UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 28 september 2021 - klockan 15:47 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Nina och My startar karateförening i Bro


Karin Sidén 2018-09-05

Nina Engqvist och My Pasanen startar föreningen Tatakai Kyokushin Bro
Bild:Karin Sidén
Nina Engqvist och My Pasanen startar föreningen Tatakai Kyokushin Bro

En ny förening har sett dagens ljus i Upplands-Bro. Tatakai Kyokushin Bro heter den och det är Nina Engqvist från Bro och My Pasanen från Kungsängen som startar verksamheten.

-Vi vill ge något trevligt till kommunen och eftersom vi båda två verkligen brinner för karate och ser hur gott den gör för alla åldrar så tänkte vi att för 17 nu kör vi! säger Nina.

Nina Engqvist har hållit på med karate i över 20 år. När hon flyttade till Bro för tre år sedan blev det lite väl långt att pendla till moderklubben på Söder och det blev glesare mellan träningspassen.

-Det har varit tufft att hålla upp. Saknaden har varit stor. Jag är liksom beroende av karaten och allt gott den gjort för kropp och knopp och hade fram till flytten knappt missat ett enda träningspass. Samtidigt har jag också känt att mitt nya hemma, Bro, är toppen men att det skulle kunna bli ännu bättre. Jag kom fram till att Bro saknade egentligen bara två saker. En sushirestaurang och en Kyokushin karate förening. Karate kändes som en möjlighet så då snackade jag med My och tillsammans bestämde vi oss att köra. Hur svårt kan det vara!

My, som heter Pasanen i efternamn, är karate-mamman som själv började träna i vuxen ålder. Här i UBRO har ni läsare i flera år kunnat följa äldsta döttrarna Ki och Py och deras karateframgångar.

-Mina tre tjejer lever för karaten och familjelivet kretsar av naturliga skäl kring sporten. När yngsta flickan för åtta år sedan började även hon tänkte jag att det var ju lika bra jag tränar karate jag med, och på den vägen är det. Det är så häftigt att kunna börja med en idrott som vuxen och att träna samma moment som dem som är proffs. Det är ju samma grepp och samma rörelser man övar oavsett om man är nybörjare eller om man har svart bälte och jag gillar den tanken - att alla är i samma grupp men övar utifrån sin förmåga.

Eftersom My och Nina är nybörjare på att starta och driva en förening har de valt att gå ut lite försiktigt genom att starta en vuxengrupp och en barngrupp. Framöver kan det absolut bli så att det blir fler grupper men till en början så startar man i mindre skala. Vuxengruppen är från 15 år och uppåt. 

-Den äldsta jag tränat med är en bra bit över 70 så det finns egentligen bara den egna kroppens begränsningar när det gäller övre ålder. Barngruppen är från 7 till 14 år och där kan det säkert bli tal om att dela ytterligare om intresset blir stort. Det ser vi ju ganska snart, säger Nina.

Nina har tränat karate i över 20 år medan My startade sin egen karatekarriär relativt sent, för 8 år sedan.
Bild:Karin Sidén
Nina har tränat karate i över 20 år medan My startade sin egen karatekarriär relativt sent, för 8 år sedan.

Barngruppen kommer att träna i Finnstaskolans gymnastiksal på söndagar mellan 10 och 11. Barfota och med mjuka kläder tränar man. Gärna långa byxor, typ joggingbyxor eller yogatights.

Till att börja med så kommer det att bli två träningspass i veckan för vuxna. Ett karatepass i Finnstaskolans gympasal på tisdagar, 17.30 till 19, och ett fyspass utomhus vid skateparken i Råby på torsdagar, med start 17.30. På torsdagarna samlas man utanför Brohuset och det är kläder efter väder som gäller.

-Det är en suverän träningsarena där vi med egna kroppsvikten kan hitta på hur mycket spännande övningar som helst. Bara fantasin sätter stopp. Och vi kommer att köra oavsett väder. Det ger bara en extra krydda till träningen! När vi är inne i gympasalen blir det mer utpräglat teknik vi tränar, men även där handlar det mycket om styrka, smidighet och koordination. Allt på sina egna villkor. Och har man ingen gi (karatedräkt) gör inte det något. Ett par mjuka byxor, typ yogatights eller joggingbyxor, och en tröja går utmärkt. 

Den 11 september är första officiella träningspasset med Tatakai Kyokushin Bro, men redan på lördag den 8 september kommer Nina och My att finnas i Bro centrum för att visa upp föreningen för alla Fest i byn-besökarna.

-Vi kommer att vara lätta att känna igen. Båda två kommer vara klädda i gi så att ingen missar oss. Ta chansen att prata med oss så berättar vi mer om hur vi tänker och om vår träningsfilosofi! Vi ser fram emot att träffa med massor med nyfikna Upplands-Bro-bor.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 28/9
Föredrag på Stationshuset i Bro: Polisens lokala arbete
Lördag 2/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Onsdag 6/10
Föredrag på Stationshuset i Bro: Omdaning Bro
Söndag 10/10
HÖSTMARKNAD på Säbyholm
Lördag 16/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Lördag 30/10
LOPPIS vid Stationshuset
Lördag 27/11
LOPPIS vid Stationshuset
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen