Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 20 april 2024 - klockan 09:42 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

3 591 600 snusprillor spolas ned i Upplands-Bro varje år
Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun


Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun 2016-11-18

I Sverige spolas det ner drygt 1 100 ton snus per år vilket motsvarar 100 normalstora lastbilslass.
Bild:Bild från Svenskt Vatten
I Sverige spolas det ner drygt 1 100 ton snus per år vilket motsvarar 100 normalstora lastbilslass.

Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag, där globala sanitetsfrågor uppmärksammas världen över. I Sverige finns både toaletter och rent vatten. Vi måste istället fokusera på att få bättre toalettvett och att sluta fulspola. Sveriges vanligaste fulspolning är snus. I Upplands-Bro spolas 9 840 snusprillor ned i toaletten varje dag.

Svenskt vatten har nyligen gjort en undersökning för att ta reda på varför så många slänger snus i toaletten. I Upplands-Bro kommun spolas det varje dag ner 9 840 snusprillor i toaletten, vilket i sin tur blir så mycket som 3 591 600 snusprillor varje år.

-Snus är vad vi kan se den vanligaste fulspolningen i vår kommun. Vi har räknat ut att det slängs 2 873 kg snus i toaletterna i vår kommun varje år. Det är en helt onödig påfrestning på Käppalaverket som renar vårt avloppsvatten. En papperskorg på toaletten för att slänga sådant som ej ska spolas ner är en smart investering för miljön, säger Catharina Andersson (S), Tekniska nämndens ordförande.

Över en miljon svenskar snusar, men en majoritet av dem (53%) känner inte till att snus som spolas ned i toaletten är skadligt för miljön. En femtedel av de som inte slänger snus i papperskorgen anger att det är för att snus förmultnar och därför kan slängas varsomhelst, vilket är felaktigt. Snus ska alltid slängas bland förbränningsbara sopor, då snus innehåller den miljöfarliga tungmetallen kadmium, som inte bryts inte ner i naturen. Om vi spolar ner snus i avloppet ökar även risken för att kadmiumhalten ökar i naturen.

-Vi hoppas såklart att vi genom att berätta om denna enorma mängd snus som spolas ned får många att ändra sitt beteende och slänga snuset bland förbränningsbara sopor istället, men också att både snusare och icke snusare tänker ett varv extra innan de spolar ner saker som inte hör hemma i toaletten, säger Mathias Rantanen, Samhällsbyggnadschef på Upplands-Bro kommun.

Undersökningen visar att den största anledningen till att man inte slänger snus i en papperskorg i första hand är att det inte finns någon papperskorg i närheten när man vill slänga sitt snus (37 procent). Men många oroar sig också för att det ska lukta illa (19 procent). Och oron verkar vara befogad. Var femte snusare uppger att de har bråkat med sin partner på grund av var de har slängt sitt snus. 30 procent av svenska snusare uppger dessutom att de inte har någon papperskorg på toaletten hemma.


Länk till Svenskt Vatten

 


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen