UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 28 september 2021 - klockan 16:25 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Nyckeln i handen! Äntligen kan Nina och Uffe börja renovera Villa Skoga


Karin Sidén 2019-11-22

Nina Rönnberg och Ulf Månsson har all anledning att fira med en skål i Champagne! I två år har de väntat på att få nyckeln till Villa Skoga. Torsdagen den 20 november 2019 var dagen som drömmen slog in!
Bild:Privat
Nina Rönnberg och Ulf Månsson har all anledning att fira med en skål i Champagne! I två år har de väntat på att få nyckeln till Villa Skoga. Torsdagen den 20 november 2019 var dagen som drömmen slog in!

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge heter det ju så där lite lagom förnumstigt. Men ibland vill man inte vänta. Man vill bara få sätta igång! Så har det varit för Nina Rönnberg och Ulf Månsson som fått vänta i två år på att få tillträde till Villa Skoga. I torsdags fick de äntligen nyckeln i handen och därmed kan resan mot drömmen starta på riktigt.

-Det har varit en lång väntan, där vi fått öva vårt tålamod. I dagarna är det två år sedan vi förvärvade Villa Skoga, två år som vi inte själva kunnat påverka något utan bara sitta still och fortsätta tro att ett övertagande är nära. Och nu är vi där! Vi är så glada, säger en sprudlande entusiastisk Nina Rönnberg. Ulf Månsson fyller i:

-Förutom att vi fått öva vårt tålamod så finns det faktiskt en annan positiv sak med den två år långa väntan: vi har hunnit detaljplanera renoveringen. Allt från ventilationen, tillgänglighetsanpassningen och brandsäkerheten ner till dörrhandtag, ljussättning och färgkoder. Vid det här laget vet vi precis hur vi vill ha det och redan nu på måndag kommer hantverkarna. Även de har stått i startgroparna ett längre tag och längtat efter att få påbörja arbetet med att renovera Villa Skoga.

Att en nyckel kan betyda så mycket! I just det här fallet har nyckeln hunnit bli en symbol för en dröm, drömmen om att skapa en levande mötesplats, ett pulserande hus fullt med liv och rörelse sju dagar i veckan. En dröm om att få väcka vackra Villa Skoga ur sin Törnrosasömn.

För Kungsängen-bon Nina Rönnberg och hennes mångåriga vän, och numera partner, Ulf Månsson har drömmen pågått i många år.

-Tänk att vi äntligen har fått nyckeln i vår hand! Den här dagen har vi drömt om länge! Vid det här laget är det tre år sedan vi presenterade vår vision för Villa Skoga, vår idé om att skapa en unik och levande mötesplats för företagare OCH privatpersoner i en fantastisk byggnad. Vid den tidpunkten fanns prat om att riva Villa Skoga eftersom underhållet var så eftersatt, och vi presenterade ett förslag som inte bara skulle rädda byggnaden till eftervärlden utan också göra den mer tillgänglig. Ett år senare skrev vi på köpekontraktet, och trodde väl där och då att vår resa mot drömmen hade tuffat igång.

Villa Skoga - historisk byggnad och centralpunkt i Kungsängens centrum.
Bild:Helene Ottosson-Mandahl
Villa Skoga - historisk byggnad och centralpunkt i Kungsängens centrum.

Det blev inte riktigt så. Utan att gå in på alla snåriga detaljer och turer i processen kan man väl enkelt uttryckt säga att det blev förseningar i resan mot drömmen. Att drömtåget blev kvar vid perrongen. 

Efter ett två år långt stopp så kan nu äntligen resan ta sin början!

Och som den börjar! Redan på måndag kommer de första hantverkarna. 

Underhållet är eftersatt, milt uttryckt, och det är allt från ventilation och brandskydd till fasad och innemiljö som behöver åtgärdas i den anrika byggnaden. Ulf förklarar:

-Vi har haft en ständig kommunikation med hantverkarna under den här tiden så de är (nästan) lika taggade som vi och mycket ivriga att få sätta igång. Det är ju ett stort arbete som måste göras. Villa Skoga har förfallit genom åren, och de här två senaste åren i malpåse har inte gjort gott. Det fanns ju en anledning till att man på allvar övervägde att riva byggnaden. Ventilationen är utdömd. Elen är antik. Brandsäkerheten milt sagt eftersatt och tillgängligheten likaså.

Ulf och Nina börjar redogöra allt som ska göras. Hur man börjar i de riktigt stora arbetena ventilation, el, vatten, brandskydd samt tillgänglighet. Att man ska gjuta en snygg rullstolsramp för att ersätta den fula befintliga rampen, anlägga en brandtrappa från övervåningen och så vidare.

-Det är stora och grova jobb vi måste börja med. Finliret kommer sedan. Vi kommer till exempel att låta renovera de vackra fönstren och försöka restaurera en hel del av de historiska inslagen i byggnaden. Det kommer att bli en modern byggnad men med inslag av historien. Husets själ är viktig och den vill vi bevara, fortsätter Nina.

Man räknar med att renoveringen av Villa Skoga kommer att ta ett halvår och kosta cirka fem miljoner för att få byggnaden säker och i bra skick. Ulf flikar in:

-Sedan kan det ju uppstå tidsfördröjande utmaningar längs arbetets gång, men planen är att vi är igång till sommaren! 

När väl renoveringsdetaljerna är uppskissade börjar istället Ulf och Nina måla upp sin dröm:

-Vår ambition är att Villa Skoga ska bli ett levande och inspirerande ställe, där det alltid är något på gång. På entrévåningen kommer det finnas ett Café och en butik som kommer vara öppet för alla. Den större salen kommer under dagtid att vara ett så kallat Coffice där man som företagare kan sitta och arbeta tillsammans med andra företagare. På kvällstid och helger är denna lokal tom och vi kommer då anordna evenemang för allmänheten. Det kan vara alltifrån glöggmingel till föreläsningar, författarbesök, musikframträdanden, modevisningar och så vidare.

På den översta våningen kommer det att bli konferensrum och fasta kontor för företag att hyra. Nina förklarar:

-Företagandet växer i kommunen och vi har många småföretagare. Men väldigt få små företagslokaler att tillgå. Många arbetar därför hemifrån och blir rätt isolerade i sitt företagande. Vår tanke är att man ska kunna hyra sig en arbetsplats hos oss i Villa Skoga, och samtidigt få "kollegor" som en härlig bonus. Även om man inte är i samma bransch har man stor nytta av att kunna bolla erfarenheter och nätverka med varandra och det känns superkul att kunna skapa det nu.

-Självklart skall besökarna kunna ta del av Villa Skogas historia och det tänker vi ska bli en naturlig del med text och bilder i Cafét. Vi vill ju bevara själen i den fantastiska byggnaden och vi vill att dess historia ska leva vidare. Trädgården och terrassen skall iordningställas så att man kan sitta ute. Det kommer att innebära en hel del jobb eftersom tomten i befintligt skick är sluttande och relativt otillgänglig. Vi vill göra den mer tillgänglig och inbjudande, en oas i terrasser, där vi också planerar att anlägga en boulebana eftersom det är ett så trevligt sätt att umgås, också över generationsgränserna.

-Kort och gott vill vi skapa ett hus fullt av liv och rörelse sju dagar i veckan! avslutar Nina Rönnberg.Länk till Concept 2808. Där kan man läsa mer om Nina Rönnberg och Ulf Månsson och deras vision för Villa Skoga.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 28/9
Föredrag på Stationshuset i Bro: Polisens lokala arbete
Lördag 2/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Onsdag 6/10
Föredrag på Stationshuset i Bro: Omdaning Bro
Söndag 10/10
HÖSTMARKNAD på Säbyholm
Lördag 16/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Lördag 30/10
LOPPIS vid Stationshuset
Lördag 27/11
LOPPIS vid Stationshuset
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen