Thoresta Herrgård Panorama april 20
Gällöfsta Toppbanner grillkvällar april 20
Förstasidan Onsdagen den 27 maj 2020 - klockan 08:14 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Båtliv i förändring ger lediga båtplatser


Karin Sidén 2019-05-14

Helgen som gick var det sjösättning så de flest båtarna är sjösatta vid det här laget. Många av segelbåtarna saknar dock ännu masten.
Bild:Ingvar Sätterström
Helgen som gick var det sjösättning så de flest båtarna är sjösatta vid det här laget. Många av segelbåtarna saknar dock ännu masten.

Båtlivet som företeelse är i förändring. Precis som det mesta andra här i världen anpassar det sig till nutidens allt högre samhällstempo, våra fulltecknade kalendrar och våra många järn i elden.

Båtliv à là 2010-talet innebär kortare turer med pärlan, kanske bara några timmar eller över helgen, så att båtanvändandet passar bättre in i vardagspusslet. 

Dagens båtägare åker gärna båt - när solen skiner och om tiden räcker till. 
Några som märker av förändringen i hur båtlivet uppdaterats och förändrats på senare år är båtklubbarna, däribland Kungsängens Båtsällskap, KBS.

Ingvar Sätterström, båtägare sedan många år och aktiv i KBS, förklarar: 


-Vi har noterat att båtlivet som företeelse genomgår en generationsförändring. För de yngre medlemmarna passar inte riktigt livet i båten med övernattning under längre tid utan i stället väljer man företrädesvis snabba mindre båtar för dagsutflykter. Fortfarande finns det så klart de som köper stora beboeliga båtar men det är ändå en märkbar omställning som pågår. Trenden är att vi får in fler mindre båtar vilket märks runt våra bryggor. Eftersom de tar mindre plats har det lett till att KBS för tillfället har ett antal lediga båtplatser, något vi inte är vana vid. 

Den här tiden på året sjuder det av aktivitet på båtklubbarna runt om i landet. Våren innebär sjösättning och innan guldklimpen ska ner i vattnet ska det putsas och fejas och fixas. 

Allt eftersom båtarna sjösätts fylls bryggorna åter efter att ha legat ödsligt tomma sedan i oktober. Men några platser kommer förbli tomma. För antalet båtägare och klubbmedlemmar minskar - inte någon drastisk minskning, men ändå. Dessutom ser man en tydlig förändring i vilken typ av båtar som nytillkommer: mindre, snabba båtar. Och mindre båtar innebär per automatik att de tar mindre plats runt bryggorna vilket i sin tur gör att det blir ytterligare fler tomma båtplatser.

Inte bara i Upplands-Bro utan i hela landet anar man en trend, ett förändrat båtliv helt enkelt. För inte allt för många år sedan var det ofta flera års kö för att få en plats i en båtklubb, men sedan dess har mycket hänt med gemene mans fritids- och semestervanor.

Vårrustningen som kulminerar i sjösättningen är en intensiv period för båtägarna. På KBS var det sjösättning helgen som gick, 10-11 maj.
Bild:Karin Sidén
Vårrustningen som kulminerar i sjösättningen är en intensiv period för båtägarna. På KBS var det sjösättning helgen som gick, 10-11 maj.

På båtklubben Kungsängens BåtSällskap, KBS, har man noterat förändringen. Ingvar Sätterström, mångårig båtägare och klubbmedlem, berättar:

-Det är ju långt ifrån så att båtlivet som fritidsintresse är utrotningshotat. Tvärt om skulle jag säga, men det är tydligt att det har förändrats och att de yngre utövarna ser annorlunda på det. Båtlivet är just ett fritidsintresse kanske mer än en livsstil, och då ska det rymmas med en massa andra fritidsintressen också.

Han fortsätter: 

-Den här omställningen vi ser i hur båtlivet gestaltar sig idag har lett till att KBS för tillfället har ett antal lediga båtplatser, både för små och större båtar. Vi har fortfarande medlemmar som köper sprillans nya båtar och stora beboliga båtar finns kvar, trenden är dock att vi får in fler mindre båtar. Att vi just nu har lediga platser beror på att många äldre säljer sina båtar och därmed lämnar sitt aktiva medlemskap. De platserna fylls på med lite mindre båtar och nya medlemmar.

Trots förändringens vindar inom båtlivet med nya medlemmar med mindre båtar och myndigheternas allt högre krav på båtklubbarna och dess medlemmar så vill Ingvar framhålla allt positivt man får "på köpet" när man är medlem i en välmående båtklubb med gott socialt klimat. Ingvar berättar om KBS klubbhus som medlemmarna med gemensamma krafter byggde, om hur man hjälper varandra vid sjösättning, upptagning, på- och avmastning, samarbetet med sjöscouterna, utbildningskvällarna och så vidare.

Hamnplanen gapar tom nu när de vinterförvarade båtarna är tillbaka vid sina bryggplatser.
Bild:Ingvar Sätterström
Hamnplanen gapar tom nu när de vinterförvarade båtarna är tillbaka vid sina bryggplatser.

-Det sociala kittet inom klubben är viktigt! Det byggs bland annat upp av de gemensamma arbetena för ständiga förbättringarna och underhåll av hamnen och hamnplanen, klubbhuset och klubbholmen på Södra Allemansholmen. I klubbhuset hålls utbildningar, kurser och föredrag. Pensionärerna träffas varje vecka och på sommaren har vi båtutflykter till klubbholmen. På vintern åker vi långfärdsskridskor.

Framtiden finns i blickfånget på olika sätt:

-Vi har en fantastisk sjöscout-verksamhet här i kommunen som vi så klart samarbetar med. Där finns ju framtidens vuxna båtägare och genom samarbetet så blir övergången från sjöscout till båtägare smidigare och mer naturligt. Miljön är en annan framtidsaspekt som är viktig för oss båtägare. Där har KBS bland annat tagit fram en utfasningsplan för giftiga färger ihop med Uppland-Bro Kommun, men vi har ju också som båtklubb gjort en rad investeringar när det till exempel gäller toatankstömning och annat, förklarar Ingvar och avslutar:

-KBS ser ljust på framtiden i vårt centrala läge intill alla nybyggen som är på gång. En välskött klubb i samklang med närboende är viktigt för att vi ska kunna fortsätta med båtlivet vare sig man ger sig ut och fiskar, badar, kappseglar eller på längre övernattningsturer i naturhamnar eller gästhamnar.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 30/5
INSTÄLLT! Bussutflykt med Hembygdsföreningen i Bro
INSTÄLLT! Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 6/6
INSTÄLLT Nationaldagsfirande i Bro C
Lördag 13/6
Röda Korset Second Hand i Bro
Söndag 14/6
De vilda blommornas dag, Kalholmen vid Broängarna
avståndsannons

Sparbanken Finansiell rådgivare 2020

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal

Toppbanner UBRO
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen