Woodys Bra produkter april 17
kronans Apotek
Förstasidan Torsdagen den 24 maj 2018 - klockan 21:20 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Bilinbrott med hjälp av störsändare fortsatt problem i Barkarbyområdet


Karin Sidén 2017-03-01

Polisen i Järfälla och Upplands-Bro varnar återigen för inbrott i bilar på parkeringarna vid Barkaby handelsplats. Tjuvarna använder sig av så kallade störsändare som kan användas till att blockera och störa mobiltelefoner, GPS:er och i detta fall fjärrlås för bilar. Offret tror sig ha låst bilen med sitt fjärrlås, men i själva verket har störsändaren blockerat låssignalen från nyckeln så att bilen förblivit olåst.

Problemet är på inget vis nytt, men den senaste veckan har minst fem nya fall anmälts varför det är på sin plats att påminna dem som kan tänkas besöka handelsområdet.

Problemet med störsändare är inte nytt. Tvärt om har det under perioder de senaste åren skett ett stort antal bilinbrott på Barkarby Handelsplats där förövarna använt sig av den metoden för att ta sig in i bilarna utan att lämna några spår efter sig. I omgångar har polisen varnat om fenomenet, och nu är det alltså dags igen. Den senaste veckan har det åter skett en ökning av antalet anmälda fall varför jag dammat av den varning polisen lade ut på sin FaceBooksida för mindre än ett halvår sedan: 

Vi har skrivit om fenomenet med stölder från bilar med hjälp av störsändare tidigare, men vi tar upp det igen då problematiken tycks fortsätta på de större p-platserna vid våra handelsplatser.

När bilägaren trycker på sin bilnyckel för att låsa bilen så finns gärningspersonen inom en radie av ca 15-30 meter med en sändare som stör ut signalen från bilnyckeln, bilen förblir alltså olåst.

När bilägaren sedan går i väg från bilen så öppnar gärningspersonen den och tillgriper det hen kommer över, såsom bärbara datorer, mobiltelefoner, kläder med mera.

Förmodligen upptäcks långt ifrån alla stölder på en gång. Har bagageutrymmet länsats kanske detta inte upptäcks förrän målsägaren kommer hem efter ett par timmar eller mer.

Ett enkelt sätt att skydda sig mot detta är att verkligen förvissa sig om att bilen faktiskt låser när du trycker på låsknappen, känn dessutom på en dörr för att vara helt säker.

Om bilen av någon anledning inte låser när du trycker på nyckelknappen och det har fungerat bra tidigare är det möjligt att det finns en störsändare i närheten. Kontakta då gärna polisen samtidigt som du håller utkik i din omedelbara närhet efter personer som sitter i parkerade bilar eller som ser ut att hålla i någon form av elektronisk apparatur större än en mobiltelefon och bara tycks uppehålla sig på p-platsen utan att vara på väg någonstans.

Var vaksam och lite lagom misstänksam mot det som avviker från det normala i din omgivning.

Att sedan tömma kupéutrymmet från synliga stöldbegärliga varor är också ett skydd mot det traditionella bilinbrottet där man slår in en sidoruta och länsar just kupéutrymmet, vilket tyvärr också förekommer, om än mer sällan än förut, men nu närmar vi oss julhandeln och då brukar den typen av brott öka.

Och absolut enklaste sättet att säkerställa att bildörren går i lås är att göra så som man gjorde förr - låsa manuellt, med nyckeln i låset. 

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 24/5
Mattecentrum i Kulturhuset & Brohuset
Lördag 26/5
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Gatuteater från 7 år på Kungsfesten!
Kungsfesten
Söndag 27/5
Öppet Hus på Brandstationen i Bro
Tisdag 29/5
Mattecentrum i Kulturhuset & Brohuset
Torsdag 31/5
Mattecentrum i Kulturhuset & Brohuset
Fredag 1/6
Öppna Förskolan C/O Kulturhuset – Drakar!
Lördag 2/6
Röda Korset - Loppis / Second Hand
avståndsannons

Kultur & Fritid vt 18 GatstensTeater

Kungsfesten 18

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Pluggannons UNHCR sidebanner

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

Toppbanner UBRO

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen