Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 20:54 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Bedrägerier via nätet fortsätter öka
Nyhet från Polisen


Nyhet från Polisen 2016-08-17

Antalet anmälda bedrägeribrott ökade med drygt 20 procent årets första sju månader jämfört med förra året samma tid. Mest ökade datorbedrägerierna. Det handlar framförallt om stulna kortuppgifter som används för köp på internet.

Datorbedrägerierna ökade med 78 procent årets första sju månader jämfört med i fjol motsvarande tid. Det handlar i sex fall av tio om stulna kortuppgifter som används för köp online, så kallade CNP-bedrägerier (Cards Not Present).

-Den typen av brott har ökat lavinartat och är en av våra största utmaningar i framtiden, säger Mattias Falkbåge, gruppchef för Nationellt bedrägericenter på Polismyndigheten.

Den stora massan av CNP-bedrägerierna sker inte genom att man lämnar ut sina kortuppgifter i mejl, även om det också förekommer. De flesta sker genom att någon har genomfört it-intrång hos företag och kommit över tiotusentals kortuppgifter som de sedan säljer på nätet och som utnyttjas.

Mattias Falkbåge tror att en av orsakerna till att den här typen av bedrägerier ökar är anonymiteten.

-Man behöver inte möta brottsoffret. Dessutom kan du gömma dig för polisen genom olika program på internet så brotten är svårare att spåra, säger han.


Så skyddar du dig mot CNP-bedrägerier:

  • När du gör köp på nätet, förvissa dig om att det är ett seriöst företag, antingen genom att du känner igen företaget eller, om det är okänt, genom att söka information på nätet för att kontrollera vad som skrivs om det.
  • Prata med din bank. Många stora banker erbjuder ett visst skydd. Du som kund kan lägga in en spärr mot internetköp eller utlandsköp, som du själv kan sätta på och stänga av snabbt och enkelt i bankappen.
  • Det finns inga seriösa företag, myndigheter eller organisationer som ber om dina kortuppgifter via mejl. Radera sådana mejl eller ring och kontrollera vad det handlar om.
  • Kontokortet du handlar på nätet med bör vara kopplat mot ett konto där du har en begränsad summa pengar.

Publicerad den 16 augusti på Polisens hemsida.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen