef på Svensk Galopp och projektledare för Nationaldagsgaloppen på Gärdet, som berättade kort om galoppsporten som en något sovande publiksport och om hur man tänker sig utvecklingen i framtiden. Nationaldagsgaloppen på Gärdet har till exempel bara funnits i två år men har redan vunnit stor uppskattning och uppmärksamhet hos en oväntat stor publik.

Anna Fischer, som är marknadsansvarig för Bor Önsta, berättade kort om möjligheten för allmänheten att köpa in sig i galopphästar. Man köper helt enkelt en tusendel av en häst och blir då också "delägare" i stallet. Tillsammans med de andra delägarna får du vara med och fira varje gång hästen vinner. (Se länk).

Mikael Almén, Projektledare för Bro &Ouml;nsta, och Peter Gudmundsson, Marknadschef på Svensk Galopp, berättade om Galoppen.<br />Linda Lindholm, lärare på Råbyskolan och projektledare för kommunens NTA-satsning, berättade om projektet och om förhoppningen att kunna få igång ett samarbete mellan företagen och skolorna för att på så sätt verklighetsförankra teknik och naturkunskap för eleverna. Avslutade lunchmötet gjorde Upplands-Brogalans festkommitté med Lena Malmsten-Bäverstam, Damernas Företagsbyrå, Nina Rönnberg, EventCity och Mattias Kranz, Företagarna, som berättade kort om vad som väntar galagästerna den 21 mars.
Bild:Karin Sidén
Mikael Almén, Projektledare för Bro Önsta, och Peter Gudmundsson, Marknadschef på Svensk Galopp, berättade om Galoppen.
Linda Lindholm, lärare på Råbyskolan och projektledare för kommunens NTA-satsning, berättade om projektet och om förhoppningen att kunna få igång ett samarbete mellan företagen och skolorna för att på så sätt verklighetsförankra teknik och naturkunskap för eleverna. Avslutade lunchmötet gjorde Upplands-Brogalans festkommitté med Lena Malmsten-Bäverstam, Damernas Företagsbyrå, Nina Rönnberg, EventCity och Mattias Kranz, Företagarna, som berättade kort om vad som väntar galagästerna den 21 mars.


Från Galoppen och rakt in i skolans värld klev mötesdeltagarna med Linda Lindholms hjälp. Linda är lärare på Råbyskolan i Bro och samordnare av NTA-undervisningen i Upplands-Bro. NTA står för Naturvetenskap och Teknik för Alla och är ett landsomfattande projekt för att höja undervisningsnivån, kunskapsnivån och intresset för NO-ämnet.

Linda berättade bland annat att Upplands-Bro nu är en av 116 kommuner som deltar i projektet och att vi anslöt oss 2013. Här har man valt att satsa på eleverna i år 1-6. Första året köpte man in material för år 2 och 4, i år har man utökat materialbanken med år 3 och 5 och nästa år blir det år 1 och 6-materialet som köps in. För varje årskurs finns färdiga lådor som skolorna lånar terminsvis. Lådorna kan innehålla allt från laborationer inom elektricitet, konstruktionsuppgifter och kemiexperiment till biologiexperiment med fjärilsodlingar och från-frö-till-planta-uppgifter.

Att få verklighetsförankring till skolundervisningen är viktig, och Linda uppmuntrade mötesdeltagarna att ta kontakt med henne för att inleda någon form av utbyte/samarbete. Kanske kan man få göra studiebesök på något företag som verkar i konstruktionsbranschen, eller kanske kan en elfirma komma till skolan och berätta om vad man gör som elektriker och så vidare.

-Ett ökat samarbete mellan näringslivet och skolan är önskvärt för att kunna ge verklighetsförankring till NO-ämnet, menade Linda. Verklighetsförankringen kan förhoppningsvis också på sikt skapa ett ökat intresse för NO-ämnet, något som är oerhört viktigt för framtiden.

Linda lämnade över ordet till festkommittén för Upplands-Brogalan som fick avsluta Näringslivslunchen. Mattias Kranz, ordförande i Företagarna Upplands-Bro, och Lena Malmsten-Bäverstam, ordförande i Damernas Företagsbyrå berättade om priserna som delas ut på Galan och påminde om att man fortfarande har möjlighet att nominera sina favoriter. Hela december kan man gå in på hemsidan och nominera en eller flera kandidater till priserna.

Nina Rönnberg berättade om hur själva Galan går till, med allt från entré på röda mattan, mingel och minimässa till trerätters middag, prisutdelning och show. Upplands-Brogalan uppmärksammar företag och företagare i kommunen, men är också en fest öppen för allmänheten.

-Förra året var en braksuccé så vi hoppas och tror att Galan har blivit en sådan snackis att många fler tar med sig sin personal och sina vänner och gör det till årets fest, sa Nina Rönnberg innan hon fortsatte att berätta om de olika sponsringspaketen och möjligheterna att synas på Galan. (Länk till tidigare artikel om Galan)





Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen